Home Actualitate Doctorii de silicoane au transformat spitalul public în clinica lor privată. Statul...

Doctorii de silicoane au transformat spitalul public în clinica lor privată. Statul plătea 5.000 de lei pentru o operație, iar doctorul încasa 12.000 șpagă!

DISTRIBUIŢI

Medicii de la Spitalul de Arși specializați în operații estetice pe șpagă, dar decontate fictiv la Casa Națională de Asigurări de Sănătate au transformat spitalul de stat într-o clinică privată proprie, folosind în interesul lor aparatura, baza materială și fondurile de la bugetul de stat. Ba mai mult, unii dintre medici, deși erau salariații Spitalului, nu făceau decât operații estetice, neglijându-și îndatoririle. Procurorii au reținut în referatul prin care au solicitat arestarea preventivă a medicilor și listele de prețuri ”la negru” stabilite de aceștia, chiar și de zece ori mai mici decât cele practicate la clinicile private. Anchetatorii au arătat că listele de prețuri erau afișate în spital și publicate pe internet, iar de la debutul anchetei, acum opt luni, a început și interceptarea telefoanelor medicilor și asistentelor. Astfel, o pacientă a sunat-o pe doctora Cristina Isac, interesându-se cu privire la o operație de reconstrucție mamară și spunându-i că este deprimată pentru că are sânii moi după naștere, și solicitând că intervenția să aibă loc în cel mai scurt timp.

 

„Inculpații și suspecții au deturnat complet scopul și funcționalitatea Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, singurul de această specializare din România, unitate în care au fost investite sume importante pentru modernizare și dotare, transformându-l practic în propria lor clinică de chirurgie plastică din care unii dintre medici efectuau numai operații estetice(…)Pericolul social al faptelor comise de inculpați este cu atât mai ridicat cu cât se are în vedere faptul că disciplina medicală chirurgie estetică practicată în sistemul privat este aducătoare de beneficii materiale semnificative, atât pentru medici, cât și pentru unitățile sanitare, în condiții nerestrictive financiar pentru pacienții doritori de astfel de intervenții(…) Inculpații și suspecții au stabilit o listă de tarife pentru fiecare intervenție chirurgicală, afișată în spital, conținând prețuri extrem de reduse” au scris procurorii în referat.

 

Cristina Isac avea 700.000 de euro în cont și peste 100.000 în casă

 

Tarifele erau publicate pe și pe siturile medicilor sau paginile personale de pe rețelele de socializare, medicii explicând detaliat costul fiecărei etape a procedurii chirurgicale. Procurorii au constatat însă că la modalitatea de contact, doctorii prezentau adresa Spitalului Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri (la unii dintre aceștia este chiar singurul contact afișat), ”iar în momentul în care sunt contactați de pacienți, majoritatea îi cheamă pentru consultație la această locație, în timpul programului”. La consultație, medicii le explicau pacienților costurile, comparându-le cu cele vizibil mai mari din clinicile private și încurajându-i să se opereze la Spitalul de Arși. Potrivit mercurialului, o rinoplastie costa între 1800 și 3500 Euro în mediul privat iar în spital între 1400/3000 Euro, implantul mamar 2700/3500 de Euro în privat și 2000/3000 Euro în spital, mastopexia (ridicare sâni): 2000 de Euro în privat și 1800 Euro în spital iar abdominoplastia 2500/3500 de Euro în privat și 2200/3000 Euro în spital.
Anchetatorii au arătat, în cererea de arestare preventivă, că pericolul social al celor cercetați în acest dosar rezultă și din „discrepanțele evidente dintre veniturile legale ale inculpaților și sumele mari de bani găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare sau aflate în conturile bancare ale acestora”.

Numai acasă la Cristina Elena Isac, arestată în acest dosar, au fost găsite sumele de 106.820 de euro, 10.100 de dolari, 180 de lire sterline și 287.070 de lei, iar în conturile bancare ale acesteia se aflau în jur de 700.000 de euro.

