Diversiunea Timofte – KGB pare sa fie inceputul unui scandal de proportii in interiorul Serviciului Roman de Informatii (SRI). Comisia parlamentara de control a SRI a trimis, ieri, o nota catre seful acestui serviciu, Radu Timofte, prin care solicita declansarea unei anchete interne, in care sa se stabileasca cate dosare de acest gen mai sunt fabricate, cate personalitati mai au intocmite astfel de dosare si mai ales la ordinul cui au fost realizate. Presedintele comisiei, deputatul PDSR, Ion Stan, a declarat ca, in nota care a aparut in legatura cu Radu Timofte, erau mentionate si numele unor personalitati, fapt ce i-a determinat pe parlamentarii din comisie sa concluzioneze ca mai exista astfel de dosare fabricate. Stan a subliniat chiar ca -sunt dosare fabricate- atat pentru persoane de la putere, cat si pentru persoane din Opozitie-. Pentru clarificarea situatiei, Comisia parlamentara asteapta rezultatul anchetei interne, pe care o va face SRI, si, ulterior, nu exclude audierea fostului director al SRI, Virgil Magureanu, si a altor persoane cu functii de raspundere in acest serviciu. Intrebat daca se vor lua masuri in cazul in care se va constata ca persoane audiate in scandalul Timofte – KGB au dat declaratii false, Ion Stan a afirmat ca, -daca se vor constata asemenea situatii, se va cere intocmirea de dosare penale-.
Surse din comisie sustin ca, in urma unor investigatii, au aflat ca SRI a fabricat in perioada anterioara aproximativ 100 de dosare, printre cei vizati fiind chiar personalitati de marca ale politicii romanesti.
Autorii diversiunii Timofte – KGB vor fi sanctionati vineri
Audierea la Comisia de specialitate a directorului adjunct al SRI, Mircea Ghiordunescu, seful comisiei interne care a investigat fabricarea dosarului Timofte – KGB, nu a scos la iveala surprize pentru presa. Directorul adjunct al SRI a fost extrem de laconic in declaratia sa, precizand ca Biroul Executiv al Comitetului Director al SRI va analiza, vineri, sanctiunile propuse si va decide in acest caz, -pana atunci, totul aflandu-se sub prezumtia de nevinovatie-. Membrii comisiei nu au fost nici ei prea generosi cu informatiile. Pe langa un comunicat de presa, in care se condamna cu tarie -actiunile reprobabile desfasurate de persoane cu functii de raspundere in SRI, care au recurs la fabricarea unor documente menite sa conduca la compromiterea unor persoane cu demnitate publica-. Presedintele Ion Stan a mai precizat ca nu poate decat sa confirme continutul comunicatului dat publicitatii de catre Comisia interna de ancheta a SRI. El a reiterat ca este vorba de sase persoane vizate de ancheta, subliniind, de asemenea, ca se confirma -functiile si gradele celor sase-. Cat despre posibila implicare a generalului Vasile Lupu, membrii comisiei au precizat cu generozitate ca -nu se pot pronunta decat dupa ce SRI si CSAT vor decide sanctiunile in acest caz-.
Curios este faptul ca, tocmai in valtoarea acestui scandal din interiorul SRI, generalul Grigore Zagarin, seful Diviziei Contraspionaj a fost trecut in rezerva, chiar saptamana trecuta, ordinul fiind deja publicat in -Monitorul Oficial-. Ion Stan sustine ca retragerea lui Zagarin este legata de varsta sa inaintata, eliminand orice speculatie fata de implicarea acestuia in scandal.