Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului de companii European Drinks se luptă cu statul român să recupereze 367,4 milioane de lei câștigați anul trecut la Washington. Aceștia au sechestrat mai întâi acțiuni ale statului la Petrom după care au ridicat acest sechestru și au blocat banii în Trezoreria Statului. Povestea a început încă din timpul guvernului condus de Adrian Năstase.
Patronii grupului European Drinks, cetățeni suedezi de origine română, au început în 2005 demersurile în scopul obținerii de reparații morale și financiare pentru pierderile provocate de o decizie a guvernului Adrian Năstase. Potrivit fraților Micula, acestea se ridicau la câteva sute de milioane de euro.
Dupa ce a investit masiv într-o zonă defavorizată din România, grupului European Drinks i-au fost anulate facilitățile promise inițial. Frații Ioan și Viorel Micula au creat în nord-vestul țării unul dintre cele mai mari grupuri de industrie alimentară din Europa Centrală și de Est.
Ei și-au bazat planul de afaceri pe legislația existentă și, din 2002, au contat și pe protecția oferită de Acordul bilateral de protejare a investițiilor între România și Suedia. Business-planul inițial, pe baza căruia au obținut finanțare de la bănci, a fost schimbat în mai multe rânduri din cauza modificării legislației.
Ultima picătură, cea care a umplut paharul nemulțumirilor, a fost însă eliminarea facilităților fiscale din zonele defavorizate.
„Conform ordonanței de urgență privind regimul zonelor defavorizate, publicată în Monitorul Oficial în 1998, am primit facilități pe 10 ani, dar după numai 5 ani totul s-a răsturnat; facilitățile au fost luate. Adică ai făcut investiții timp de doi-trei sau patru ani, iar când a venit vremea să te desprinzi, s-au schimbat condițiile”, explica Viorel Micula la momentul respectiv.
Cei doi oameni de afaceri au câștigat în 11 decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington despăgubiri de 367,4 milioane lei pentru decizia de anulare a facilităților de către Guvernul Adrian Năstase.
În mai puțin de trei luni de la pronunțare, Guvernul României a compensat rapid datoriile pe care European Food le avea către ANAF și cele 367,4 milioane de lei. Comisia Europeană s-a sesizat și a început o investigație.
Conform unei scrisori a Comisiei Europene trimise României pe 1 octombrie 2014, „După pronunțarea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, serviciile Comisiei au informat autoritățile române că punerea în executare a hotărârii ar constitui un ajutor nou și ar trebui să fie notificat Comisiei. În luna februarie 2014, autoritățile române au informat serviciile Comisiei că au pus în executare parțial hotărârea respectivă prin compensarea despăgubirilor pe care România a fost somată să le plătească prin taxele datorate de către una dintre societățile reclamante. Prin scrisoarea din 26 mai 2014, Comisia a informat România despre decizia sa de a emite un ordin de suspendare, prin care obligă România să suspende orice acțiune care poate duce la executarea sau punerea în aplicare a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013”.
Totodată Comisia a decis „să inițieze procedura oficială de investigare” în legătură cu măsurile dispuse de statul român, solicitând României să își prezinte observațiile în termen de o lună de la data primirii scrisorii. Mai mult, Comisia atrage atenţia României „că orice ajutor ilegal poate fi recuperat de la beneficiar (respectiv firmele fraților Micula, n.n). De asemenea, Comisia avertizează România că a fost somată să suspende imediat orice acțiune care poate duce la executarea sau la punerea în aplicare a hotărârii de la Washibgton: „întrucât instanțele naționale române sunt organe ale statului român, ordinul de suspendare are, de asemenea, un caracter direct obligatoriu pentru instanțele naționale din România”.
Cu toate acestea, Ioan şi Viorel Micula au pus sechestru pe o parte dintre acţiunile Petrom deţinute de statul român, potrivit unor surse guvernamentale.
Ministerul Economiei deţine 20,6% din totalul acţiunilor Petrom, valoarea pachetului la închiderea din 11 decembrie fiind de 4,581 miliarde de lei, adică 1,029 miliarde euro la cursul zilei. Fraţii Micula au pus sechestru pe acţiuni de 300 de milioane de lei adică echivalentul a 1,35% din totalul acţiunilor SNP.
