Cei doi activiști, europarlamentarul ex-UASCR Cristian Preda și șefa amazoanelor PDL, Sulfina Barbu, au trecut de la susținerea cabinetului Emil Boc la atacuri tot mai dese asupra premierului și miniștrilor care fac parte din actualul Executiv, deși nu pierd nicio ocazie să vorbească despre solidaritate, mai ales acum, cånd Moldova e sub ape. La principii și discuții suntem buni cu toții, practica e mai grea… După ce s-a văzut cu sacii în căruță în urma alegerii sale pe listele PDL pentru un fotoliu călduț de eurodeputat la Bruxelles, timidul profesor la Știinte Politice, Cristian Preda, s-a apucat de criticat partidul din care face parte și actuala guvernare Boc. Cel mai recent atac a avut loc vineri, atunci cånd Preda a declarat că soluția pentru depășirea crizei este negocierea unei noi formule de guvernare și că premierul Emil Boc ar trebui să demisioneze. Venit din eșalonul doi al partidului, eurodeputatul a spus despre aceștia că au autoritate, dar sunt lipsiți de credibilitate, atacåndu-i pe fruntașii liberali-democrați după modelul comunist. În opinia lui Preda, Guvernul nu mai are credibilitate nici măcar din partea celor din PDL. „Poți să ai miniștri foarte buni, dar dacă partitura aleasă nu este cea potrivită, vei da greș. E ca într-o orchestră, degeaba instrumentiștii sunt talentați, dacă sunt nevoiți să interpreteze o partitură proastă“, afirmă Preda într-un interviu din presa centrală. Frustrat că încercarea sa de „reformare“ a partidului nu a funcționat, ceilalți membrii ai PDL reproșåndu-i viziunea obtuză asupra realităților din politica romånească, Preda s-a înfoiat din nou afirmånd că formațiunea politică din care face parte este condusă după un sistem feudal. Ciudat e că PDL are aceeași conducere și aceleași structuri ca atunci cånd Cristian Preda era pus pe liste pe locul patru la alegerile europarlamentare. Atunci se pare că nu-l deranja deloc sistemul feudal care i-a asigurat intrarea fără prea mari eforturi personale în Parlamentul European.
Preda virează spre PSD?
Atacurile succesive ale politrucului Preda ar putea avea legături și cu o eventuală plecare a sa de la PDL spre PSD. Comunist convins încă din tinerețe, atunci cånd organiza Conferința Națională a UASCR din 1988 și ridica ode preacinstitului conducător, se pare că GDS-istul Preda își pregătește tot mai asiduu dezertarea din PDL și îmbarcarea sa imediată în barca PSD-ului. Ca soluție pentru ieșirea din criza guvernării, Preda susține „negocierea unei noi formule de guvernare“. „Un guvern atât de fragil care depinde de doi actori mărunți, cum sunt UDMR și UNPR, nu poate să reziste“, apreciază eurodeputatul PDL, sugerånd că este nevoie de un compromis cu cele două partide de opoziție PSD și PNL. Semnalul unei apropieri dintre Preda și PSD a fost dat tot vinerea trecută de către secretarul general al social-democraților Liviu Dragnea, care a declarat, la Târgu Mureș, comentând afirmațiile eurodeputatului PDL Cristian Preda referitoare la faptul că premierul Emil Boc ar trebui să demisioneze, că, dacă ar fi fost în locul lui Preda, și-ar fi căutat, de mult timp, un alt partid. „Dacă eram în locul domnului Cristian Preda, de mult îmi căutam alt partid“, a afirmat Liviu Dragnea. Poate o invitație clară cum că sångele apă nu se face și un socialist din tinerețe nu se poate schimba undeva spre vårsta a doua.
„Condamnat“ la eșalonul doi
Cristian Preda își datorează ascensiunea politică, pånă în Parlamentul European, exclusiv PDL, partid care l-a propulsat din funcția sa eternă de consilier în råndul candidaților pentru PE. Dincolo de cariera universitară, unde a abuzat o perioadă de funcția de decan, concomitent cu cea de europarlamentar, „politicianul“ Cristian Preda se poate lăuda doar că i-a fost consilier atåt actualului președinte, cåt și lui Emil Constantinescu. În rest, o organizare modestă a summitului francofoniei și, să nu uităm, măreața sa realizare: garantarea lui Teo Trandafir. Nu putem uita cum Preda a însoțit-o peste tot în campanie și cum declara că Teo e un mare cåștig pentru partid. Rezultatele nu mai au nevoie de niciun comentariu, semn că europarlamentarul Preda ne oferă doar garanții expirate.
