– Sambata, minerul Marian Beurean, tatal a doi copii, a fost condus pe ultimul drum, de peste 300 de familii de ortaci.
– Pana ieri, alti cinci mineri morti fusesera scosi din mina. Pentru gasirea celorlalti doi mineri disparuti, cautarile continua, localizarea acestora putand dura de la cateva ore pana la cateva zile.
– Firmele-capusa acuzate in urma accidentului din august 2001, soldat cu moartea a 14 mineri, isi vad in continuare de treaba.
In mina au mai ramas trupurile a doi mineri
Pana la ora inchiderii editiei, echipele de salvare au reusit sa scoata la suprafata cinci cadavre ale minerilor dati disparuti in urma exploziei.
Primul cadavru a fost descoperit sambata si a fost identificat ca fiind al lui Ioan Olariu, 45 de ani, casatorit si tata a patru copii. Pe parcursul noptii de sambata spre duminica, au fost descoperite alte trei cadavre, care au fost scoase la suprafata duminica, in jurul orei 14.30. In timpul operatiunilor de scoatere la suprafata a cadavrelor celor trei mineri, echipele de salvatori au mai descoperit un cadavru. Astfel, intr-un interval de cinci minute, cadavrele a patru mineri au fost scoase la suprafata, urmand sa fie cautati ultimii doi ortaci disparuti in urma exploziei. Doi dintre cei scosi la suprafata au fost identificati de echipele de salvatori, acestia fiind Ioan Pintea si Duma Daniel. Cadavrele au fost transportate la morga spitalului din Petrosani.
De altfel, minerii din echipele de salvare au afirmat ca aceste cadavre au fost identificate dupa lampile de mina pe care le aveau asupra lor, insa au refuzat sa faca publice numele.
Echipele de salvare spun ca cei doi mineri negasiti pot fi oriunde in galerie. De aceea, spun specialistii, cautarea lor poate dura ore sau zile.
Ultimul drum al minerului Marian Beurean
Sambata, peste 300 de mineri si familiile lor au participat la inmormantarea lui Marian Beurean, unul dintre ortacii morti in urma accidentului.
In drum spre cimitir, cortegiul s-a oprit pentru o slujba la Statuia Minerului. Ceremonia religioasa a fost oficiata de un sobor de sapte preoti.
Seful de schimb Marian Beurean, in varsta de 32 de ani, era casatorit, avea doi copii si lucra in mina de 11 ani. El fusese rugat, cu doua zile inainte de producerea accidentului, de Titel Zlota, sef de schimb, la randul lui, sa il inlocuiasca, pentru ca se simtea rau.
Sotia lui Beurean, Alina, spune ca, desi a fost intotdeauna un om sanatos, sotul ei a acuzat, miercuri, inainte de a pleca spre mina, dureri de spate si a afirmat chiar ca ar prefera sa ramana acasa. In plus, minerul s-a despartit cu greu de sotie si de copii, cu care s-a jucat mai mult decat de obicei, familia sa apreciind ca a presimtit ca nu se va mai intoarce de la mina.
Una dintre -cauzele tehnice-: tehnologie veche, cumparata pe bani grei de la firme-capusa
In urma accidentului de la Vulcan, din noaptea de 6 spre 7 august 2001, soldat cu moartea a 14 mineri, premierul cerea autoritatilor statului sa adopte masuri dure pentru eliminarea firmelor-capusa existente in activitatea de minerit, adaugand ca majoritatea actionarilor acestor firme sunt rude ale unor cadre de conducere din Valea Jiului. Adrian Nastase preciza ca, din circa 280 de firme care aprovizioneaza unitatile miniere, 25 au derulat fonduri de peste cinci miliarde de lei, asigurand reciclarea unor bunuri sustrase din mina si vandute, ulterior, altor unitatilor miniere din valea Jiului.
-A fost tolerat un sistem mafiot de aprovizionare a unitatilor miniere si am dispus actiuni ferme de control a firmelor-capusa care si-au insusit nemeritat o parte din banii de la buget-, a spus Nastase.
Tot atunci, ministrul administratiei aublice, Octav Cozmanca, afirma ca ar putea exista o legatura intre firmele-capusa din minerit si accidentul survenit la Mina Vulcan.
Lista devoratorilor de mineri
Din arestarile cu surle si trambite, facute in randurile capilor mafiei carbunelui, azi, mai sunt in arest doar doi neimportanti administratori de firme-capusa. Astazi, desi la cele 14 dosare s-a mai adaugat intre timp unul, sase din ele sunt nefinalizate. Doar noua au fost finalizate si inaintate Parchetului pentru trimiterea in judecata. Nici unul nu a ajuns efectiv in instanta.
Valeriu Lingurar are trei dosare penale, in care este acuzat de evaziune fiscala si fals intelectual, cu un prejudiciu creat de 1,1 miliarde de lei.
Functionari de stat, de prim rang in judet, Eugen Maniac, Liliana Lupu si Mihai Munteanu, au creat un prejudiciu de peste cinci miliarde de lei.
Victor Badarca, fost lider sindical in Valea Jiului, era, in acelasi timp, si administratorul unei firme-capusa, Victoria Trans Petrosani.
Constantin Tomescu si Iulian Caragea, administratorii a doua firme din Petrosani si Timisoara, au adus companiei un prejudiciu de un miliard si jumatate de lei.
Sorin Avramescu, Conelia Bretoiu si Tudor Tama sunt acuzati ca au creat prejudicii de sase miliarde de lei prin firmele lor dubioase.
Alte sase dosare, cu -greutate-, nici macar nu au plecat de la Politie. De exemplu, Dumitru Barna, unul dintre marii parveniti din Petrosani, este cercetat pentru un prejudiciu de numai 1,5 miliarde de lei, in timp ce o alta firma de-a sa, neinvestigata inca de politisti, a avut trei angajati care au facut un profit de 96 miliarde de lei.
Ultimul dosar care se afla in lucru este cel al societatii comerciale Positiv Company SRL, in care sunt patru persoane cercetate: Valentin Blaga, Stefan Ervin Santa, Lucian Teples si Tatian Augustin Ghiga.
Prejudiciul provocat de firmele-capusa Companiei Nationale a Huilei a depasit 30 miliarde de lei numai in anul 2000. Cate vieti au fost luate in schimbul acestor miliarde de lei, lasam la latitudinea autoritatilor sa calculeze…