Instituțiile statului ar trebui să fie în prima linie în bătălia guvernului pentru încasarea taxelor și impozitelor care alimentează bugetul de stat. Lucrurile sună bine la nivel teoretic, dar, cum știm din experiență, de la teorie pånă la practică distanța este extrem de lungă și adesea istovitoare pentru funcționarii plătiți din bani publici. O astfel de situație întålnim la Direcția Regională de Accize și Operațiuni Vamale Iași, unde un control al Curții de Conturi a dezvăluit numeroase nereguli traduse prin bani pierduți la bugetul de stat.
Potrivit procesului verbal de constatare întocmit pe 8 aprilie 2011 de trei auditori publici externi din cadrul Camerei de Conturi Iași în urma Controlului modului de formare, evidențiere, urmărire și încasare a veniturilor bugetului de stat pe anul 2009 administrate și gestionate de Direcția Regională de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Iași au fost constatate numeroase abateri de la legalitate și regularitate.
De departe, principala neregulă constatată de auditorii publici externi este nefinalizarea operațiunii de stabilire a valorii prejudiciului precum și a persoanelor răspunzătoare de crearea acestuia, pentru creanțele bugetare administrate de DRAOV Iași și pentru care aceasta a pierdut dreptul de executare silită împotriva debitorilor. Potrivit inventarierii creanțelor bugetare din dosarele de executare silită care nu mai pot fi executate silit de la debitori, situația la DRAOV Iași nu este din cele mai fericite. Astfel , potrivit documentului, la DRAOV Iași există creanțe perimate dintr-un număr de 59 de dosare de executare silită în sumă de 863 .710 lei, creanțe prescrise dintr-un număr de 41 de dosare de executare silită în sumă de 637 .040 lei, creanțe ale căror titluri de creanță nu au fost comunicate în termen dintr-un număr de 58 de dosare de executare silită în suma de 633.114 lei și creanțe pentru care s-a pierdut termenul de înscriere la masa credală dintr-un număr de 29 de dosare de executare silită în sumă de 1.940.570 lei.
Astfel, valoarea totală a creanțelor inventariate și pentru care DRAOV Iași a pierdut dreptul de a cere executarea silită de la debitori, din cauzele prezentate mai sus, este de 4.074.434 de lei, adică circa un milion de euro. Cu alte cuvinte, indolența și neglijența conducerii DRAOV Iași a privat bugetul de stat de circa un milion de euro. Procesul verbal de constatare din aprilie 2011 consemnează faptul că la nivelul DRAOV Iași „doar s-au inventariat și s-a stabilit valoarea creanțelor asupra cărora entitatea a pierdut dreptul de a cere executarea silită asupra debitorilor – 4.074.434 de lei – iar identificarea și stabilirea răspunderii pentru prejudiciul creat a fost stabilit doar pentru 6 dosare de executare silită și pentru creanțe în sumă de 70.045 de lei“. Restul, Dumnezeu cu mila și bugetul cu pierderea. În acest caz, auditorii au stabilit că s-au încălcat prevederile Ordonanței nr.11/23.01.1996 privind executarea creanțelor bugetare, ale Ordonanței nr.92 privind Codul de procedură fiscală, ale Ordonanței nr.61/2002 privind colectarea creanțelor bugetare și Legea 188/1999 privind Statutul funcționarului public. Conform documentului întocmit de cei trei auditori publici externi, „valoarea estimată a abaterii reprezentând creanțe bugetare identificate ca și creanțe asupra cărora DRAOV Iași a pierdut dreptul de a cere executarea silită de la debitori, din diferite cauze și pentru care nu au fost stabilite persoanele răspunzătoare în vederea recuperării acestora, este de 4.004.389 de lei“. Consecințele acestei abateri „constau în neîncasarea sau încasarea cu foarte mare întârziere a creanțelor bugetare administrate de DRAOV Iași, creanțe pentru care aceasta a pierdut dreptul de a le executa silit de la debitori și pentru recuperarea cărora trebuie să stabilească persoanele răspunzătoare de crearea prejudiciului și să procedeze la recuperarea acestuia, proceduri legale ce necesită un timp îndelungat“, după cum se consemnează în procesul verbal de constatare. Responsabilii de pierderea a circa un milion de euro, bani care puteau ajunge în bugetul de stat, sunt arătați cu degetul de către auditorii Curții de Conturi. Este vorba de directorul executiv al DRAOV Iași, Arcană Mihai, directorul-adjunct Ion Liliana, Pânzariu Irina – șef Serviciu juridic, persoanele care au ocupat funcția de șef birou vamal în perioada în care au luat naștere creanțele bugetare pentru care dreptul de executare silită de la debitori este decăzut, precum și persoanele încadrate în unitățile vamale al DRAOV Iași cu atribuții financiar contabile în perioada în care au luat naștere creanțele bugetare și care aveau stabilite prin fișa postului atribuții de înaintare a titlurilor executorii stabilite în vamă și neachitate organelor de executare silită în raza teritorială în care se afla debitorul respectiv.
Neglijență și la inventarierea creanțelor bugetare
Potrivit documentului întocmit de auditorii publici externi, conducerea DRAOV Iași nu a inventariat creanțele bugetare administrate de această instituție, la nivelul tuturor structurilor și compartimentelor funcționale, în vederea înregistrării și punerii de acord a structurii și nivelului acestora cu evidențele din contabilitate, pentru luarea de măsuri de stabilire și încasare în termen a acestora. Mai pe românește, vraiște în documente și bani pierduți la buget, din moment ce DRAOV nu are o evidență clară a creanțelor pe care le administrează.
Prin neefectuarea inventarierii elementelor patrimoniale constând în creanțe bugetare administrate de DRAOV Iași, au fost încălcate mai multe acte normative, după cum au constatat experții Curții de Conturi. Este vorba de Legea contabilității și de Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr.2861 din 9 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii. Procesul verbal de constatare subliniază faptul că principalele consecințe ale abaterii de neinventariere a creanțelor bugetare „constau în prezentarea în situațiile financiare întocmite și raportate de entitate a elementelor patrimoniale a căror realitate și conformitate nu a fost confirmată prin operațiunea de inventariere prevăzută de dispozițiile legale“. Persoanele vinovate de această situație sunt directorul executiv al DRAOV Iași, Mihai Arcană, care, conform atribuțiilor prevăzute în fișa postului „asigură organizarea inventarierii patrimoniului“, adjunctul acestuia, Ion Liliana, șeful Serviciului Financiar, Contabilitate și Administrarea Serviciilor, Pozdârcă Elena Carmen, care, în conformitate cu atribuțiile din fișa postului, „asigura efectuarea inventarierii“, precum și șefii structurilor subordonate DRAOV Iași“, respectiv birouri vamale și direcții județene.
Având în vedere situația de DRAOV Iași, unde indolența funcționarilor publici prejudiciază bugetul de stat prin neîncasarea datoriilor, poți lesne să ajungi la concluzia că România tinde să devină raiul evazioniștilor grație tocmai celor angajați și plătiți să aibă grijă de banul public. Iulia Nueleanu