Acuzatiile aduse controversatului om de afaceri Sorin Beraru privind insusirea unor importante sume de bani din depozitele constituite de societatea CI-CO la Banca Populara Furnica se confirma. Directorul general al bancii, Elena Vasiliu, a fost arestat, sambata, pentru ca a abuzat de functia sa si a blocat plata furnizorilor societatii CI-CO, desi existau banii in cont. Prejudiciul adus societatii prin neplata furnizorilor se ridica la aproximativ 41 miliarde de lei. Elena Vasiliu mai este acuzata ca a rulat banii societatii CI-CO in alte conturi, in interesul lui Beraru. Exista dovezi, de asemenea, ca Elena Vasiliu a dat dispozitie subalternilor sai sa falsifice registrele de intrare si de iesire ale bancii, pentru a ascunde transferul banilor in conturile lui Beraru. Nu cu mult timp in urma, atat Beraru, cat si Elena Vasiliu declarau, raspunzand acuzatiilor micilor actionari de la CI-CO, ca singurele plati, in valoare de 22 miliarde de lei, s-au facut catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat, in baza unor titluri executorii, si ca societatea mai are la Banca Furnica un sold de 40 milioane de dolari. Totodata, ei invocau un control al BNR care confirma acest lucru. In realitate, BNR verificase daca societatea CI-CO are disponibil in cont pentru a achita datoriile catre stat.
Afacerea CI-CO revine in actualitate. Fostul director general al Bancii Populare Furnica, Elena Vasiliu, a fost arestat, sambata, pentru ca a abuzat de functia sa si a refuzat sa plateasca furnizorii societatii CI-CO. Procurorii au stabilit ca banii au fost rulati in alte conturi in interesul omului de afaceri Sorin Beraru. Elena Vasiliu, care a dezmintit in repetate randuri ca Beraru ar fi folosit banii societatii in interes personal, este acuzata de abuz in serviciu in forma calificata, asociere in vederea comiterii de infractiuni, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Anchetatorii au stabilit ca ea a dat dispozitie subalternilor sai sa falsifice registrele de intrare si iesire ale bancii, pentru a facilita rularea banilor in alte conturi ale lui Beraru.
Cum au ajuns anchetatorii la Elena Vasiliu
Pe 23 august, dupa ce Instanta Tribunalului Bucuresti a decis, cu doua voturi -pentru- si unul -impotriva-, revocarea primului mandat de arest emis pe numele lui Sorin Beraru, starnind o reactie dura din partea premierului Nastase, care considera inadmisibil comportamentul Justitiei, Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului CSJ anunta ca pe numele lui Beraru mai exista un mandat, emis pe 9 august, pentru acuzatia de asociere in vederea comiterii de infractiuni. Reamintim ca primul mandat pe numele lui Beraru a fost emis pe 11 mai, pentru uz de fals, la numai o zi dupa arestarea fostilor directori din FPS, Alin Giurgiu, Corneliu Mandrescu si Dan Gozia. Dupa scandalul revocarii primului mandat, Ministerul Public a anuntat ca anchetatorii au decis, inca din 23 iulie, extinderea urmaririi penale fata de Sorin Beraru, D. Dulamescu, Elena Vasiliu, directorul general al Bancii Populare Furnica, Verginica Dumitrescu, Ionel Sufer si Valentin Roman, toti fiind invinuiti de asociere in vederea comiterii de infractiuni. Cercetarile se refera la vanzarea pachetului majoritar de actiuni (70%), detinut de FPS la SC CI-CO SA, catre SIF Muntenia. Ulterior, actiunile au fost vandute lui Beraru si catre doua societati comerciale.
Banca Furnica, paravan pentru devalizarea societatii CI-CO
Primele semnale privind folosirea banilor societatii CI-CO in interes personal de catre controversatul om de afaceri Sorin Beraru au venit din partea micilor actionari de la CI-CO, care reclamau ca, desi exista banii in cont, Elena Vasiliu, directorul general al Bancii Furnica, nu onoreaza platile catre funizori. Cel putin in acest caz, micii actionari au avut dreptate. Anchetatorii au stabilit ca Elena Vasiliu a dat dispozitie subalternilor sai sa falsifice registrele de intrare si iesire ale bancii, pentru a facilita rularea banilor in alte conturi ale lui Beraru.
In legatura cu banii depozitati de firma CI-CO la Cooperativa de Credit Banca Populara Furnica, Beraru spunea ca, printr-un raport de control efectuat pe aceasta tema de inspectori din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, s-a constatat ca acesti bani sunt in conturile cooperativei si se afla sub actiunea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de blocare a conturilor. Afirmatia lui Beraru a fost sustinuta, la acea vreme, de Elena Vasiliu. Ea spunea ca societatea CI-CO mai are un sold de 40 milioane de dolari la Banca Furnica si ca singurele plati, in valoare de 22 miliarde de lei, s-au facut catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat, in baza unor titluri executorii. BNR nu a confirmat insa aceste lucruri. Banca Nationala a verificat, de fapt, daca societatea CI-CO are disponibil in cont pentru a achita datoriile catre stat.
Ce n-a reusit sa fure Beraru s-a risipit in alte directii
Dupa revocarea primului mandat, Beraru a iesit, din nou, la atac si a acuzat mici actionari ai CI-CO, firmele Bivuac Impex, Agrom Trust, Global Trade, Pestisorul de Aur, ca ar fi scos din societate peste cinci milioane de dolari, aflati intr-un cont la Banca de Credit Pater, blocat printr-o hotarare judecatoreasca. Micii actionari au spus insa, la data respectiva, ca banii luati de la -Pater- au fost folositi pentru plata datoriilor catre stat si plata dividendelor. Politia ar trebui sa verifice si aceasta pista, pentru ca de societatea CI-CO s-a ales praful. Tot in atentia Politiei ar trebui sa se afle si zecile de licitatii dubioase castigate de firmele lui Beraru in domeniul sanitar si privatizarile care au dus la falimentarea societatilor RECO si Flamura. Numai prin cesionarea actiunilor CI-CO de la FPS catre SIF Muntenia statul roman a fost pagubit cu 30 miliarde de lei.