Home Actualitate Dinel Staicu a fost condamnat la 12 ani închisoare pentru că...

Dinel Staicu a fost condamnat la 12 ani închisoare pentru că a refuzat patru

DISTRIBUIŢI

Președintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat ieri, de o instanță a Tribunalului București, la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor (BIR). Alături de el au mai fost condamnați fostul președinte al BIR, Ion Popescu (12 ani închisoare), fostul director al Direcției de creditare din BIR, Radian Răceală (6 ani de închisoare), și un fost șef serviciu creditare din aceeași bancă, Viorica Duțu (6 ani închisoare). Fost milițian care a devenit doctor în economia subterană, Dinel Staicu a fost implicat în numeroase afaceri cu iz penal, devalizarea BIR fiind însă greu de înghițit de către procurorii DNA. Ca într-o poveste cu Garcea, se poate spune că Dinel Staicu a primit 12 ani de închisoare pentru că nu i-a convenit să facă doar patru. Pe 15 iunie el fusese condamnat, alături de Ion Popescu, la patru ani de închisoare cu executare de către Judecătoria Sectorului 4. Cei doi funcționari din BIR, Radian Răceală și Viorica Duțu, fuseseră condamnați și ei la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Nemulțumit de sentință, Staicu a făcut recurs și au avut parte de o surpriză de proporții: instanța i-a triplat pedeapsa! Cătălin Chelu, unul dintre adversarii săi cunoscuți de pe piața de capital, poate suporta acum mai ușor regimul de detenție aflând că Staicu e pe punctul de a pleca din fruntea SIF Oltenia pentru câteva sute de mii de partide de table, sau câte s-or fi cuprinzând în 12 ani de închisoare.
Desigur, pedeapsa nu este definitivă, inculpații putând face recurs la Curtea de Apel. Întrebarea este: vor mai avea chef? De triplat nu se mai poate tripla, dar de majorat mai este loc. Frauda gândită de doctorul în economie subterană, fost patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, este de aproximativ cinci milioane de euro, o sumă destul de mică pe lângă sutele de miliarde de lei vechi care i-au intrat în conturi, concertat, lui Dinel Staicu. În urmă cu șase luni, instanța a admis în parte acțiunea părții civile BIR, prin lichidator Moore Stephens (RVA) – și i-a obligat pe cei patru inculpați la plata în solidar a 8 milioane lei, precum și a dobånzii legale calculate de la data acordării pånă la plata efectivă a fiecărui credit pentru societățile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul și Rebega Consulting de către nouă sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gară, SMB, Plevnei București, Tårgoviște, Pitești, Slatina, Drăgășani și Råmnicu Vâlcea.

Staicu a ajuns șef la SIF pe banii BIR

Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, de către Direcția Națională Anticorupție. Potrivit anchetatorilor, din banii obținuți fraudulos de la BIR, Staicu a cumpărat acțiuni la SIF Oltenia, în valoare de peste un milion de euro, prin intermediul unor societăți pe care le controla. El a fost numit în conducerea SIF Oltenia în 2006, înlocuindu-l în funcția de președinte-director general pe Vasile Șalapa.
Ca urmare a trimiterii în judecată, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a solicitat CA al SIF Oltenia să convoace AGA, iar acționarii să decidă dacă îl mențin pe Staicu în funcțiile de conducere. Acționarii SIF Oltenia au hotărât în august 2008 ca Staicu să rămână la conducerea societății până când instanța de judecată va emite o hotărâre definitivă.

Radiografia fraudei

Procurorii au stabilit că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, Popescu, Răceală și Duțu, în calitate de președinte al BIR, director și, respectiv, șef serviciu, au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanță în valoare de 106.786.123.000 de lei vechi și credite în valoare de 80.535.611.000 de lei vechi către 11 societăți comerciale controlate de Staicu.
Așa se face că Dinel Staicu a solicitat și a obținut încheierea unor convenții de cesiune de creanță și a unor contracte de credit, iar banii i-a utilizat în interesul altor societăți pe care le controla. În termenul de grație pentru efectuarea plății unor creanțe cesionate și înainte de expirarea perioadei de un an prevăzute pentru utilizarea unei linii de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanțelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbție a societăților cesionare și apoi le-a declarat falimentare. Ulterior, el a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanții, astfel că executarea garanțiilor nu s-a mai putut realiza.
Interesant este și faptul că grupul de interese în fruntea căruia se află și care controlează SIF Oltenia a refuzat să-l schimbe de la conducerea acestei instituții.  Pe 19 iulie, CNVM a dispus convocarea acționarilor pentru a stabili dacă este oportun ca Dinel Staicu să rămână la conducerea societății, după ce acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare. Administratorii SIF Oltenia au refuzat însă să convoace AGA, susținând că problema ridicată de Comisie a mai fost pusă în discuția acționarilor, urmare a unei ordonanțe CNVM din februarie 2007. Societatea menționa că acționarii i-au ales pe Staicu și pe Carmen Ioana Popescu ca administratori, la jumătatea lunii noiembrie 2008, cu toate că era cunoscută existența litigiilor penale ale acestora.
Ultima sentință din dosarul BIR schimbă total prioritățile lui Dinel Staicu. Nu mai contează cât stă în fruntea SIF Oltenia, ci cât stă în pușcărie. În definitiv, SIF-ul lui Staicu poate fi condus și din celulă.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.