Fostul deputat Ristea Priboi, actualul parlamentar Viorel Hrebenciuc si controversatul afacerist arab Fatih Taher au fost tintele unei dezinformari de proportii facute in cel mai profesionist mod. Intreaga presa a primit date referitoare la o eventuala descindere a procurorilor la adresele la care Priboi are firme. Aproape in acelasi timp au existat informatii despre chemarea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc si a prietenului arab al acestuia, Fatih Taher. Toti au legaturi cu Omar Hayssam. Cu toate acestea, PICSJ, PNA si politia au negat vehement ca au un astfel de caz. Ceea ce nu a reusit insa sa lamureasca nici o institutie a statului au fost numeroasele informatii care leaga cele trei personaje de Omar Hayssam.
Au aparut primele informatii despre Ristea Priboi. Acesta este si cel mai apropiat de Omar Hayssam. Intreaga presa astepta ca oamenii legii sa descinda la sediile mai multor firme ale acestuia, dar operatiunea s-a lasat asteptata multa vreme. Ieri, singurele persoane care se inghesuiau la casele lui Priboi din strada Elefterie, Calea 13 Septembrie si din localitatea doljeana Filiasi erau ziaristii care auzisera despre eventuale descinderi. In acelasi timp, sediul Ministerului Public era asediat de jurnalistii care il asteptau pe Viorel Hrebenciuc si Fatih Taher. Toata nebunia a durat pana cand oficialitatile au dezmintit toate aceste informatii.
Priboi are afaceri cu Hayssam
Politicianul PSD si arabul suspectat de legaturi cu teroristii care au rapit trei jurnalisti in Irak se cunosc de multa vreme. Gurile rele spun ca Priboi, care era ofiter de Securitate inainte de 1989, a fost bun prieten cu unchiul lui Hayssam, Mohamed Farzat, un fel de ofiter de legatura intre serviciile arabe de spionaj si Securitate. Cert este ca in 1991, in ciuda faptului ca statutul de militar al lui Ristea Priboi nu ii permitea, el era membru in Consiliul de Administratie al societatii Iapit Divertis. Aceasta firma era controlata de Mahmoud Khaled si Hayssam Omar prin intermediul societatii Uno International Trading.
In acelasi timp, o serie de oameni care in ultimii 10 ani au facut plangeri pe la institutiile statului ca au fost inselati de Hayssam sustin ca acesta i-ar fi amenintat cu Ristea Priboi.
Umbra arabilor la Craiova
Ristea Priboi s-a retras in ultima vreme la Craiova, unde este membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. De asemenea, el si-a postat mai multi oameni influenti in zona: nepotul este seful Politiei Filiasi, iar fostul ocupant al acestei functii a fost pus sef al Politiei Craiova. De asemenea, numele lui Priboi a fost asociat de surse neoficiale si in momentul in care s-a vorbit despre returnarile ilegale de TVA in care au fost implicati mai multi arabi din Craiova.
In total, 2.100 miliarde de lei au fost returnate ilegal sub forma de TVA de mafia romano-araba din Banie, din 2002 pana in 2004. Printre cei care au fost nominalizati si anchetati in aceste cazuri s-a regasit si afaceristul Samir Sprinceana, prieten bun cu Ristea Priboi.
Hrebenciuc si Taher
De cealalta parte, tandemul Taher-Hrebenciuc a fost indificat ca fiind in apropierea lui Omar Hayssam, dar nimeni nu a putut spune cu precizie ce afaceri au avut cei trei. Fatih Taher, proprietarul Hotelului Mariott si actionar majoritar la Excelent si Kandia, este un apropiat al cercurilor PSD, la fel ca si Hayssam.
Numele lui Taher a aparut, la fel ca cel al lui Omar Hayssam, in mai multe afaceri dubioase, cea mai flagranta dintre ele referindu-se la felul in care a inselat un afacerist grec cu 25 milioane de dolari in numele statului roman. Cu toate acestea, exista legaturi directe intre Hrebenciuc sau Taher si sirianul care este acum arestat.
Trei dosare pentru Omar
-In acest moment, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism efectueaza activitati de urmarire penala in cauzele economice 275/P/2003, 276/P/2004 si investigatii preliminare in dosarul 540/P/2005. Aceste investigatii sunt confidentiale-, se arta intr-un comunicat al Ministerului Public, care mai spunea ca in aceste dosare nu mai sunt cercetate alte persoane in afara celor care fusesera deja nominalizate in momentul retinerii lui Omar Hayssam.
Primul caz se refera la o inselatorie de 1,8 milioane de dolari facuta de firmele si oamenii lui Hayssam. Cel de-al doilea dosar se refera la spalare de bani si evaziune fiscala. Ambele cauze sunt legate de o afacere cu masini efectuata de firmele sirianului. Suspect este faptul ca procurorii nu fac inca nici o referire la privatizarea IPRS Baneasa si nici la afacerile cu lemn ale lui Hayssam. De asemenea, ei nu spun nimic de privatizarea liniei de imbuteliere a apei minerale Bucovina. Cu toate acestea, in cel de-al patrulea dosar, ei vorbesc despre implicarea lui Hayssam in rapirea jurnalistilor din Irak.