Spre deosbire de tarile in care economia de piata este cea care stabileste raporturile producator – consumator, la noi exista inca monopoluri, cum sunt cele ale regiilor autonome, care efectiv sfideaza, nu numai prin slaba calitate a serviciilor prestate sau a preturilor practicate necontrolat, dar si prin modul in care isi trateaza clientii. Exemple sunt multe, dar cel mai actual este cel al tandemului TERMOELECTRICA – RADET, care au deschis sezonul debransarilor. Astfel, daca TERMOELECTRICA este cea care impune pretul, RADET este cea care debranseaza pe oricine si oricand. Asa se face ca la ora actuala, intr-o Romanie care vrea sa adere la Uniunea Europeana, catorva sute de mii de cetateneni li se vor servi dusuri reci, in plina iarna, desi ei platesc facturi grase pentru dusuri calde. Este vorba despre acei locatari, buni-platnici, debransati de catre RADET pentru ca alti cativa vecini, -rau-platnici-, nu au putut sau nu au vrut sa onoreze preturile impuse pentru apa calda.
30% dintre bucuresteni se spala cu apa rece pentru ca RADET nu poate inchide robinetele rau-platnicilor
RADET Bucuresti fiind regia de distributie a energiei termice cu cei mai multi abonati, are si cele mai mari datorii catre TERMOELECTRICA. De cate ori TERMOELECTRICA ridica tonul la RADET, aceasta din urma aplica cel mai la indemana program managerial, si anume debransarea in masa. Cum a parut in evidente o asociatie de locatari care figureaza cu ceva restante catre RADET, din cauza a 2-3 locatari, imediat regia debranseaza tot blocul de la alimentarea cu apa calda. Mai mult decat atat, se pare ca iarna este un bun instrument de santaj practicat de regii pentru ca asociatiile restantiere sa faca rost de sumele facturate. Si pentru ca tot am vorbit despre sumele facturate de RADET, trebuie sa mai amintim si faptul ca acestea sunt destul de discutabile, facturile necontinand elemente din care clientul sa-si poata dea seama ce plateste. Dar ce conteaza toate aceste aspecte, cand confortabilul monopol iti permite sa consideri conceptul de concurenta ca pe ceva abstract. In fine, pentru reactualizarea situatiei, am luat legatura cu dl. Virgil Ramba, director adjunct al RADET, care ne-a marturisit ca -in momentul de fata, in Bucuresti sunt debransate, de la alimentarea cu apa calda, 928 de blocuri-. Intrebat daca se va lua vreo masura pentru protejarea locatarilor nevinovati care-si platesc facturile, raspunsul a fost acelasi care se da de 11 ani incoace: -Nu avem ce sa le fcem, pentru ca sistemul de alimentare nu permite debransari individuale-. Tot dl Ramba ii asigura, pe un ton ferm, pe bucuresteni ca -daca asociatiile de locatari nu-si platesc datoriile, vor fi debransate fara discutie-.
Zeci de mii de brasoveni, victime al aceluiasi sistem
Lipsa apei calde starneste nemultumire si in randul a zeci de mii de brasoveni bun-platnici, penalizati pentru datoriile unor vecini, sub motivul ca sistemul de termoficare din municipiu nu permite debransarea individuala a consumatorilor. Echipele tehnice ale furnizorului local de energie termica, Regia Autonoma (RA) Termo, au recurs, ca de fiecare data, la sistarea furnizarii apei calde pentru toti membrii unei asociatii de proprietari, chiar daca numai o mica parte dintre acestia au restante la intretinere. Cei mai nemultumiti de nedreptatile sistemului sunt locuitorii celor aproximativ 35.000 de apartamente de pe platforma de nord, care sunt nevoiti sa suporte lipsa de confort, pentru simplul motiv ca fac parte din asociatii de proprietari cu datorii la RA Termo Brasov. Numarul real al consumatorilor de apa calda care nu si-au platit facturile de intretinere nici macar nu este cunoscut de conducerea regiei brasovene. -Pe mine nu ma intereseaza cate apartamente nu si-au platit apa calda. Regia nu are nici un fel de relatie contractuala cu consumatorii individuali, ci doar cu asociatiile de proprietari. Tocmai din aceasta cauza debransarile ii afecteaza pe toti locatarii- , precizeaza directorul general al RA Termo. Situatia locuitorilor de pe platforma de nord nu este unica in municipiu. Asociatiile de proprietari nu au nici o parghie legala pentru a-i debransa de la tevile de apa calda doar pe consumatorii care nu si-au platit facturile. Paradoxul consta in faptul ca noile prevederi legislative din domeniul serviciilor publice de gospodarire comunala stipuleaza posibilitatea debransarii individuale a datornicilor la intretinere dupa 60 de zile de la emiterea facturilor. Legea nu poate fi insa aplicata din cauza faptului ca lipsesc normele metodologice si singura modalitate tehnica de debransare a datornicilor nu poate evita pedepsirea locatarilor care sunt la zi cu plata intretinerii. Criza debransarilor nedrepte de la reteaua de apa calda se poate prelungi, in aceste conditii, chiar si pe perioada temperaturilor cu mult sub zero grade Celsius. Situatia mentionata este valabila pentru aproape toate localitatile tarii. (Eugen Ciufu, Claudiu Loghin)
Caseta:
Stadiul pregatirilor de iarna este -alarmant-
Premierul Adrian Nastase a declarat, vineri, la teleconferinta cu prefectii, ca stadiul pregatirilor de iarna este -alarmant- si a solicitat prefectilor, primarilor si consiliilor locale sa ia masurile necesare pentru redresarea situatiei, afirmand ca acestia au dovedit -lipsa de preocupare si de raspundere- in privinta lucrarilor de reparatii si revizii la centralele termice. Nastase a precizat ca din analiza efectuata la sfarsitul lunii august a rezultat ca, din 283 de localitati cu sisteme centralizate de producere si distributie a energiei termice, 104 au intrerupta furnizarea agentului termic, iar 32 de localitati au stoc zero de combustibili. El a adaugat ca in 64 de localitati nu s-au executat nici un fel de lucrari de revizii si reparatii si ca la doar 31 de localitati au fost incheiate aceste lucrari. El a adaugat ca Guvernul va lua o decizie, pana in data de 15 septembrie, in privinta ajutoarelor care vor fi acordate familiilor cu venit mic, ca urmare a cresterii pretului energiei termice.