– Pe fondul unor campanii mediatice de -dezgropare a mortilor-, in contextul procesului de integrare in NATO, la nivelul Agentiei Nationale de Control al Exporturilor Strategice si al Interzicerii Armelor Chimice, s-a dezvoltat o teama patologica fata de orice export romanesc de armament
– Aceasta pozitie de fata batrana a ANCESIAC a adus, recent, o uzina de armament, SC CARFIL SA Brasov, in pragul falimentului, dupa ce, brusc, a hotarat sa nu acorde licenta pentru un export de peste un milion de dolari, intr-o tara care nu se afla sub nici un embargo.
– Pentru ca operatiunea comerciala a fost blocata in ultimul moment, uzina brasoveana s-a trezit in imposibilitatea de a-si plati facturile de miliarde de lei catre DISTRIGAZ SUD, catre ELECTRICA si catre furnizori, datorii efectuate in contul realizarii comezii ferme de export
– In conditiile in care conducerea ANCESIAC ar fi avut cinci minute libere pentru a ne prezenta un punct de vedere am fi putut sa-i aducem la cunostinta ca, Bulgaria a exportat, in ultimele opt luni, arme in valoare de 200 milioane de dolari, adica mai mult decat a exportat Romania in ultimii trei-patru ani.
Un refuz de un milion de dolari. Cine plateste?
Ziarul nostru a intrat in posesia unei adrese catre Compania Nationala ROMARM, in care Sindicatul Liber SC CARFIL SA Brasov prezinta situatia disperata in care a fost adusa uzina din cauza politicii ANCESIAC, adresa pe care o vom prezenta integral: -Prin fax nr. (…), CN ROMTEHNICA SA Bucuresti a emis catre CN ROMARM SA Bucuresti si spre stiinta CARFIL SA Brasov, comanda ferma pentru 30.000 bucati produse speciale, in valoare de peste un milion USD, pentru care uzina face aprovizionarea cu materiale necesare executiei.
Succesiv, prin adresele nr. (…) si (…), SC CARFIL SA Brasov este anuntata pentru livrarea, in Portul Constanta, a produselor pentru data de 07.02.2002, 10.02.2002 si respectiv 14.02.2002.
Din cauza neobtinerii licentei de export, CN ROMTEHNICA SA Bucuresti anuleaza comanda si SC CARFIL SA Brasov ramane in stoc cu cele 30.000 de bucati produse executate. Livrarea urmand sa fie de 50.000 de bucati produse, din care, 20.000 de bucati din existent, SC CARFIL SA Brasov trimite 12 camioane pentru afluire produse, pentru care cheltuieste circa 24,8 milioane de lei si solicita SC TOHAN SA Zarnesti asigurarea vagonului de garda, pentru care SC TOHAN emite factura in valoare de 101 milioane de lei. Din cauza nerealizarii exportului, din motive neimputabile unitatii, SC CARFIL SA Brasov a intampinat greutati majore in lunile ianuarie, februarie si martie 2002. Prin nerealizarea si neincasarea exportului (aproximativ 40 miliarde de lei), in toata aceasta perioada uzina nu a reusit sa-si achite datoriile la DISTRIGAZ SUD (9, 6 miliarde de lei), ELECTRICA (circa 4,7 miliarde de lei) si furnizori (9,5 miliarde de lei). De asemenea, neincasarea exportului a condus la plata cu intarziere a salariilor, legate si de neincasarea la timp a alocatiilor pentru actiunea de restructurare, acestea conducand la probleme sociale si tensiuni in randurile salariatilor. Toate acestea pot conduce la declansarea unor conflicte de munca-.
In cazul de fata, conform informatiilor noastre, exportul se facea pentru Ministerul Apararii din Eritreea, tara care nu se afla sub nici un embargo. Dar, poate ca ANCESIAC se supune si altor tipuri de embargouri, care, deocamdata, noua nu ne sunt cunoscute. In schimb, gradul de competenta al autoritatilor romane sunt oglindite perfect, prin comparatie, in exporturile Bulgariei.
Lectia bulgareasca
Guvernul de la Sofia a anuntat, in urma cu exact o saptamana, ca Bulgaria a exportat, in ultimele opt luni, arme in valoare de 200 milioane de dolari (228 milioane de euro), adica mai mult decat in intreg anul 2000, dupa cum anunta, intr-o conferinta de presa, Vladimir Velicikov, secretarul Comisiei Guvernamentale care se ocupa de controlul exportului de arme.
-Piata cea mai importanta a Bulgariei este India, iar alte tari asiatice si latino-americane ofera perspective foarte bune-, a adaugat el, precizand ca exporturile constau, in principal, in arme usoare si munitie.
De asemenea, Bulgaria vinde componente si subansamble utilizate in productia de arme de catre tarile membre NATO, in special in Statele Unite, Marea Britanie si Republica Ceha, a adaugat Velicikov.
Pe de alta parte, Guvernul bulgar a -relaxat relatiile cu Rusia- in domeniul productiei de arme, mai cu seama in privinta licentelor anumitor intreprinderi militare bulgare care nu au mai fost innoite din perioada comunista, a precizat ministrul economiei, Nikolai Vasilev.
Inainte de prabusirea comunismului in 1989, in industria militara bulgara lucrau 115.000 de persoane, in prezent numarul lor scazand la 20.000-25.000 de angajati. Exporturile anuale de arme se cifrau la 700-800 milioane de dolari (798-912 milioane de euro).
Pierderea pietelor de desfacere in tarile membre ale fostului Pact de la Varsovia, iar apoi in tarile arabe si africane, aflate sub incidenta embargourilor internationale, a provocat o criza grava in industria militara bulgara.
Dat fiind ca nu au atras interesul investitorilor straini, 24 de intreprinderi militare au fost reachizitionate de societati formate din conducerea si angajatii acestora, dar care nu dispun de resurse pentru noi investitii.
Dupa cum se vede, situatia industriei de aparare a Bulgariei este aproape identica cu cea a Romaniei, cu deosebirea ca bulgarii stiu sa faca export de armament, din care scot sute de milioane de dolari pentru bugetul national. La noi, in schimb, se refuza si putinele milioane de dolari pe care le-am putea castiga dintr-un comert cinstit…
Tacerea ANCESIAC naste interpretari
In cateva randuri, (ultima data ieri), am incercat, fara succes, sa obtinem un punct de vedere si din partea ANCESIAC, dat fiind si faptul ca situatia creata de aceasta institutie este extrem de grava, putand fi acuzata, in necunostinta de cauza, chiar de subminarea sectorului de aparare. Aceste acuzatii ar putea parea justificate, mai ales ca exportul catre Eritreea nu incalca nici un fel de embargou. Desigur, la nivelul Consiliului Interministerial din cadrul agentiei (din care fac parte reprezentanti ai mai multor institutii, precum SIE, SRI, MApN, MIC, s.a) poate oricand sa se ridice cineva si sa spuna ca un export poate deranja un oarecare stat important pentru cursa NATO sau UE. Atunci, imediat se spune -Nu- exportului respectiv, pentru ca diriguitorii sa se degreveze de orice risc. Asa se face ca noi avem exporturi intr-un an de 37 milioane de dolari, iar Bulgaria are, in opt luni, exporturi de 200 milioane de dolari.