Home Actualitate Doctorițele de la Pantelimon au fost puse în libertate de Curtea de...

Doctorițele de la Pantelimon au fost puse în libertate de Curtea de Apel

DISTRIBUIŢI

UPDATE 20,08,2024 Curtea de Apel le-a pus în libertate pe cele două doctorițe de la Pantelimon au declarat surse judiciare pentru Curentul. Curtea de Apel București a admis contestația avocaților la măsura arestului preventiv și nu a luat în calcul concluziile expertizei-medico-legale întocmite în cauză. Decizia instanței este definitivă. 

Minuta „În baza art. 204 Cpp admite contestațiile formulate de către inculpate împotriva încheierii Tribunalului București din 8 august 2024. Desființează încheierea atacată și rejudecând în fond decide: în baza art. 227 alin. 1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate dacă nu sunt reținute în alte cauze. Definitivă”.

Citește și EXCLUSIV: Colegiul Medicilor București REFUZĂ de peste doi ani să ofere INML opinii de specialitate pentru expertizele medico-legale

Știrea inițială:

Doctorițele de la Pantelimon au fost arestate preventiv pe baza unei expertize medico-legale

Conform legilor din România, Medicina Legală, parte integrantă a asistenţei medicale, este singura abilitată să efectueze „expertize, examinări, constatări, examene de laborator şi alte lucrări medico-legale asupra persoanelor în viaţă, cadavrelor, produselor biologice şi corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii persoanelor ori în alte situaţii prevăzute de lege, precum şi în efectuarea de expertize medico-legale psihiatrice şi de cercetare a filiaţiei.

Astfel că, înainte de a le reține pe cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, procurorii au dispus o expertiză medico-legală iar concluziile raportului de expertiză medico-legală nr. A1/8230/2024 au fost:

Obiectivul 1.Se impuneau terapeutic reducerile ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45 și din data de 04.04.2024, ora 13:17, prin raportare la afecțiunile de care suferea pacientul MM și la starea sa de sănătate din acel moment?

Răspuns: „Din declarația medicului șef ATI, reținem că noradrenalina se administrează pentru a menține o tensiune arterială medie de 60-65 mmHg. Având în vedere faptul că pacientul era instabil hemodinamic chiar și sub suport vasopresor, apreciem că nu se impunea scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, de la valori de 15ml/h la 1 ml/h în data de 26.03 și, respectiv de la 20 ml/h la 1 ml/h în data de 04.04.2024, fapt ce constituie deficiențe în acordarea asistentei medicale”.

Obiectivul 2.Scăderea ratei de noradrenalină din data de 26.03.2024, ora 16:45, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea 1 ml/h era de natură să producă decesul pacientului MM?

Răspuns: „Ținând cont de starea pacientului, așa cum este menționat și în evoluție – hemodinamc instabil sub suport vasopresor, apreciem că în cazul de față scăderea bruscă a Noradrenalinei nu era indicată, punând în pericol viața pacientului, reprezentând o deficiență în acordarea asistenței medicale. Din declarațiile asistentelor avute la dispoziție, reiese faptul că atunci când sesizau că sunt modificate ratele de administrare ale noradrenalinei, acestea suplimentau medicamentul administrându-l în perfuzie. Nu pot fi făcute alte mențiuni din punct de vedere medico-legal”.

Obiectivul 3.Există legătură de cauzalitate între scăderea ratei de noradrenalină din data de 04.04.2024, ora 13:17, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea 1 ml/h, și decesul pacientului MM, instalat la ora 15:00?

Răspuns: „Având în vedere faptul că s-a practicat o scădere bruscă a noradrenalinei (de la rată de 20ml/h la rată de 1ml/h) demonstrată prin înregistrările injectomatului, la un pacient ce ar fi necesitat creșterea valorii de noradrenalină, ținând cont de valoarea tensională de la ora 13 (TA 40/36 mmHg), apreciem că scăderea bruscă a dozei de noradrenalinei din data de 04.04.2024 reprezintă o deficiență în acordarea asistenței medicale.
Coroborat cu faptul că există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalina (ora 13:17) și survenirea stopului cardio-respirator (ora 14:15) neresponsiv la manevrele de resuscitare cu declararea decesului la ora 15:00, apreciem că intre aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.