 

Silicoane de firmă, 2500 de euro

 

 În anchetă, procurorii s-au folosit și de interceptările convorbirilor telefonice ale medicilor. În referatul de solicitare a arestării preventive. „Convorbirile interceptate în cauză, din care reiese că pacienta s-a înțeles cu medicul Cristina Isac să îi efectueze în spital o operație de implant mamar în schimbul unei sume cuprinsă între 2.500 și 2.800 de euro, sumă din care o parte va fi remisă medicului anestezist”, Anchetatorii redau discuția din 26 septembrie 2013 dintre medic și potențialul pacient:

„M.P.: Alo! Bună Ziua!
DR. Isac: Bună ziua!
M.P.: M.P. mă numesc……
M.P.: În primul și-n primul rând îmi doresc foarte mult să-mi fac implant cu silicon, așa.
DR. Isac: Așa.
[…]M.P.: Așa și la ce preț este, la dvs. pe pagină nu scriu prețurile?
DR. Isac: Da, nu la mine nu sunt scrise. A, păi iarăși este foarte greu să vă spun un preț exact, trebuie mai întâi să vă văd, trebuie să văd dacă aveți nevoie și de ridicare, depinde și de implantul pe care-l folosim rotund, anatomic, și de firmă. E greu să vă spun așa, dacă vreți pot să vă dau un preț aproximativ.
M.P.: Da, vă rog din suflet.
DR. Isac: Deci, de exemplu cu implante rotunde M………. sau M……….., sunt cele pe care le folosesc eu și care sunt cele mai bune este în jur de 2.500 euro, incluzând operație, anestezie, medicamente, spitalizare, analizele, toate controalele post operatorii și implantele.
M.P.: și ce mai vroiam să vă întreb. Am mai sunat undeva și mi s-a spus că trebuie să-mi fac analizele de acasă, că… o întreagă nebunie.
DR. Isac: Nu trebuie să le faceți acasă, le facem la noi în spital, veniți, vă văd, vă explic ce trebuie să faceți, este greu să vă spun prin telefon.
M.P.: Da.
DR. Isac.: Nu trebuie să le faceți acasă, în orice caz, vi le iau eu”

Tipologie de pacientă: ”Vreau implant, am sânii moi și sunt deprimată”

În aceeași discuție, potențiala pacientă se arată interesată să facă implantul cât mai repede, fiind deprimată de faptul că are sânii moi după naștere, iar medicul îi oferă detalii despre programare, subliniind că este foarte aglomerată, dar este „doctor cinstit” și ține locul celor pe care îi programează.

„M.P.: știu, și ce vroiam să vă mai spun să nu vă mai rețin, că mă gândesc…
DR. Isac: Nu, nu acum chiar pot să vorbesc că acum sunt pe drum. Înainte chiar nu puteam că făceam o grămadă de chestii, dar acum pot, puteți să mă țineți oricât.
M.P.: Deci, eu îmi doresc neapărat, deci, nu știu în 3 săptămâni maxim, deci nu știu, vreau implant, deci musai, pentru că am o fetiță de un an și trei luni, și…
DR. Isac: A, deci înseamnă că dacă aveți fetiță, înseamnă că aveți nevoie și de ridicare.
M.P.: Am sânii așa moi și mă deprimă chestia asta, nu-mi place deloc.
DR. Isac: Îhî.
M.P.: și înainte de sarcină aveam sânii pot să zic că destui de mari și…
DR. Isac: Da.
M.P.: și acuma sunt așa, nu, cu nimic nu-mi stă bine.
DR. Isac: Da, vă cred, vă înțeleg, știu.
M.P.: Așa, și de aceea vroiam să știu un preț și când aș putea să mă programez, deci dacă vreau în maxim 3 săptămâni, fac de acum programare, îmi faceți atunci, să mai revin cu un telefon, cum facem?
DR. Isac: Nu, mai întâi veniți la o consultație.
M.P.: Așa.
DR. Isac: Sunteți din București?
M.P.: Nu, sunt de lângă Târgu Jiu.
DR. Isac: Ah, oricum ideea e că trebuie să veniți la o consultație separat față de operație, pentru că nu….
M.P.: Nu ați putea să mă consultați astăzi și nu știu, mâine să facem operația?
DR. Isac: Mmmm. Am mai făcut așa cu paciente care vin de afară și care într-adevăr nu pot să vină de două ori, dar nu prea obișnuiesc. E cam riscant pentru că, nu știu, măcar să-mi trimiteți niște poze pe e-mail să văd cum arătați.
M.P.: Dați-mi o adresă de e-mail.
DR. Isac: Să pot să-mi dau cu părerea măcar.
M.P.: Vă rog.
DR. Isac: și programare facem la telefon, ăăă, vă trec în agendă și veniți cu o zi-două înainte, pentru că știți ce se întâmplă? Deci eu sunt foarte, foarte aglomerată, deci am foarte multe programări și foarte multe operații, ăăă…, trebuie să fiu cu agenda în față.
M.P.: Da, da, da.
DR. Isac: O să vă rog să mă sunați diseară pe la 8 și un sfert.
M.P.: Da.
DR. Isac: Ca să fiu cu agenda în față și ca să știu cam când am putea să facem programarea pentru operație.
M.P.: Da.
DR. Isac: Dumneavoastră o să vă țin locul, pentru că eu așa fac, sunt doctor cinstit, mă rog, țin locul oamenilor pe care îi programez.
M.P.: Am auzit foarte multe lucruri bune despre dvs. Nu vă cunosc că nu am de unde și…
DR. Isac: și am să vă țin locul și veniți cu vreo două zile înainte, stați în București, vă găsiți undeva și veniți cu două zile, facem consultația, vedem ce implante, pentru că există riscul de exemplu să nu aibă implantele pe stoc și să dureze o zi, două până vin, de aia am zis măcar două zile înainte. Înțelegeți?
M.P.: Da, înțeleg, înțeleg.
DR. Isac: și eu nu mai pot să modific după aceea data operației. și de aia ziceam, măcar să-mi trimiteți niște poze pe e-mail să pot să-mi dau cu părerea și mai vorbim diseară la telefon pe la 8 și un sfert.
M.P.: Perfect este, dați-mi adresa și vă și trimit poza.
DR. Isac: Păi adresa este, o găsiți pe site la mine.
M.P.: A, perfect
DR. Isac: La contact este [email protected].
M.P.: Bun.
DR. Isac: Mai îmi ziceți o dată numele vă rog.
M.P.: P.M..
DR. Isac: Eu o să vă trec în agendă că mă sunați diseară și diseară când o să mă sunați o să fiu cu agenda în față, mă uit și o să găsim un loc pentru programare, asta dacă nu vreți să veniți mai devreme la consultație, dacă nu aveți timp și drum.[…]”.

