Home Actualitate Directorul de la Parcuri, Radu Popa, specialist în inginerii financiare pe bani...

Directorul de la Parcuri, Radu Popa, specialist în inginerii financiare pe bani publici

DISTRIBUIŢI

Șeful de la ALPAB le-a dat cu tifla Curții de Conturi și inspectorilor ITM

Actualul director al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Radu Popa, nu este de foarte mult timp în funcție, însă, de la instalarea sa, a reușit să facă mai multe decât oricare altul de până acum. Și nu ne referim la activități legale sau folositoare bucureșteanului plătitor de taxe și impozite locale. El a reușit chiar performanța de a-l întrece pe predecesorul său, Gabriel Iosif, care a șters-o englezește de la ALPAB, după ce procurorii anticorupție au luat urma contractelor ilegale parafate de el.
După ce și-a adus zece tovarăși în instituție, pe care i-a numit consilieri și cărora le-a dat puteri discreționare fără ca aceștia să fie măcar angajați cu acte legele în instituție, Radu Popa a încălcat din nou legea. Numai că de data asta pe bani grei. Și, bineînțeles, publici!
Luna și lovitura! Cam la atât se reduce activitatea noului director al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, Radu Popa. Ultima, și cea care ar trebui să-i aducă pe cap un control al instituțiilor abilitate este legată de un contract cu Ecostrade, un contract mai vechi, încheiat în perioada în care director ALBAP era fostul său șef, Gabriel Iosif. Astfel, fostul director ALBAB a încheiat cu firma S.C. Ecostrade SRL un contract de executare a unor lucrări de amenajare a fântânilor pe Bulevardul Unirii. Potrivit surselor noastre, acționar la SC Ecostrade este Adrian Cobzacu, cel care se află de altfel și în spatele deja celebrei SC Burs Team SRL, societatea-minune care avea un singur angajat și care a primit cadou de la Iosif paza parcurilor bucureștene contra imensei sume de două milioane de euro.
În urma semnalelor de alarmă trase de presă, Curtea de Conturi s-a sesizat, și în urma unui control, inspectorii Curții au constatat faptul că suma pe care a plătit-o ALPAB către Ecostrade pentru „coafarea“ fântânilor e imensă. Ca atare, printr-o decizie a Curții de Conturi, Ecostrade a fost nevoită să returneze o „părticică“ din banii „munciți cu greu“, mai exact suma de șase miliarde de lei vechi.

Cum a fost păcălită Curtea de Conturi

Să fii nevoit să returnezi atâția bani nu e ușor pentru nimeni. În consecință, ceva trebuia făcut. Și a făcut Popa, Radu Popa! Ingineria prin care actualul director le-a dat banii înapoi celor de la Ecostrade e chiar simplă, însă are o singură hibă. Ceea ce a făcut directorul poate avea urmări penale. Mai exact, termenul de finalizare a lucrărilor de la fântânile de pe Bulevardul Unirii a fost pe 4.02.2009. La această dată, a fost semnat procesul verbal de recepție a lucrărilor la fântânile de pe Bulevardul Unirii până la Piața Constituției și Piața Unirii (facsimil 2). De asemenea, tot la acea dată au fost plătite și garanțiile de construcție, semn că acest contract a fost finalizat, iar ALPAB nu a avut probleme legate de recepționarea lucrării. La acea dată, director era Iosif. După plecarea lui Iosif, Radu Popa, care era director intermediar, semnează un alt contract, de suplimentarare a lucrărilor de amenajare în aceeași zonă, și, culmea, cu o dată în urmă când la conducerea instituției era tot Iosif. Contractul semnat de Popa în numele lui Iosif are data de 03.04.2009 (facsimil 1). Valoarea acestui contract de suplimentare a lucrărilor este nici mai mult, nici mai puțin de opt miliarde și jumătate de lei vechi. Practic, ce a luat Curtea de Conturi de la Ecostrade, respectiv 6 miliarde de lei vechi, Popa a dat înapoi, plus vreo două miliarde și jumătate în plus, că doar e băiat finuț și trebuia să-și spele obrazul! Iată cât de simplu a fost păcălită atât Curtea de Conturi, cât și cetățenii plătitori de taxe și impozite, care habar n-au că banii plătiți de ei sunt jonglați de băieții deștepți din subordinea lui Oprescu.

Cum a păcălit Popa și controlul ITM

Considerându-se probabil mai presus de orice lege și instituție de drept din România, Popa dă cu tifla oricărei autorități care încearcă să-și bage nasul în afacerile sale de la ALPAB. Chiar ieri, Inspectoratul Teritorial de Muncă a fost în control la ALPAB. Și cum îi șade bine unei instituții care are multe de ascuns, Radu Popa a părăsit incinta, iar cei 10 oameni puși de director să controleze absolut tot ce mișcă au refuzat să le dea inspectorilor actele cerute de către aceștia. Practic, inspectorii nu au reușit să vadă absolut niciun contract sau act care să ateste angajarea pe post a consilierilor lui Popa, în conformitate cu legea. Reamintim faptul că zece oameni din afara ALPAB (nici măcar nu aveau vreun contract de colaborare cu instituția sau cu directorul Radu Popa) au primit acces liber la toate documentele și incintele instituției, potrivit unei decizii a directorului interimar al instituției, Radu Popa. „Salariații ALPAB sunt obligați să asigure persoanelor nominalizate în anexa deciziei accesul liber în toate incintele ALPAB și accesul liber la toate documentele, actele (înscrisurile) și/sau informațiile legate de activitatea desfășurată de aceștia“, se specifică în decizie (facsimil 3). Dacă un angajat îngrădește accesul vreuneia dintre cele zece persoane, „reprezintă abatere disciplinară și este de natură să atragă răspunderea celor vinovați“. Printre cei zece se află fostul său consilier personal, Virgil Anastasiu, și una dintre ex-angajatele secretariatului Bursei de Mărfuri, Antoaneta Costache. Un alt controlor adus de Popa este Livio Burton, controversat om de afaceri româno-canadian, care a cumpărat, în 2007, o bază hotelieră de la Theodor Stolojan. Potrivit surselor noastre oficiale, după ce inspectorii ITM au poposit la ALPAB, șefa de la resurse umane, Gănescu Dana, nu mai prididea cu fabricarea de acte pentru a da o urmă de legalitate prezenție tovarășilor lui Popa în cadrul instituției. De asemenea, tot ieri, în mod surprinzător, oamenii lui Popa au apărut, cocoțați în diverse funcții chiar pe site-ul oficial al ALPAB. Numai că nicio angajare nu a fost făcută cu respectarea normelor legale, care prevăd un concurs de angajare anunțat atât la Camera de muncă, cât și la Primăria Capitalei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.