Home Actualitate Directia pentru Straini si Probleme de Migrare adopta masuri speciale

Directia pentru Straini si Probleme de Migrare adopta masuri speciale

DISTRIBUIŢI

In perioada postrevolutionara, Romania s-a confruntat cu un aflux marit de cetateni straini, veniti sub diferite pretexte, de la afaceri la solicitare de azil politic, de la casatorie cu romani la reintregirea familiei. De toate aceste cazuri se ocupa, incepand din anul 1995, Directia pentru Straini si Probleme de Migrare, care asigura legitimitatea sederii cetatenilor altor state pe teritoriul tarii noastre. Aceasta unitate a Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei are un rol deosebit de important in acordarea de catre misiunile diplomatice romane din tarile cu potential migrator a vizelor de intrare in Romania. Cele patru tipuri de viza – tip A: tranzit aeroportuar; tip B: tranzit; tip C: scurta sedere; tip D: lunga sedere – pot fi oricand retrase, daca exista indicii ca persoana respectiva nu respecta prevederile legale ce reglementeaza tranzitarea sau sederea pe teritoriul romanesc.

Imigranti clandestini, straini cu vize expirate si indezirabili

Serviciul de combatere a migratiei ilegale din cadrul DSPM are in competenta, printre altele, ducerea la indeplinire a deciziilor de restrangere a dreptului la libera circulatie (expulzare, dispozitie de parasire a teritoriului, reintoarcere voluntara sau returnare) si depistarea celor intrati ilegal in tara. In atentia acestui serviciu se afla si cetatenii straini declarati, prin ordonanta a Parchetului de pe langa Curtea de Apel, indezirabili. In cursul anului trecut, din aceasta categorie au facut parte 40 de straini, dintre care 19 din tari arabe, in timp ce in acest an, consecinta a conflictului din Golf, doar in luna aceasta au fost expulzati 11 irakieni .

Comisarul-sef Nicolae Barbu, seful acestui serviciu, ne-a declarat ca atat unitatea din Capitala, cat si birourile teritoriale au un plan de control al strainilor, actiuni in cursul carora colaboreaza cu structuri specializate ale Ministerului de Interne. In instrumentarea cazurilor ce intra sub incidenta prevederilor legale, un rol important il are culegerea de informatii, la care contribuie si serviciile secrete romane. Controalele se deruleaza in locurile si mediile frecventate de cetateni straini sau, in cazul celor carora le-a expirat permisul de sedere, la resedinte. Cetatenii originari din tarile arabe sunt in centrul atentiei Serviciului de combatere a migrarii ilegale, ale SRI si SIE, dar, ne asigura comisarul-sef, -nu vor fi luate nici un fel de masuri pe criteriu etnic, ci doar pe baza informatiilor privind activitatea nociva a respectivelor persoane, a sentintelor magistratilor si a eventualelor delicte comise. O dovada a obiectivitatii este si faptul ca, din cei circa 2.000 de irakieni aflati in Romania, doar 11 au fost expulzati-.

Chiar daca Romania nu se afla in stare de razboi, toate institutiile cu competente in domeniul controlului stranilor au primit ordin sa-si intensifice activitatile informative si de supraveghere apropiata. Alaturi de arabi, in vizorul autoritatilor se afla si cetatenii turci, stiut fiind faptul ca printre ei sunt si multi de nationalitate kurda. Cu toate ca, in ultima perioada, PKK, ce figureaza pe lista organizatiilor teroriste, pare sa fi renuntat la actiunile violente, in conditiile in care fortele armate kurde din nordul Irakului s-au pus la dispozitia comandamentului aliat, ne putem astepta la manifestatii ale acestei categorii de cetateni turci.

Sederea in Romania, strict conditionata

Ordonanta nr. 194/2002, intrata in vigoare din 27 ianuarie a.c., reglementeaza regimul strainilor in Romania, in concordanta cu cerintele statelor membre ale Uniunii Europene. Astfel, cei proveniti din una din cele 86 de tari considerate ca avand potential migrator (in majoritatea din Africa, Orient si fostul spatiu sovietic) au nevoie de invitatie pentru a obtine viza romaneasca. In plus, permisul de sedere se acorda doar celor care au obtinut o viza de tip D, iar prelungirea lui depinde de indeplinirea unor conditii cumulative, printre care amintim, pentru asociatii unor societati comerciale, justificarea unui venit minimum de 500 de euro/luna si inregistrarea unui profit realizat din activitatea firmei. Totodata, prin aceeasi ordonanta, incepand cu acest an, vor mai primi drept de sedere pentru activitati comerciale doar strainii care investesc cel putin 50.000 de euro sau angajeaza in societatea infiintata minimum 10 muncitori romani. Se mai pot elibera astfel de permise in scopul reintregirii familiei, pentru studii si strainilor casatoriti cu cetateni romani. Aceste prevederi nu se aplica celor din tarile membre ale Uniunii Europene si celor care au solicitat statutul de refugiat, refugiatilor si persoanelor aflate sub protectie umanitara conditionata sau temporara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.