 

Directorul își uita șpaga în halat

 

Banii primiți după operații erau un fapt atât de banal pentru directorul Spitalului de Arși, încât de multe ori îi uita în halatul lăsat în sala de operație. Situația era cunoscută de colegii acestuia care făceau glume și spuneau să trimită o asistentă să-i recupereze, ”ca s-o aresteze pe ea dacă e mită”. Anchetatorii au interceptat o discuție purtată în 25 septembrie 2013 de directorul Spitalului de Arși din Capitală, Vitalie Stan, cu un apropiat al său, conversația relevând că șeful unității medicale luate bani de la paciente înainte de operații, susțin procurorii, în referatul cu propunerile de arestare.

”Astfel, în ziua de 25.09.2013, la ora 18:00:57, V.S., de la postul telefonic …….. este contactat de către S.A., aflat la postul telefonic ………., ocazie cu care poartă umătoaarea convorbire în limba română:

DR.V.S.: Salut, salut!
S.A.: Salut! Ai făcut un obicei din a-ți lăsa banii prin sala de operație.
DR.V.S.: Ce-am făcut?
S.A.: Un obicei din a-ți lăsa banii prin sala de operație.
DR.V.S.: Ce-am făcut?
S.A.: S-a mai întâmplat. ți-ai lăsat halatul cu un plic plin cu bani în el.
DR.V.S.: Ah, da’ nu eu, cred că pacienta mi l-a lăsat, în sală.
S.A.: Nu băi, halatul tău alb, de ăsta scrie doctor S. halatul alb care-l pui peste… bluza aia albă.
DR.V.S.: Asta mi-a băgat bani fără să-mi dau eu seama.
S.A.: (râde)…Așa. Ce facem cu el? Punem o asistentă de sală să dea, dacă nu e mită, dacă e s-o aresteze pe ea și după aia… (râde).
DR.V.S.: Asta e, dacă n-am fost atent unde a băgat aia banul.
S.A.: Da. Păi ce facem cu el V . ?
DR.V.S.: Mmm… asta.
S.A.: Unde-l lăsăm?
DR.V.S.: Halatul? Oriunde.
S.A.: Halatul ca halatul, da’ plicul, băi, acuma vorbim serios…
DR.V.S.: Ia-l tu și mi-l dai.
S.A.: ți-l dau și ți-l aduc mâine?
DR.V.S.: Bine (râd)”

Managerul spitalului, Vitalie Stan, șeful Secției de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Gușă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiță Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu și Elena Cristina Isac, precum și o angajată a unei clinici private au fost reținuți vineri, în dosarul operațiilor estetice. Vitalie Stan, Nicolae Antohi și Elena Cristina Isac au fost arestați preventiv, duminică, în urma unei decizii a Tribunalul București.

În cazul celorlalți medici de la Spitalul de Arși pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, instanța a decis cercetarea sub control judiciar. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București. Potrivit anchetatorilor, medicii vizați în dosarul operațiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 și 3.400 de euro, în funcție de tipul intervenției, banii fiind împărțiți între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportărilor acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București deconta aproape 5.000 de lei pe operație.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.