Home Actualitate Detectivii particulari vor munci -voluntar- pentru serviciile secrete

Detectivii particulari vor munci -voluntar- pentru serviciile secrete

DISTRIBUIŢI


In momentul de fata, sute de indivizi dubiosi activeaza ca -detectivi particulari-, -misiunile- acestora fiind in marea lor majoritate ilegale. In paginile de anunturi din ziare sau de pe Internet gasesti anunturi prin care acesti indivizi isi ofera serviciile contra unor tarife care nu coboara sub 100 de dolari/zi. Cei foarte putini care sunt seriosi, de obicei fosti angajati ai structurilor din sistemul de siguranta nationala, sunt obligati sa isi desfasoare activitatea intr-o legalitate -dupa ureche-, din cauza vidului legislativ, iar cei multi au descoperit in aceasta -meserie- o sursa de venit bazata pe inselaciune. De exemplu, un detectiv promite marea cu sare, pe pagina sa de web, prezentandu-se drept un fost mare -agent sub acoperire-, in spatele caruia s-ar afla angajati din Ministerul de Interne. De asemenea, este de la sine inteles ca acesti detectivi nu se sinchisesc de legile in vigoare ce protejeaza dreptul la intimitate, la viata familiala etc. Ei le spun clientilor ca pentru a-si indeplini -misiunea- vor incalca aceste drepturi, fapt pentru care ii vor taxa suplimentar pentru riscurile asumate. In ceea ce priveste calificarea acestor indivizi, trebuie spus ca aproape oricine poate deveni detectiv particular. Mai bine zis, inca mai poate, pentru ca, nu peste mult timp, va intra in vigoare Legea privind exercitarea activitatii de detectiv particular. O lege, care nu numai ca reglementeaza activitatea detectivului particular, dar care, mai mult, ii obliga pe acestia sa comunice datele si informatiile cerute de instantele judecatoresti si Ministerul Public si sa sesizeze de indata autoritatile daca informatiile obtinute vizeaza siguranta nationala. Altfel, detectivii risca o amenda de pana la 25 milioane de lei.

Detectivii necalificati vor fi eliminati

Decizia mai sus-amintita a fost luata de catre deputati, la dezbaterea pe articole a Legii privind exercitarea activitatii de detectiv particular, care a fost amplu modificata prin amendamente de Comisia de aparare.

Detectivul este definit ca persoana atestata profesional sa investigheze, dar fara sa aduca atingere dreptului la viata intima, familiala si privata ori altor drepturi si libertati cetatenesti. El poate investiga aspecte privind: conduita sau moralitatea publica a unor persoane; date privind solvabilitatea unei persoane fizice sau juridice; bunurile care fac obiectul unor litigii de natura civila sau penala, instrainate in scopul prejudicierii unei parti in proces; asigurarea protectiei impotriva scurgerii unor informatii din sfera vietii private sau activitatii unor agenti economici. Aceasta profesie poate fi exercitata in societati specializate de detectivi sau in cabinete individuale, infiintate conform legislatiei comerciale si care functioneaza in baza unei licente eliberate de IGP. Meseria de detectiv poate fi practicata de absolventii facultatilor de Drept, de cei ai unei scoli speciale de detectivi si de persoanele care au activat in institutiile publice cu atributii in domeniul apararii, sigurantei nationale si ordinii publice. Toti acestia trebuie sa nu fi activat in ultimii trei ani in institutiile publice cu atributii in domeniul sigurantei nationale. Pentru a deveni detectiv, este necesar promovarea unui examen de atestare in fata unei comisii instituite la nivelul inspectoratelor de politie judetene, respectiv DGPB, dupa care se elibereaza o legitimatie. Calitatea de detectiv se suspenda cand acesta este vizat de o actiune penala pentru o infractiune savarsita cu intentie in activitate sau daca are activitati care influenteaza independenta profesiei ori contravin bunelor moravuri. Suspendarea se aplica si daca acesta are o activitate salarizata in alte profesii, care implica exercitiul autoritatii publice.

Secretul nu poate fi profesional pentru instante si procurori

Informatiile obtinute sunt destinate exclusiv clientului, detectivul fiind obligat sa pastreze secretul profesional. Datele si informatiile obtinute pot fi comunicate, la cerere, numai instantelor judecatoresti si Ministerului Public, daca acestea sunt utile in aflarea adevarului in cauzele aflate pe rol. Detectivii particulari au obligatia, printre altele, de a comunica datele si informatiile solicitate de organele de cercetare penala, de procuror sau de instanta de judecata si sa sesizeze de indata autoritatile in cazurile in care informatiile obtinute vizeaza siguranta nationala. Incalcarea obligatiilor poate atrage si suspendarea atestatului de detectiv particular sau a licentei de functionare a societatii. Textul prevede si posibilitatea anularii acestor documente daca, in timp de un an de la data expirarii termenului de suspendare a acestora, este savarsita o noua fapta pentru care se aplica suspendarea. Aceste masuri sunt dispuse de inspectoratele de politie, respectiv de DGPB, iar detectivul sau societatea poate face plangere la judecatorie. IGP tine evidenta tuturor detectivilor atestati a societatilor specializate si a cabinetelor individuale, iar controlul activitatilor specifice desfasurate de acestea este efectuat de politisti anume desemnati de IGP cu avizul Ministerului Public. Practic, prin prevedere conform careia societatile de detectivi sau detectivii care nu comunica datele si informatiile cerute de instantele judecatoresti si Ministerul Public si care nu sesizeaza de indata autoritatile daca informatiile obtinute vizeaza siguranta nationala, riscand o amenda intre 10 milioane de lei si 25 milioane de lei, serviciile secrete vor fi ajutate voluntar cu informatii de catre acesti investigatori platiti de clienti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.