Serviciile secrete din România au dat-o din nou în bară, după ce o serie de documente aparținând SRI, UM 0962 (n.r. – serviciul de informații al MIRA) și IPJ Constanța au fost descoperite de către un pescar, acum două zile, aruncate pe marginea malului Lacului Siutghiol. Pentru ca tacâmul să fie complet, a doua zi, un jurnalist de la un cotidian local a descoperit alte documente asemănătoare, care conțineau date referitoare la diferiți informatori ai serviciilor de informații, note, dar și declarații ale acestora. Deși "hârtiile" purtau amprenta serviciilor de informații, oficialii SRI nu au făcut până la închiderea ediției niciun comentariu referitor la proveniența documentelor. Însă, prin intermediul purtătorului de cuvânt al instituției, Marius Bercaru, nu au negat că ele ar putea aparține și SRI.
O serie de documente aparținând SRI, UM 0962 (n.r. – serviciul de informații al MIRA) și IPJ Constanța au fost descoperite, acum două zile, fiind aruncate pe malul lacului Siutghiol, de către un pescar care se afla în zonă. A doua zi, un jurnalist constănțean, Codruț Burdujan, a făcut aceeași descoperire și a alertat Poliția după ce a depistat alte documente asemănătoare. Conform jurnalistului, printre informațiile care se regăseau în dosarele găsite de el se remarcau nume ale unor polițiști, numere de telefon ale unor comandanți, declarații ale victimelor unor infracțiuni, sute de declarații, rapoarte, procese-verbale, note informative, "confesiuni" ale informatorilor poliției, dar și metode operative folosite de organele de ordine. Din datele furnizate de IPJ Constanța, majoritatea "hârtiilor" proveneau de la Secția 2 de Poliție, multe dintre ele purtând semnătura unui ex-comisar Gheorghe Butoianu, fost angajat al SRI și UM 0962, decedat în 2005 în urma unui accident "casnic" (n.r. – a căzut de pe casă). Interesant este faptul că cele mai noi documente găsite în apropiere de Constanța erau datate 2003. Însă dosarele au apărut în 2008. Alături de documente au mai fost găsite și două caschete din dotarea foștilor milițieni și securiști, o raniță și o mască de gaze, toate prăfuite și deteriorate, lucru ce poate fi interpretat ca un avertisment pentru o anumită persoană care nu a avut legături tocmai "ortodoxe" cu fosta Securitate. Curios este că, deși într-o declarație dată în ziua descoperirii documentelor, adjunctul IPJ Constanța, Adrian Rapotan, a declarat că acestea "nu pun în pericol siguranța statului sau a persoanelor", totuși a fost numită o comisie specială care analizează posibilitatea ca parte din documentele descoperite să aibă caracter secret.
"Agentul secret" în cârca căruia se pune
descoperirea a murit în condiții suspecte
În ceea ce îl privește pe comisarul Gheorghe Butoianu, în spatele căruia se aruncă acum documentele descoperite, trebuie spus că acesta a murit în condiții cel puțin suspecte. Există voci care spun că acesta a decedat după ce a căzut de pe o casă și și-a rupt gâtul. Însă, potrivit unor surse apropiate decedatului, fostul agent de informații, devenit ulterior polițist, a făcut infarct în somn. În ceea ce-l privește pe Butoianu, mai trebuie precizat că, deși fusese securist, el a primit în anii '90, de la Ion Iliescu, diploma de "Rănit în Revoluția din decembrie 1989".
SRI nu comentează. Deocamdată
Descoperirea documentelelor de la Constanța ridică o serie de întrebări. În primul rând, mulți se întreabă cum ar fi fost posibil ca în posesia lui Butoianu să se regăsească documente clasificate, fără ca nimeni să nu sesiseze nimic până acum. În plus, ținând cont de faptul că documentele nu erau degradate, rezultă că ele au fost aruncate recent. Ca atare se pune întrebarea: de către cine? Cât privește conținutul documentelor, dacă așa cum a declarat adjunctul IPJ Constanța, Adrian Rapotan, ele "nu pun în pericol siguranța statului sau a persoanelor", documentele de ce nu au fost făcute publice? Ca o coincidență, trebuie menționat că descoperirea documentelor s-a făcut exact în momentul în care noul șef-adjunct al IPJ Constanța a câștigat concursul pentru postul pe care îl ocupă în prezent. Până la ora închiderii ediției, SRI nu a dorit să facă niciun comentariu pe tema documentelor descoperite (n.r. – astăzi va fi emis un comunicat oficial), însă Marius Bercaru, purtătorul de cuvânt al instituției, nu a negat că Butoianu ar fi lucrat în SRI, fapt care ne duce cu gândul că parte din documentele descoperite ar putea avea un conținut secret.