Incredibil dar adevărat: primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, a furat mai multor bucureșteni un teren intravilan de peste 500 de metri pătrați, în Bulevardul Primăverii, pentru a împroprietări ilegal o octogenară care solicitase, pe baza unor acte extrem de controversate, reconstituirea dreptului de proprietate pe baza Legii 18/1991 (Legea Fondului funciar), a Legii 1/2000 (pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere) și a Legii 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății). Interesant este că acest furt săvârșit de Andrei Chiliman, având ca pion o bătrână născută în anul 1925, s-a petrecut în condițiile în care parte dintre moștenitorii de drept ai terenului respectiv îl notificaseră anterior pe primar, pentru deschiderea procedurilor de retrocedare pentru o parte din teren, iar altă parte dintre moștenitori reușiseră să intabuleze în Cartea Funciară particică din acel teren. Dovedind existența unor interese imobiliare de culise, edilul liberal a decis ca, în baza cererii de reconstituire a dreptului de proprietate depusă în baza Legii 18/1991 de persoana pe care a împroprietărit-o ilegal cu un teren de lux furat de la adevărații proprietari, să-i mai acorde acesteia alte două terenuri situate în buricul Bucureștiului. Culmea este că, deși manevra imobiliară parafată de Chiliman a fost dovedită cu acte, până acum nicio instituție a statului nu a mișcat un deget pentru a-l "deranja" pe liberal.
Povestea prin care primarul liberal Andrei Chiliman a furat cu tupeu proprietatea unor bucureșteni, pentru a o oferi altei persoane, precum și acordarea către aceasta din urmă a unor terenuri intravilane în zona de lux a Capitalei ca urmare a unei cereri dubioase și ilegală totodată, întocmită în baza Legilor 18/1991, 1/2000 și 247/2005, este incredibilă și conține elemente evidente pedepsite de legea penală.
Despre ce este vorba. La un moment dat, o anume bătrânică Domnica Constantinescu depune în baza Legii 18/1991 (Legea Fondului funciar), a Legii 1/2000 (pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere) și a Legii 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății) o cerere la Comisia de aplicare a Legii 18/1991 din Primăria sectorului 1, în vederea retrocedării unei suprafețe de teren. Nu vă închipuiți însă că bătrânica a dat fuga singurică la Primăria Sectorului 1 să-și revendice terenul! Nicidecum. La înaintare a apărut, în calitate de împuternicit, o anume Cataniciu Teodora (personaj al cărui nume a mai fost implicat în diverse afaceri imobiliare extrem de controversate) printr-un Contractul de mandat (nr 70/30.05.2006 înregistrat la BNP Vișu Corneliu și Asociații). Aceasta din urmă, "blindată" cu documente care chipurile atestau dreptul de proprietate al Domnicăi Constantinescu depune o cerere de restituire a unei suprafețe de aproximativ 1.500 metri pătrați de teren în baza Legii 18/1991 (Legea Fondului funciar), a Legii 1/2000 (pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și a celor forestiere) și a Legii 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății). În mod surprinzător, tot la acel moment mandatara bătrânei ochește un teren viran în Bulevardul Primăverii și alte terenuri intravilane situate în buricul târgului și apelează Comisia de aplicare a Legii 18/1991 din primăria condusă de Chiliman, unde prezintă "dovezi" falsificate că terenurile respective nu sunt revendicate sau afectate de utilități. Ba mai mult, în cazul terenului din Bulevardul Primăverii, deși acesta figura în evidența cadastrală cu numărul 32, mandatara prezintă "dovezi" că acesta nu are număr poștal și că nu se află în litigiu. Culmea, în doi timpi și trei mișcări, fără a-i păsa că nu avea baza legală pentru a-i oferi petentei terenuri intravilane în baza cererii depusă de aceasta și era notificat că terenul din Bulevardul Primăverii nr. 32 era revendicat în parte de persoane care dovediseră cu documente calitatea de moștenitori ai proprietarilor, iar o altă parte din acesta era deja intabulată pe numele altor persoane, Andrei Chiliman își dă semnătura și face posibilă reconstituirea ilegală a dreptului de proprietate al Domnicăi Constantinescu. În atare condiții, dosarul bătrânei ajunge la Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a Municipiului București care, indusă în eroare de documentele semnate de Andrei Chiliman, emite la data de 5 octombrie 2007 un "Titlu de proprietate" (nr. 100427) în favoarea Domnicăi Constantinescu, pentru un teren în suprafață de 529,98 metri pătrați, situat în Bd. Primăverii nr. 32 și pentru două terenuri de 659,36 metri pătrați, respectiv 342,31 metri pătrați situate în str. Buzești (lângă hotelul Diplomat), numerele 88 și 90. În total 1.535,65 metri pătrați în "buricul" intravilanului Capitalei. (facsimil 1)