Sulfina, amazoana certăreață
O altă vuvuzelă a eșalonului doi din PDL care râvnește nostalgic la un nou fotoliu de ministru este Sulfina Barbu. Întărâtată de colegul GDS-ist, Sulfina a început și ea uzurparea cabinetului Boc. În contextul inundațiilor din Moldova, deputata PDL Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, critică membrii guvernării Boc pentru că nu acordă suficientă atenție apărării împotriva inundațiilor. Deși foarte mulți miniștri, inclusiv premierul Boc, au plecat spre locurile afectate de inundații pentru a căuta soluții în această criză, Sulfina a declarat de la adăpostul casei din București la RFI că mulți dintre miniștri nu știu cum arată un dig. Îi aducem aminte doamnei Sulfina Barbu că nici dânsa nu avea pic de expertiză în domeniul mediului atunci când acceptat ocuparea postului de ministru al Mediului în 2004. „Nu cred că știu mulți miniștri cum arată o acumulare sau un holder. E bine să vadă, în teren, lucrurile acestea. Eu cred că este un lucru foarte bun și primul-ministru a procedat corect, pentru că trebuie să fie în teren și să vadă situația, la fața locului. Din birou se văd lucrurile altfel“, a precizat Sulfina Barbu la RFI.
Afaceri oneroase cu statul
Cu toate că a ocupat funcția de ministru al Mediului pentru circa trei ani (2004-2007), Sulfina nu s-a remarcat printre miniștrii de seamă ai cabinetului Tăriceanu. Ironic, lipsa sa de viziune pentru a împiedica astfel de inundații prin construirea de diguri sau împăduriri a condus la situația în care tocmai ea să fie victima acestora. În martie 2010, casele din Deltă ale fostei responsabile de la Mediu și ale comisarului-șef al Gărzii de mediu, Silvian Ionescu, au fost inundate. Terenurile și locuințele de vacanță ale acestora din satul Ilganii de Sus au fost atunci afectate de inundații. Cu toate acestea, activitatea în fruntea acestui minister a fost una prolifică pentru Sulfina Barbu, care a înțeles rapid mecanismul de racordare a propriilor firme la robinetul prin care curg banii statului. În conturile firmei sale KVB Economic au intrat sume frumoase provenite din contracte bănoase cu autoritățile locale sau cu cele încheiate de această firmă cu instituțiile pe care le conducea. Întreaga afacere KVB Economic are la bază activități de consultanță derulate cu autoritățile locale, dar și cu societăți subordonate instituțiilor de stat, firma întocmind rapoarte de mediu și consultanță în accesarea fondurilor europene. Contractele cu statul nu s-au oprit nici după ce Sulfina Barbu s-a retras din societate, ba dimpotrivă, sumele au fost din ce în ce mai mari, fapt ce indică clar că retragerea din această firmă a Sulfinei este doar de fațadă.
Fost ofițer DIE, asociatul Sulfinei Barbu
Asociatul principal al Sulfinei în această societate este Silvian Ionescu, cunoscut pentru trecutul său în Direcția de Informații Externe (DIE), implicarea în scandalul Bancorex sau afacerile oneroase derulate în timpul mandatului de consilier municipal, a fost cel care a avut grijă ca Sulfina să devină și o bună afaceristă pe långă calitatea sa de politician. Multe dintre suspiciunile care planează asupra Sulfinei Barbu și a lui Silvian Ionescu au apărut în momentul în care s-a aflat că fostul ministru al Mediului și fostul și actualul comisar al Gărzii Naționale de Mediu controlau – într-o primă fază din umbră, iar apoi în mod direct – o societate care oferea consultanță de mediu unor firme pe care le verificau apoi tot ei, de această dată de la înălțimea funcțiilor lor oficiale: KVB Economic SA. Societatea a cunoscut o ascensiune bruscă, produsă în paralel cu ascensiunea în funcții a Sufinei Barbu și a lui Silvian Ionescu. În prezent, conștientă probabil că afacerile nu pot prospera pentru că nu mai este în primul rånd al PDL-ului, Sulfina a început atacurile la partidul în care și-a început cariera politică în speranța unui mult dorit fotoliu de ministru în contextul unei eventuale remanieri care ar putea avea loc în toamna acestui an.