-CSA este autoritatea autonoma de specialitate al carei scop principal este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania. Misiunea CSA este de a pune in aplicare legislatia din domeniul asigurarilor (…) cu onestitate si promptitudine; de a proteja, in temeiul legii, consumatorii de produse de asigurari; de a incuraja formarea unei piete sanatoase a asigurarilor; de a promova necesitatea unei mai bune serviri a interesului public (…) vor fi impuse si respectate cele mai inalte standarde de etica, profesionale si de calitate a muncii in toate relatiile, formale si informale, cu persoanele, agentiile si companiile asupra carora au efecte politicile si actiunile Comisiei-. Aceasta este prezentarea facuta pe pagina de Internet de catre CSA. Cu toate acestea, CSA nu catadicseste sa-si indeplineasca obligatiile legale. Motivul: indolenta (poate uneori interesele?!) sau poate lipsa de profesionalism a persoanelor numite de parlament sa supravegheze piata asigurarilor astfel incat aceasta sa nu inregistreze dezechilibre care sa conduca la afectarea intereselor asiguratilor.
CSA se abate de la propriile reglementari
Legea ce reglementeaza piata asigurarilor stipuleaza ca entitatile din acest domeniu sunt obligate sa se incadreze in prevederile referitoare la marimea capitalului social minim subscris si varsat. Asta pentru a preveni eventuale riscuri care sa perturbe piata si sa afecteze asiguratii. De aceea, in decembrie 2002, CSA a obligat asiguratorii sa-si majoreze capitalul social pana la 30 aprilie a.c., astfel incat sa fie atinse anumite criterii minime derularii in bune conditii a activitatii (15 mld. lei – activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii; 30 mld. lei – activitatea de asigurari generale; 21 mld. lei – activitatea de asigurari de viata). Dovedind interese care (deocamdata!) ne scapa, CSA a revenit (din proprie initiativa) cu un alt ordin, prin care termenul-limita a fost prelungit pana la 15 mai. Motivul: data impusa initial coincidea cu sarbatorile de Paste. Astfel, multe societati de asigurare care nu dispun de resursele financiare necesare indeplinirii acestei conditii, au incheiat nestingherite noi polite de asigurare. Si asta cu riscul (constient asumat de membrii CSA) ca in cazul in care la 15 mai a.c. nu-si majoreaza capitalul social, asiguratii sa ramana cu buza umflata. Desi au trecut sase zile de la (ultima?) data-limita pana la care asiguratorii trebuiau sa intre in legalitate si la care CSA trebuia sa informeze asiguratii, nici acum nu se cunosc operatorii de pe piata care-si desfasoara ilegal activitatea. Motivul invocat de oficialii CSA (-ocupati- cu un seminar la Sinaia) este pueril: multi asiguratori au trimis prin posta dovada majorarii capitalului social, astfel ca rezultatele n-au putut fi centralizate.
Nici o conferinta de presa in doi ani de existenta!
In conformitate cu art. 17, alin. 1 din Legea 544/2001 (privind liberul acces la informatiile de interes public), -autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public-. Ca atare, fiind o autoritate publica, CSA era obligata sa organizeze lunar conferinte de presa care sa aiba drept scop informarea asiguratilor. Insa dovedindu-se mai presus de lege, oficialii CSA nu au binevoit, la doi ani de la infiintare, sa organizeze macar o conferinta de presa!
Gaurile asiguratorilor, pazite -sub lacat- de CSA
Astfel, multe dintre informatiile de pe piata asigurarilor au fost pazite cu sfintenie de oficialii CSA, repetam (!!!), in detrimentul asiguratilor. Cel mai elocvent exemplu ar fi cel al societatii Grup AS, careia i-a retras dreptul de a emite polite doar la finele anului trecut, desi CSA stia foarte bine, inca din primavara, ca aceasta companie este la un pas de colaps financiar. Astfel, in acel lung interval de timp, desi -supravegheata- de comisie, Grup AS a incasat bine mersi polite de la asigurati, desi finalul era previzibil. Exemplul Grup AS nu este singular, multe dintre neregulile existente in curtea unor asiguratori muribuzi (n.r. – nimeni nu cunoaste gradul real de solvabilitate sau de lichiditate al societatilor respective si nici sumelor reasigurate), fiind ascunse publicului larg de catre -cerberii- din CSA, care sunt platiti boiereste tocmai pentru a oferi la timp si corect informatiile necesare -jucatorilor- de pe piata asigurarilor. Pana la finele lunii mai, toti asiguratorii trebuie sa transmita CSA bilanturile pe 2002, impreuna cu indicatorii de solvabilitate si lichiditate, astfel incat din piata asigurarilor sa dispara acele entitati care nu indeplinesc cerintele minime de functionare. In mod normal, de la inceputul lunii iunie, va trebui ca CSA sa faca publice aceste date. Insa este greu de crezut ca informatiile respective vor fi difuzate rapid, tinand cont de declaratiile oficialilor acestei institutii, in care se sublinia ca -verificarile pe care comisia va trebui sa le faca pe marja de solvabilitate nu vor fi usoare-. Si daca ne gandim ca si dupa ce informatiile respective vor fi publicate si asiguratii nu stiu sa citeasca in spatele cifrelor (care pot fi manipulate chiar sub ochii CSA; o reducere cu cateva procente a rezervei tehnice poate mari artificial rata de solvabilitate) ne iau de pe acum frisoanele…