Noiembrie 2020. Doctorul Cătălin Denciu suferă arsuri grave în încercarea de a salva din flăcări pacienții intubați. Începe o luptă contra cronometru pentru salvarea vieții medicului, în bâlbele autorităților române cu care deja ne-am obișnuit la tragedii.
Când au văzut că medicul este plimbat prin țară cu salvarea, conștienți fiind de pericolele ce pândesc marii arși în spitalele noastre, doctorii români s-au mobilizat pe Facebook și au cerut ministrului Tătaru ca doctorul nemțean să fie transferat în străinătate. Deși inițial Tătaru a anunțat că doctorul va fi mutat la Floreasca, la presiunea tot mai crescândă a medicilor s-a decis ca acesta să fie transferat la Spitalul Militar Reine Astrid din Belgia. Surse de la Palatul Cotroceni au declarat la acel moment pentru Curentul că deși sistemul sanitar din Belgia este sufocat din cauza COVID, președintele Iohannis a vorbit personal și a obținut permisiunea Belgiei ca medicul român să fie transferat la Bruxelles.
Catalin Denciu a fost transportat cu un avion MApN și internat la Spitalul Militar Regina Astrid. Înainte de a fi transferat la spitalul Saint-Luc, unde începe următoarea fază a reabilitării sale, revista oficială a Ministerului Apărării din Belgia a publicat un articol sub semnătura lui Manon Collignon despre medicul român pe care îl numește erou și căruia îi publică mai multe fotografii realizate de Vincent Bordignon.
„După un incendiu puternic în clubul Colectiv în urmă cu câțiva ani, România și Spitalul Militar Regina Astrid au început o colaborare pentru tratarea marilor arși. După ce Dr. Denciu a făcut o faptă eroică, a fost transferat în țara noastră ca parte a acelei strânse colaborări cu România. În timp ce era de serviciu la schimbul de ATI al spitalului din Piatra Neamț din România pe 14 noiembrie, a început un incendiu. Cu riscul propriei sale vieți, a încercat să salveze pacienții cu Covid-19 și a suferit arsuri de gradul II și III pe 40% din corpul său. Datorită gravității arsurilor sale, a fost pus pentru prima dată în comă artificială timp de trei săptămâni. „Îmi amintesc că m-am trezit în terapie intensivă”, spune el. „Acolo am fost îngrijit de asistenți medicali și kinetoterapeuți. Pe 20 ianuarie am fost transferat la unitatea de îngrijire medie. Am reușit treptat să mă mișc și să merg din nou. Astăzi pot deja să merg cu bicicleta. Îndoirea brațelor este încă dificilă, așa că urmez o mulțime de ședințe cu kinetoterapeuții și terapeutul pentru a învăța să mișc coatele din nou. Reabilitarea este departe de a se termina, dar știu că trebuie să dau totul pentru a mă simți din nou mai bine. Voi continua să lucrez pentru a reuși.”
Cătălin Denciu și-a propus o serie de obiective pentru recâștigarea independenței. Au trecut câteva săptămâni de la ultima intervenție chirurgicală și reabilitarea sa a dat deja rezultate. Soția sa, dr. Alina Denciu, a călătorit în Belgia și stă într-o cameră pentru personalul militar de la spital pentru a-i oferi soțului ei sprijin. Între timp, ea învață și tehnici de îngrijire și reabilitare pentru a avea grijă de soțul ei după aceea.
Echipele de la spitalul militar sunt foarte fericite că pot să-l îndrume pe Dr. Denciu în reabilitarea sa. „În acest moment sunt familia mea”, spune el. „Abia aștept să fiu vindecat pentru a le mulțumi.” După ce a petrecut ultimele luni cu ei, dr. Denciu își ia o scurtă vacanță înainte de a-și continua reabilitarea la Spitalul Universitar Saint-Luc. Medicul nu se află pe un teritoriu necunoscut, deoarece a lucrat acolo timp de un an în timpul pregătirii sale ca anestezist.”, se arată în articolul publicat în revista de limbă neerlandeză.
Foto: Vincent Bordignon