Numai că, grăbit să șteargă urmele afacerii, Andrei Chiliman o comite în cel mai penal mod cu putință. Astfel, la data de 4 octombrie 2007, deci cu o zi înainte ca Domnica Constantinescu să devină proprietară cu "acte-n regulă" asupra terenurilor menționate, Andrei Chiliman – în calitate de primar al sectorului 1 semnează alături de Bogdan Nicolae Grigorescu – secretarul instituției, procesul-verbal numărul 9 de punere în posesie a Domnicăi Constantinescu cu suprafețele de intravilan situate în bd. Primăverii și str. Buzești. (facsimil 2,3)
Terenul furat a fost intabulat și vândut rapid de "moștenitorii" ilegali
Ulterior acestei manevre imobiliare, așa cum era de așteptat, Domnica Constantinescu reușește în mod ilegal, prin intermediul mandatarei sale, să înregistreaze pe numele său terenurile primite ilegal de la Andrei Chiliman în Cartea funciară existentă la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară sector 1. După care, brusc, octogenara decide să vândă cei 529,98 metri pătrați din bd. Primăverii 32. Ca atare, o împuternicește cu o procură specială pe mandatara sa, Teodora Cataniciu, iar aceasta vinde terenul. Cui credeți? Soțului său. Astfel, în data de 19 decembrie 2007, Cataniciu Nicolae și Vișenescu Virgiliu – Sorin cumpără de la Domnica Constantinescu întregul drept de proprietate asupra imobilului-teren intravilan din Bd. Primăverii 32, transformat peste noapte în numărul 36-38. Prețul tranzacției, autentificată la BNP Raluca Herbay sub nr 354, a fost unul incredibil: 90.000 de euro. Adică 169,8 euro/metru pătrat. Asta în condițiile în care taxele privind autentificarea contractului de vânzare-cumpărare al terenului au fost calculate la valoarea de 1.325.000 euro!
Chiliman știa că fură
Urmare a acestei cereri, persoanele al căror teren din Bd. Primăverii a fost furat ca în codru cu semnătura primarului Andrei Chiliman au depus în ianuarie 2008 o acțiune în instanță (dosar 1740/3/2008, înregistrat la TMB), în care cer nulitatea Titlului de Proprietate emis pe baza falsurilor acceptate și semnate de edilul liberal.
Avocata Lucia Cherecheș, care reprezintă cele șase persoane furate de Andrei Chiliman, ne-a declarat că "a doua zi după eliberarea titlului, proprietara și-a vândut drepturile litigioase și, în mai puțin de o lună, întreg terenul a fost vândut cu 90.000 de euro. În nicio lună l-au dezmembrat, au făcut cadastru, l-au intabulat la Cartea Funciară și l-au vândut. În mod normal, toate aceste acțiuni durează luni de zile, dar în acest caz totul s-a făcut extrem de rapid. Primăria sectorului 1 și Andrei Chiliman știau că terenul este revendicat".
Poate acum, organele abilitate ale statului se vor autosesiza și vor avea curiozitatea să vadă cum a fost posibil acest furt de proprietate și, mai ales, cum a acceptat primarul Chiliman să acorde ilegal și înainte de emiterea unui Titlul de Proprietate, terenuri intravilane în zona de lux a Capitalei, în condițiile unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate depusă în baza Legilor 18/1991, 1/2000 și 247/2005.
Funcționarii din Primăria lui Chiliman, dibuiți în afaceri imobiliare ilegale
Marți seara, șase persoane care făceau parte dintr-o grupare infracțională specializată în înșelăciuni imobiliare pe raza sectoarelor 1 și 5 au fost reținute de către Serviciul de Investigații Criminale al Sectorului 1, în urma a șapte percheziții domiciliare. Concret, cele șase persoane reținute, Popa Viorel Cristian (40 ani), Grigore Ion (34 ani), Jarcu Mariana (37 ani), (toți trei din București), Herdel Gheorghe (32 ani, din județul Maramureș), Lăutaru Georgel (39 ani) și Mandache Victor (45 ani), (ultimii doi din județul Giurgiu), sunt acuzate că, folosindu-se de informațiile furnizate de către funcționari ai primăriilor sectoarelor 1 și 5, dar și de documente eliberate de aceștia, au deposedat ilegal de locuințe mai multe persoane de vârsta a treia. Din primele cercetări ale polițiștilor rezultă că prejudiciul cauzat se ridică la 500.000 de euro. Cele șase persoane sunt acuzate de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals, uz de fals și asociere în vederea comiterii de infracțiuni. După ce au fost prezentați instanței, primii doi infractori au primit interdicția de a părăsi țara, iar restul au primit mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile. Acum, cercetările au fost extinse pentru clarificarea situației a 130 de imobile de pe raza Capitalei și zonelor limitrofe, stabilindu-se și implicarea unor funcționari publici din cadrul administrației publice locale condusă de Andrei Chiliman, care desfășurau activități infracționale împreună cu membrii grupării.