Doi fosti directori din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia au fost retinuti, joi dupa-amiaza, de catre procurorii gorjeni in dosarul stramutatilor de lux. Petre Ceausescu, 46 de ani, fost director al Exploatarii Miniere Jilt, si Ion Dadalau, 50 de ani, ex-director in cadrul fostei Companii a Lignitului Oltenia, actualmente contabil-sef la EM Jilt, au fost retinuti, fiind cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Mai precis, cei doi sunt acuzati ca, in calitate de director si contabil-sef ai Exploatarii EMC Jilt, au achizitionat cate o locuinta de la satenii care urmau a fi stramutati. Cunoscand ca locuintele urmau a fi demolate, cei doi si-au achizitionat la preturi de nimic cate o casa in satul Stiucani, dupa care au asteptat sa fie despagubiti de SNLO. Profitand de calitatea pe care o aveau, angajatii fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia au dispus reconstruirea in alta localitate a unor locuinte in suprafata mult mai mare decat cele ce fusesera demolate. Prejudiciul produs in acest fel se ridica la patru miliarde de lei, aproximativ doua miliarde de lei pentru fiecare casa. De mentionat ca in acelasi dosar mai sunt cercetate alte 20 de persoane care au beneficiat de despagubiri pentru casele demolate. Printre acestea se afla Ionel Mantog, fostul director de resurse umane al SNLO, actual secretar de stat in cadrul MEC, Marin Condescu – liderul USMO, Ion Vulpe – fost director al CNLO, si Ion Calinoiu – actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj.
Ieri dimineata, cei doi ex-directori din cadrul fostei Companii a Lignitului Oltenia au fost eliberati, urmand sa fie cercetati in stare de libertate.
Mantog si Calinoiu, pe lista stramutatilor
Scandalul stramutarilor de lux a izbucnit in urma cu aproximativ doi ani, in zona Varsaturi, aflata la marginea orasului Targu Jiu. Ascunsa de ochii curiosilor, zona a devenit recent un cartier rezidential ce ar starni invidia multora. Conform planurilor de urbanism efectuate de autoritatile locale, zona Varsaturi a fost alocata constructiei de locuinte destinate minerilor stramutati, ca urmare a extinderii zacamintelor miniere de suprafata din bazinul minier al Gorjului efectuate de CNLO. Astfel, persoanelor ale caror case urmau sa fie daramate CNLO le ridica locuinte noi. Profitand de situatie, multi potentati gorjeni si-au ridicat in spatele caselor stramutatilor zeci de palate. Schema prin care numeroase VIP-uri gorjene au reusit sa-si construiasca palate in Varsaturi, fara un ban, e simpla: contactezi mineri care trebuie stramutati, le propui o suma infima pentru a pleca de bunavoie inainte de a li se demola casa, iar apoi, cand casa e demolata, CNLO te stramuta si iti face, gratuit, o casa mult mai falnica din fondurile miniere. In cazul in care ortacii nu accepta, potentatii care tanjesc la o vila in zona Varsaturi recurg fie la amenintari voalate, fie -pluseaza- financiar. Astfel, printre casele ridicate de un numar restrans de firme de constructii, angajate de CNLO fara licitatie si din fonduri miniere, in zona Varsaturi s-au ridicat palate de zeci de miliarde de lei, ale caror proprietari sunt oficiali CNLO, sindicalisti, oameni de afaceri, magistrati si politisti gorjeni. Printre beneficiarii acestei scheme se numara si sindicalistul Marin Condescu care detine o superba vila, estimata la cateva zeci de miliarde de lei. In imediata vecinatate se afla palatul fostului director CNLO Ion Vulpe, dar si casa lui Ion Calinoiu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, sau cea a lui Ionel Mantog, fostul director de resurse umane al SNLO, actual secretar de stat in cadrul MEC.