În prezent, în domeniul hematologiei, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic. Rămân ca aproximativ 30% din transplanturile efectuate în lume să se facă cu celule stem recoltate direct din măduva osoasă. Pe de altă parte, doar 2% din populaţia României donează sânge, iar necesarul de sânge este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic.
În acest context, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB) şi Institutul de Hematologie din Bucureşti, organizează pentru studenţii UMF „Carol Davila” din Bucureşti, în data de 12 martie, orele 14:00-16:00 în incinta Palatului Facultăţii de Medicină, Bulevardul Eroilor Nr. 8, workshop-ul „DONEAZĂ – SALVEAZĂ VIEŢI”.
Evenimentul se va desfăşura în Amfiteatrul 5, etaj 1 (Facultatea de Medicină) unde se va discuta despre importanţa donării de celule stem şi sânge, precum şi despre paşii pe care orice persoană îi poate face mai departe în acest sens.
Lectorii acestui workshop sunt Dr. Turkes Ablachim, Director General Adjunct Medical al ASSMB, reprezentanţi ai Institutul de Hematologie, diverşi medici reprezentanţi ai cabinetelor medicale universitare. „Având în vedere creşterea numărului de pacienţi care necesită transfuzii de sânge sau transplant de celule stem, venim în întâmpinarea studenţilor, dar şi a publicului larg, cu informaţii importante legate de procesul de donare şi de beneficiile acestuia. Subliniem importanţa celulelor stem, întrucât au capacitatea să se diferenţieze în orice tip de celulă adultă din sânge sau din sistemul imunitar, ajutând astfel pacientul în lupta sa pentru sănătate” a declarat Rareş Băloi, preşedintele SSMB.”
În prezent, în domeniul hematologiei, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic, rămânând ca aproximativ 30% din transplanturile efectuate în lume să se facă cu celule stem recoltate direct din măduva osoasă. „Scopul nostru este creşterea în rândul populaţiei tinere şi a publicului larg a conştientizării nevoii de donare şi încurajarea doritorilor să facă acest pas. Transmit astfel o invitaţie către toţi studenţii care vor să afle detalii despre donare şi cum pot salva vieţi prin acest gest altruist. De asemenea îi îndemn pe toţi cei prezenţi la workshop să se implice activ în discuţii şi dezbateri şi astfel sa devenim cu toţii „ambasadori” în promovarea procesului de donare” a ţinut să precizeze preşedintele SSMB, Rareş Băloi.
Potrivit statisticilor recente, doar 2% din populaţia României donează sânge, procent îngrijorător , având în vedere faptul că 60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat. În medie, necesarul de sânge din România este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic. Neexistând substitut pentru sângele uman, este nevoie de mobilizarea cât mai multor oameni pentru a da şanse la viaţă.
Despre SSMB
Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) este o organizaţie studenţească, independentă, non-politică şi non-guvernamentală ce reprezintă studenţii medicinişti bucureşteni. Este oficial recunoscută ca atare de către autorităţile guvernamentale locale, regionale şi centrale, precum şi de alte organizaţii şi instituţii naţionale şi internaţionale.
Despre UMF „Carol Davila”
În 1857 Carol Davila în colaborare cu Nicolae Kretzulescu înfiinţează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină şi farmacie din ţară a fost, încă de la început, recunoscută în Franţa şi Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicaţi îndeplinirii misiunii instituţiei de formare şi perfecţionare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea ştiinţifică, spiritul şi gândirea critică, membrii comunităţii academice se remarcă prin realizări de ordin profesional şi social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universităţii au fost recunoscuţi drept personalităţi ale lumii medicale româneşti şi internaţionale.