Întrevederea care a avut în cele din urmă loc între președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu, având ca temă nominalizarea Noricăi Nicolai pentru portofoliul Justiției, nu a reușit să lămurească deocamdată situația tensionată dintre palate. În schimb, documentele provenind din dosarul profesional al Noricăi Nicolai, puse la dispoziția opiniei publice de către Parchetul General, …
arată, fără putere de tăgadă, că profilul profesional și moral al candidatei liberale nu corespunde absolut deloc funcției la care râvnește.
În sfârșit s-au întâlnit. Președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu au discutat sâmbătă după-amiază, timp de o jumătate de oră, spune sec un comunicat prezidențial, fără a da detalii despre discuții sau despre concluziile întrevederii. Subiectul, unul singur: Norica Nicolai. Chiar dacă cei doi au hotărât să nu facă declarații publice în urma discuției, surse liberale susțin că PNL va discuta din nou în forurile partidului candidatura Noricăi Nicolai pentru șefia Justiției. Comparând această nouă poziție cu declarația: "nu avem nimic de discutat. Norica Nicolai este singurul candidat al PNL pentru Ministerul Justiției", putem concluziona chiar că premierul a făcut un pas înapoi. Pentru a-l convinge, spun sursele noastre, Băsescu a uzat de informații și documente care demonstrează că Norica Nicolai are probleme nu numai cu trecutul, ci și cu prezentul, unele din acțiunile sale vizând chiar subminarea autorității premierului Tăriceanu în plan politic și nu numai.
De altfel, comunicatul Cotroceniului, pus față în față cu declarația Noricăi Nicolai și cu documentele din dosarul profesional al acesteia puse la dispoziția opiniei publice de Parchetul General, demonstrează clar că Norica Nicolai nu are autoritatea profesională și morală pentru a sta în fruntea Justiției.
Dosarul profesional confirmă afirmațiile lui Băsescu
În dosarul profesional al Noricăi Nicolai se află acte pe care președintele Traian Băsescu le-a invocat pentru a refuza semnarea decretului de numire a Noricăi Nicolai la portofoliul Justiției. Parchetul General a făcut public dosarul profesional al Noricăi Nicolai. Mapa conține 89 de file și face referire la două episoade controversate din cariera fostului procuror.
Faptele puse sub semnul întrebării de șeful statului se referă la activitatea de procuror a Noricăi Nicolai – momentul 1987 și momentul 1991. În acest din urmă caz, Nicolai ar fi reprezentat, în baza unei procuri, un cetățean străin, într-un proces de înfiere a unui copil din București (facsimil 3). Pentru a-și motiva presupusa faptă neconformă cu statutul de procuror, Nicolai ar fi invocat necunoașterea legii.
La o lună după ce a dat nota explicativă, procurorul Norica Clinici a adresat Procuraturii Generale o cerere de transfer de la Procuratura locală Oltenița.
Totodată – potrivit dosarului profesional – Norica Nicolai a fost sancționată cu avertisment și pe 4 aprilie 1988 de către șeful Procuraturii din Călărași, pentru modul în care a instrumentat un caz de furt calificat în dauna avutului obștesc (facsimil 2). În dosar erau cercetate șase persoane care furaseră grâu de la un siloz din Budești, județul Călărași. Procurorul a obținut în instanță condamnări pentru cinci dintre inculpați, iar cel de-al șaselea, Ioniță Valerica, a fost trimis în judecată în lipsă.
Procurorii care s-au ocupat de cazul Norica Clinici au stabilit că aceasta nu a făcut toate demersurile pentru stabilirea adevăratului făptuitor și că a greșit motivarea recursului, necerând achitarea inculpatului nevinovat (facsimil 1). Inspectorii au cerut pedepse mai aspre pentru abaterile constatate în timpul verificărilor, considerând că măsurile disciplinare sunt insuficiente față de gravitatea faptelor săvârșite.