Home Actualitate Diversiune, sabotaj sau inconstienta?

Diversiune, sabotaj sau inconstienta?

DISTRIBUIŢI

In timp ce oficilii MApN fac eforturi disperate pentru a prinde trenul NATO, pe Internet, la adresa http://www.raportularmagedon.cjb.net, un grup de -oameni de bine- descriu, in termeni duri, situatia in care se afla armata romana si acuza de acest lucru conducatorii armatei.

Seful Statului Major General al Armatei, general Mihail Popescu, a reactionat extrem de dur fata de aparitia acestui raport, declarand ca este-o diversiune totala, facuta, probabil, de unul din cei 15% dintre romanii care nu doresc integrarea Romaniei in NATO-.

Mentalitatea invechita, principala problema

-Acest dosar a fost realizat cu scopul de a pune in evidenta problemele cu care se confrunta Armata Romana si de a oferi solutii pentru rezolvarea acestora. Nu incercam in nici un fel sa denigram sau sa punem in umbra realizarile Armatei, incercam doar sa prezentam o realitate-, se arata in deschiderea paginii.

-Principala problema cu care se confrunta in acest moment Armata Romana nu este determinata de lipsa fondurilor sau a echipamentului, ci de mentalitate. Conceptia generala atat in randul ofiterilor din esaloanele superioare, cat si al celor din bazele de instructie a ramas cea din perioada interbelica-, declara autorii.

Masti de gaze din 1975

In acelasi raport se mai spune ca echipamentul primit de trupa este de o calitate extrem de slaba, atat din cauza vechimii, cat si datorita calitatii proaste a materialelor. De exemplu, in anul 2001, trupa a primit bocanci fabricati in 1985, uniforme croite in 1992 si masti contra gazelor din 1975. Bocancii se rup extrem de usor, talpile acestora cedeaza in cel mult o luna.

In plus, administratorii de companie nu se preocupa ca fiecare soldat sa primeasca exact marimea necesara. Din comoditate, se merge pe ideea ca, in final, piciorul -se va da- dupa bocanc, cu rezultate dezastruoase asupra starii de sanatate a trupei. La fel se intampla si in cazul uniformelor. Acestea sunt croite prost, din materiale de slaba calitate si refolosite peste limita permisa de regulamente.

Hrana nu are mai mult de 3.000 de calorii

-In ciuda meniurilor stabilite si care ar trebui sa contina 4.000 de calorii pe zi, hrana soldatilor abia daca are in jur de 2.500-3.000. Desi din depozitele de alimente se livreaza cantitatile de alimente necesare, o parte din acestea nu mai ajunge in farfuriile soldatilor. Aceasta situatie a fost sesizata in nenumarate randuri si de presa militara, fara nici un rezultat concret, insa-, se mai spune in Raportul Armagedon.

Meniul trupei se bazeaza in mare proportie doar pe fasole si cartofi, hrana este extrem de deficitara in privinta continutului de vitamina C, ceea ce determina aparitia unor forme incipiente de scorbut.

Alarmant de multe cadre au pasiunea alcoolului

Exista doua categorii antagoniste de ofiteri in Armata: cei care s-au format inainte de 1989 si cei care au preluat functii de comanda dupa.

Problema cu care se confrunta Armata este ca prea putine cadre care s-au format in ultimii ani detin functii de conducere importante. Cu toate acestea, o caracteristica relevanta o constituie la ambele categorii lipsa de cultura si incapacitatea de a-si dezvolta un orizont de gandire care sa depaseasca limitele cazarmii. Pregatirea psihologica lipseste aproape cu desavarsire.

Alarmant de multe cadre au pasiunea alcoolului, pe care-l consuma in cantitati imense chiar si in timpul serviciului. Aceasta stare a fost determinata de mai multi factori, printre care insuficienta motivare financiara sau lipsa locuintelor pentru cadre.

Instructia tactica este neglijata

Principala componenta a instructiei o reprezinta pregatirea fizica si instructia de front (intoarcerile de pe loc si din mers, pasul de defilare, punerea si scoaterea baionetei). Instructia tactica este neglijata, modalitatile de comunicare (telefonie, statii radio etc.) sunt tratate extrem de superficial si doar la nivel teoretic, iar componenta motorizata (TAB), la fel.

Predomina in continuare conceptia potrivit careia succesul in lupta este asigurat de atacul la baioneta cu strigate de -URA-. Desi puterea de foc a grupei de infanterie s-a schimbat prin introducerea mitralierei de companie, tactica de lupta a grupei se bazeaza in continuare pe sprijinul de foc al tragatorului de la pusca mitraliera.

In ceea ce priveste interoperabilitatea dintre arme, aceasta notiune lipseste chiar ca si concept.


Concluziile raportului

– Armata Romana nu este capabila sa riposteze in cazul unui atac, nu se poate baza pe loialitatea soldatilor, tratati ca niste sclavi, slab instruiti si prost echipati si nici pe tehnica de lupta invechita moral si fizic.

– Igiena si starea de sanatate a militarilor sunt neglijate, hranirea soldatilor se face la un nivel extrem de slab (s-a ajuns ca, in goana dupa profit, societatile care au contract de furnizare a hranei sa amestece resturile zilei anterioare, realizand performanta de a oferi cartofi amestecati cu fasole).

– Instructia este deficitara la numeroase capitole.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.