
Curtea de Apel București a decis, luni, înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea a arestului la domiciliu în cazul Dianei Nemeș – cercetată în dosarul ”Motorina.” unde anchetatorii au constata in prejudiciu produs prin evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soțul său, de Sorin Blejnar și de Codruț Marta. Hotărârea CAB nu este însă definitivă.
Până la judecarea unei eventuale contestații a procurorilor, Diana Nemeș rămâne în arest preventiv.
Pe15 mai, Diana Nemeș, arestată preventiv după extrădarea din SUA, a fost adusă la Direcția Națională Anticorupție (DNA), pentru a fi audiată în acest dosar și pentru a fi anunțată că faptele de care este acuzată au fost schimbate, în baza prevederilor din noul Cod penal.
Diana Nemeș a fost extrădată din SUA pe 7 mai, Curtea de Apel București confirmând, în aceeași zi, mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia în iulie 2012. Aceasta a contestat decizia și a cerut instanței supreme, în 9 mai, să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta și că nu s-a sustras urmăririi penale, însă solicitarea a fost respinsă.
Soțul Dianei Nemeș, Radu Nemeș, cercetat în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de Sorin Blejnar și de Codruț Marta, ar urma să fie adus din SUA joi, în jurul orei 13.00.
Radu Nemeș a fost arestat de autoritățile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliției Române, în localitatea Yelm, statul american Washington. Polițiștii au pus joi în executare mandatul de arestare emis pe numele lui Radu Nemeș.
Potrivit surselor citate, după ce va fi adus în țară, Radu Nemeș va fi dus direct la Curtea de Apel București, în fața unui judecător de drepturi și libertăți, care să confirme mandatul de arestare în lipsă emis pe numele acestuia în iulie 2012.
Radu Nemeș ar urma să fie audiat vineri de procurorii DNA, au precizat sursele citate.
Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat în 5 mai ordinul de extrădare a Dianei Nemeș în România. În cazul lui Radu Nemeș, atunci nu există o hotărâre judecătorească, întrucât acesta contestase extrădarea.
Soții Radu și Diana Nemeș sunt cercetați de Direcția Națională Anticorupție, în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Secăreanu și mai mulți administratori de firme.
Radu Nemeș, considerat de procurori coordonatorul grupului infracțional organizat, și Diana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.
Pe numele soților Nemeș a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă și pentru Codruț Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 și dat în urmărire internațională din 30 mai.
Direcția Națională Anticorupție arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din țară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ținut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeș, cu Sorin Blejnar și ANAF.
Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeș, Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.