Ministerul de finanțe a emis astăzi un comunicat referitor la acest sechestru:
„Ca urmare a unor informații apărute astăzi în mass-media cu privire la sechestrul pus asupra acțiunilor deținute de statul român la compania OMV Petrom, Biroul de presă al Ministerului Finanțelor Publice face următoarele precizări:
Prin adresa înregistrată la Ministerul Finanțelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civilă profesională de executori judecătorești „Mazilu şi Asociații”, la cererea societăţilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum și a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat că a întocmit Procesul verbal de sechestru în dosarul de executare nr.22/2014 asupra acțiunilor deținute de statul român la SC OMV PETROM SA.
Împotriva acestui act de executare silită, ca şi împotriva tuturor actelor de executare întocmite în cadrul aceluiaşi dosar de executare, Ministerul Finanţelor Publice a formulat contestaţie la executare în faţa instanţelor judecătoreşti naţionale.
De asemenea, după primirea Procesului verbal de sechestru anterior menţionat, Ministerul Finanţelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Departamentul pentru Energie.
În final, menţionăm că diferendul în faţa Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii dintre România şi societăţile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. şi EUROPEAN FOOD S.A., precum și persoanele fizice Ioan Micula şi Viorel Micula nu este finalizat, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, solicitând anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013.”
Până la urmă sechestrul asupra acțiunilor Petrom ar urma să fie ridicat, deoarece acestea sunt deținute de stat prin Departamentul pentru Energie, nu de către Ministerul Finanțelor și concomitent au fost blocate și conturile Ministerului Finanțelor. Informația a fost confirmată pentru HotNews.ro de executorul judecătoresc Mazilu și Asociații. Acesta a afirmat că banii din Trezorerie sunt blocați încă de la începutul lunii decembrie, fiind o acțiune fără precedent.
Viorel Micula a declarat, vineri, în emisiunea ”România acum”, de pe B1 TV, după ce a pus sechestru, alături de fratele său, Ioan Micula, pe acțiunile pe care statul român le deține la Petrom și cobcomitent a blocat și conturile MFP că de șapte luni așteaptă ca România să le achite o datorie de aproape 380 milioane lei.
„În situația în care au evoluat lucrurile ni s-a permis acest drept pentru a se executa suma pe care am câștigat-o la cel mai înalt tribunal din lume. E foarte important pentru investitorii români, pentru România, fără astfel de reguli nu va putea evolua și prospera. Altfel România va fi condusă numai de piața neagră și de oameni lipsiți de scrupule care nu au niciun fel de interes ca să evolueze această țară. Anul trecut nu am putut primi banii pe care i-am câștigat. Sunt niște pierderi pe care le-am suferit. Investotirii români nu au nicio șansă și nici cei străini. Este un raport absolut total în favoarea statului. Își ia oricând orice vrea și blochează orice firmă. Sunt peste 7.000 de angajați cu familii. Astfel 28.000 de persoane sunt afectate”, a afirmat Micula.
”Statul îi lasă pe acești oameni pe drumuri. Mai mult decât atât, noi avem aceste investiții protejate de un tratat dintre Suedia și România protejat prin convenția de la Washington Și avem aceste pierderi mari. Este foarte important să se gândească fiecare și să fim părtași la lucruri bune, nu să fie ei părtași la furturi. Eu ca și investitor am o singură certitudine: ne aflăm sub auspiciul unui tratat internațional care se dispută la Washington nu la București. Statul român trebuia să ne dea banii de șase-șapte luni. Am încercat să le explicăm pierderile uriașe, va trebui să fim despăgubiți pentru toate investițiile făcute în România care depășesc 200 milioane”, a precizat el.
”Investițiile noastre sunt protejate. Societatea internațională e protejată prin aceste legi foarte clare, previzibile și predictibile. Atât timp cât în România nu vor exista legi care să protejeze investitorii, România va fi cea mai săracă țară din Europa. De 10 ani le explicăm autorităților române despre piața neagră din România, dar nu ne bagă în seamă”, a subliniat Viorel Micula.