Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al grupului Rompetrol, a fost pus oficial sub acuzare de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Dinu Patriciu este acuzat de spalare de bani, inselaciune si complicitate la evaziune fiscala. Alaturi de el, in acest dosar mai sunt cercetati, sub aceleasi acuzatii, alti patru membri ai conducerii Rompetrol, Alexandru Nicolcioiu, presedintele Consiliului de Administratie al SC Rompetrol Rafinare, Florin Eric Chis, fost director general la Petromidia, actual vicepresedinte al grupului Rompetrol si director general al Rompetrol Petrochemicals, Constantin Adrian Volintiru, director financiar al rafinariei Petromidia, si Marin Sorin, membru in Consilul de Administratie. Dinu Patriciu era citat pentru joi, insa acesta a preferat sa se prezinte ieri la Parchet pentru a fi alaturi de colegii sai.
Ancheta efectuata de Parchet vizeaza modul de privatizare a SC Petromidia SA si de stabilire a valorii actiunilor in raport cu pretul de piata, valoarea comerciala reala si instrainarea activelor rafinariei catre societatile din grupul Rompetrol. Cercetarile mai vizeaza modul de inregistrare in evidenta contabila a societatii a unor venituri in valoare de 971 miliarde de lei, reprezentand venituri neinregistrate provenite din vanzarea unor produse finite, si eventuala schimbare a destinatiei sumei de 4.837 miliarde de lei reprezentand taxa de drum incasata prin stopaj la sursa si neplatita statului. Audierea lui Dinu Patriciu a durat aproximativ o ora si jumatate, acesta declarand la plecare ca este nevinovat. -Mi s-a adus la cunostinta faptul ca suntem invinuiti de anumite fraude de gestiune, pe care le consideram ireale. Va urma ca procurorii sa aduca probe, sa se faca expertizele necesare, eu sper sa fie facute de o societate de audit internationala, pentru ca la complexitatea unei astfel de afaceri e nevoie de multa stiinta si sunt convins ca este binevenita aceasta investigatie, care va duce in cel mai scurt timp la lamurirea tuturor acuzatiilor aduse Rompetrolului si managementului societatii-, a declarat presedintele Rompetrol. In acelasi timp, Patriciu a precizat ca investitiile asumate in momentul privatizarii au fost onorate -cu prisosinta-. Referindu-se la cea de-a doua acuzatie, el a sustinut ca -asa-numitele imprumuturi intre rafinarii, in Oil Terminal, sunt o operatiune tehnologica, de schimb de produse intre rafinarii, iar in masura in care aceste produse aflate in custodia Oli Terminalului sunt destinate exportului nu este absolut nimic ilegal-. -Nu au fost acte pentru aceste schimburi, ci numai procese-verbale, pentru ca nu era cazul, insa au fost evidentiate in actele contabile. Este vorba de 22.000 de tone, insa pot sa spun ca este vorba de sute de mii de tone care iau acest drum anual, datorita faptului ca in rezervoarele Oil Terminal stocul tehnologic reprezinta intre 5 si 15%, ceea ce inseamna zeci de mii de tone-, a explicat Dinu Patriciu.
Mana lunga a generalului Talpes
In fine, presedintele Rompetrol a respins si a treia acuzatie adusa, legata de neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni financiare, sustinand ca -informatia respectiva este luata dintr-un control al Garzii Financiare in care se spune textual ca organul de control nu-si insuseste hotararea definitiva, irevocabila si executorie pe baza careia noi a trebuit sa facem livrarea respectiva-. Dincolo de aceste detalii -tehnice-, Patriciu sustine ca la originea acuzatiilor se afla memorandumul -de trista amintire redactat sub inteleapta obladuire a generalului Talpes-. -Informatiile vin din documente tendentios alcatuite, de oameni care au alte interese. E un atac la imaginea mea, a colegilor si a societatii. Ancheta vine in contextul in care este cercetata toata industria petrolului, am fost printre primii care am atras atentia asupra faptului ca este o industrie corupta si ca 40% din produsele petroliere comercializate in 2002 erau contrafacute-, a adaugat omul de afaceri.