Pe 31 ianuarie 2023 DNA Iași s-a sesizat din oficiu pentru potenţiale fapte de luare de mită în Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi.
Procurorii l-au filmat timp de 3 luni pe fostul ministru, cu mandat de supraveghere de la judecătorii Curţii Supreme de Justiţie. Procurorii sunt de acord cu Tătaru că acesta „nu cere mită de la pacienţi, dar ia” – faptă încadrabilă la luarea de mită. DNA Iaşi susţine că Nelu Tătaru primeşte sume de bani de la orice persoană, indiferent de categoria socială şi de vârstă, inclusiv de la oameni de 90 de ani. Nelu Tătaru lua banii de pe birou, îi punea în buzunarul halatului sau în dulap. Fostul ministru avea și un ritual matinal: Nelu Tătaru număra sumele de bani din dulap, susţine DNA Iaşi. În declarația sa de avere, Tătaru declară imobile și sute de mii de EURO în depozite bancare. Asta nu l-a împiedicat să primească de la pacienți inclusiv produse alimentare.
Apărarea lansată de prorectorul UMFCD Ștefan Bușnatu pentru Nelu Tătaru că ar fi vorba de recunoștință este imaginară atât timp cât banii și produsele alimentare se luau înaintea operațiilor.
Astăzi la ora 12, Comisia Juridică din Camera Deputaților va vota secret cererea DNA de ridicare a imunității deputatului PNL Nelu Tătaru.
Vineri, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J. referatul și copia dosarului penal (10 volume) întocmite de procurorul din cadrul Serviciul Teritorial Iași, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. (1) și art. 24 din Legea nr. 96, republicată din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, art. 223 alin. (1) și (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 8/1994, cu modificările ulterioare, încuviințarea percheziției informatice și domiciliare.