Doi ofiteri operativi din Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate, delegati la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a Parchetului instantei supreme, au fost retinuti, luni, pentru ca au primit 20.000 de euro de la administratorii unor firme, cercetati intr-un dosar disjuns din cel in care Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata alaturi de alte sase persoane, pentru prejudicierea SC RAFO Onesti. Anuntul privind retinerea celor doi ofiteri sub aspectul comiterii unor infractiuni de coruptie a fost confirmat, ieri, de Biroul de presa al Directiei Generale Anticoruptie (DGA). Conform DGA, cei doi ofiteri retinuti si trimisi in fata judecatorilor Curtii de Apel cu propunerea de arestare preventiva sunt comisarul Florian Mandea si subcomisarul Dragos Sotrin.
Desi DGA a refuzat sa faca mai multe precizari referitoare la speta in care au fost mituiti cei doi ofiteri, totusi IGPR a comunicat ca cei doi ofiteri se ocupau de un dosar disjuns din RAFO, care-i vizeaza pe Teodor Caramizaru, Ciocarlan Eracle si Liviu Ţugulan – toti trei trimisi in judecata alaturi de Corneliu Iacobov, Toader Gaurean, Liliana Luchian si Marin Marin sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si, respectiv, marturie mincinoasa.
Potrivit documentelor din dosarul RAFO, numele celor trei personaje cercetate de Mandea si Sotrin figureaza intr-o speta legata de rafinaria onesteana, in care s-a inregistrat un prejudiciu prin incheierea mai multor contracte comerciale frauduloase (de vanzare-cumparare si, respectiv, cesiune de creanta) cu societati asimilate grupului controlat de Iacobov (n.r. – fapte constatate in aprilie 2003 si de auditorul Price Water House Coopers SRL). Documente referitoare la aceasta afacere arata ca existau diferente mari intre valorile contabile initiale aferente pachetului de actiuni detinut de RAFO la Electrocarbon SA Slatina si creantele existente intre cele doua societati, precum si a valorilor rezultate din derularea contractelor cu Metaleuroest SRL Campina. Din probele stranse in dosar a rezultat ca, in ianuarie 2003, intre rafinaria RAFO – reprezentata de Toader Gaurean – si Metaleuroest Campina – reprezentata de Mihai Anastasescu – s-au incheiat trei contracte comerciale vizand Electrocarbon. Pe de alta parte, in aceeasi perioada, s-au incheiat si derulat o serie de contracte de cesiune de creanta colaterale, vizand aceeasi societate comerciala si companii apartinand grupului de firme controlat de Iacobov si RAFO. Prin aceasta metoda – spun achetatorii – s-a reusit transferarea dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni catre Metaleuroest la un pret sub valoarea nominala pe care acestea o aveau inregistrata in contabilitatea RAFO, constatandu-se la nivelul societatii o pierdere in valoare de 5,8 milioane de lei. Pe de alta parte, Metaleuroest a dobandit astfel calitatea de de actionar majoritar in cadrul Electrocarbon, avand si calitatea de creditor al firmei, din cauza creantei de aproximativ 22,4 milioane de lei achizitionata de la RAFO.
Potrivit declaratiilor martorilor Mihai Anastasescu si Emil Tufan, reprezentantii Metaleuroest isi manifestasera intentia deschisa de a achizitiona Electrocarbon, deoarece detineau si calitatea de actionari la Elsid SA Titu, acestea fiind singurele companii de pe piata romaneasca ce produceau electrozi, fiind la acea data concurente. De remarcat faptul ca, in conformitate cu probele existente la dosar, Toader Gaurean este acuzat ca ar fi semnat contractele comerciale ale RAFO si ca ar fi participat la negocieri in incheierea contractelor de achizitie.