Procurorii DNA au trimis ieri in judecata doi directori ai Hidroelectrica SA, impreuna cu alte noua persoane, sub acuzatia ca ar fi prejudiciat societatea de stat cu aproximativ 1,8 milioane de euro. Conform DNA, directorul general Traian Oprea si directorul adjunct al Directiei marketing, privatizare si afaceri internationale, George Lavinius, au fost trimisi in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Sub aceeasi acuzatie a mai fost trimis in judecata si Ioan Trif (sef Serviciu contracte si achizitii interne), in vreme ce Dan Popescu (economist principal specialist in cadrul Serviciului contracte si achizitii interne) si Ioana Dudas (statistician principal din cadrul aceluiasi serviciu) vor comparea in fata juecatorilor pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals intelectual.
Alaturi de angajatii Hidroelectrica au fost trimisi in judecata mai multi afaceristi (Vasile Croitoru, Costel Croitoru, Anghel Hondar si Gheorghe Bitu Mitica Brasoveanu, Daniela Nistor) – parte din ei inculpati deja in dosarele Electrica Banat, SISE Transilvania Sud Brasov – sub acuzatiile de concurenta neloiala, contrafacere sau folosire fara drept a unei marci, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la fals intelectual, evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, complicitate la spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni.
Din probele administrate reiese ca, in perioada septembrie-decembrie 2004, Oprea impreuna cu Asan, Trif, Popescu si Dudas au avizat, aprobat si initiat cumpararea de aparatura electrica de joasa tensiune marca Siemens, contrafacuta, de la Enol Group SA si produse de acelasi gen marca Schneider supraevaluate de la CFR SSVM Bucuresti. Anchetatorii au stabilit ca Hidroelectrica a cumparat ilegal, cu 20,28 mld. ROL, de la Enol Group SA, fara licitatie, produse contrafacute sub sigla Siemens (n.r. – chinezesti, procurate de la tarabe din complexul Dorally), la preturi de opt pana la de 38 mai mari decat pretul pietei. Prejudiciul cauzat Hidroelectrica prin efectuarea celor doua achizitii se ridica la 71,79 mld. ROL. Acesta se compune din suma de 20.280.398.519 ROL, valoarea produselor marca Siemens contrafacute, achizitionate de la Enol Group SA si din suma de 51.517.470.147 ROL, platita firmei CFR SSVM in plus fata de valoarea de piata a produselor achizitionate marca Schneider. Din prejudiciul total a fost recuperata, in cursul urmaririi penale, suma de 20.280.398.519 ROL.
Sefii Hidroelectrica sunt acuzati ca, in cazul CFR SSVM, achizitia nu era necesara si nici justificata, alegand in mod ilegal ca procedura de selectie cererea de oferte, in loc de licitatie. In plus, plata catre firma CFR SSVM a fost facuta preferential, intr-un timp scurt, cuprins intre patru si opt zile, cu toate ca existau numerosi creditori fata de care Hidroelectrica trebuia sa achite datorii mai vechi.
Conform procurorilor, Enol Group SA era administrata de Silviu Lucian Boghiu – fost director al Electrica SA, trimis in judecata in dosarul Electrica Timisoara – si fusese infiintata de acesta cu doua saptamani inainte de initierea procedurii de achizitie publica de catre Hidroelectrica. In ceea ce-i priveste pe afaceristii trimisi in judecata, anchetatorii spun ca ei aveau un mecanism conceput si pus in practica intre 2003-2004 de o grupare infractionala, formata din mai multe firme paravan, coordonata si condusa de Croitoru, cu ajutorul unor persoane cu functii de conducere de la societati cu capital de stat din sistemul energetic.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane