Șeful UNIFARM care se prezintă ca Profesor Doctor deși nu e a intrat pe mâna procurorilor. Impostorul susținea într-un răspuns transmis CURENTUL că UNIFARM nu folosește bani publici și refuză să spună când și unde și-a luat licența (click AICI). Astăzi procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 23 iunie 2020, a inculpatului
IONEL EUGEN ADRIAN, director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
(FRAGMENT ELIMINAT ÎN URMA UNEI DECIZII JUDECĂTOREȘTI DE ACHITARE. Adrian Ionel a fost pedepsit cu 1 an de închisoare pentru instigare la fals intelectual și a scăpat prin prescripție de infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane)
– instigare la fals intelectual,
– folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
(FRAGMENT ELIMINAT ÎN URMA UNEI DECIZII JUDECĂTOREȘTI DE ACHITARE. Adrian Ionel a fost pedepsit cu 1 an de închisoare pentru instigare la fals intelectual și a scăpat prin prescripție de infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane)
În plus, cele 1 milion de măști livrate și receționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale (produse încadrate în categoria dispozitivelor medicale), ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.
Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.
Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm. (FRAGMENT ELIMINAT ÎN URMA UNEI DECIZII JUDECĂTOREȘTI DE ACHITARE. Adrian Ionel a fost pedepsit cu 1 an de închisoare pentru instigare la fals intelectual și a scăpat prin prescripție de infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane)
Separat de cele anterior menționate, s-a mai reținut că Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA, la data de 6 iunie 2016, cu încălcarea dispozițiilor legale. Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.
Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii Consiliului de Administrație, printre care și Adrian Ionel. Acesta a emis și a semnat Decizia nr. 46 din 06.06.2016, în urma căreia a obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei (în perioada 14 iulie 2016-25 mai 2020).
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care:
– să nu exercite funcția de director general și membru în Consiliul de Administrație al C.N. Unifarm SA,
– să nu părăsească teritoriul Municipiului București și județul Ilfov, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Nu s-a incurcat omul in maruntisuri a luat o spaga de 760.000 de euro la un singur contract ca doar nu este un om de rand ci ditamai profesor doctor si director general.
Mai procurorilor nici aici nu este vorba de sabotarea economiei nationale,pentru ca tipul asta a facut abuz in serviciu cand in tara era stare de urgenta sau de alerta nici nu mai conteaza pana la urma;daca sunt dovezi ca a luat mita asta cand toata conducerea tari era concentrata pe reducerea efectelor pandemiei create de coronavirus.