În ultima săptămână, polițiștii de la transporturi au întocmit 79 de dosare penale și au aplicat sancțiuni contravenționale de aproape 300.000 de lei, pentru neregulile depistate în zona stațiilor de cale ferată, porturilor, pe rute feroviare și navale.
În perioada 7 – 14 decembrie a.c., sub coorodonarea Direcției de Poliție Transporturi, polițiștii au patrulat în 397 de stații de cale ferată, în peste 405 trenuri de călători, precum și în 195 de alte zone (aerogări, obiective economice, rute feroviare și navale).
Pe timpul acțiunilor desfășurate pentru prevenirea și combaterea infracționalității incidente transporturilor feroviare, aeriene și navale, au fost întocmite 79 de dosare penale.
Totodată, au fost depistate 10 persoane urmărite, 8 minori lipsiți de supraveghere (care au fost predați familiilor sau internați în centrele de plasament) și o persoană cu afecțiuni psihice (care a fost internată într-o unitate spitalicească).
În urma acțiunilor derulate, au fost depistate 4 persoane deținătoare de țigarete de contrabandă, în scopul comercializării și o persoană ce deținea ilegal droguri, față de care s-au luat măsurile legale.
Au fost depistate, în flagrant delict, 52 de persoane, în timp ce comiteau infracțiuni și identificate alte 55, cercetate în dosare penale rămase inițial cu autor necunoscut. Au fost reținute, pentru 24 de ore, 5 persoane, față de 4 dintre acestea s-a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față cea de-a cincea s-a luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Tot în cursul săptămânii, polițiștii de la transporturi au desfășurat 11 acțiuni specifice pe linia comerțului ilegal, a contrabandei și a siguranței transporturilor, pe apă și pe uscat.
Astfel, pentru neregulile constatate, au fost aplicate 223 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 300.000 de lei.
Cu titlu exemplificativ:
**
La data de 8 decembrie a.c., polițiști din cadrul Biroului Județean Poliție Transporturi Constanța au desfășurat o acţiune pe linia prevenirii și combaterii braconajului piscicol, pe raza localității Cernavodă, județul Constanţa.
În urma acesei activități, polițiștii au depistat în flagrant delict două persoane care ar fi pescuit ilegal 33 kg. de peşte, din speciile crap şi somn, folosind 6 unelte de pescuit comercial, de tip setcă multifilară, fiecare în lungime de 50 m., înălţime de 2,7 m. şi latura ochiului de plasă de 80 mm..
Cercetările sunt continuate față de cele 2 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit comercial fara autorizație de pescuit, deţinerea fără documente legale a peştelui obţinut din pescuit, deținerea şi folosirea la pescuit, de către persoane neautorizate, a uneltelor de pescuit comercial şi pescuitul cu alte unelte neautorizate,în conformitate cu prevederile O.U.G. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura, modificată de Legea nr. 317/2009.
Uneltele de pescuit comercial tip setcă, cele două ambarcaţiuni confecţionate artizanal, din camere de anvelope auto şi autoturismul folosit au fost ridicate de polițiști în vederea confiscării și urmează a fi depuse la camera de corpuri delicte.
Cele 33 de kilograme de peşte au fost predate către o societate comercială, în vederea valorificării.
Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării este de aproximativ 9.000 de lei.
La activități au participat și jandarmi din Constanţa.
***
Săptămana trecută, polițiștii din cadrul Serviciul Poliției Transporturi Maritime au desfășurat o acțiune în baza planului ,,EYES ON HARBOUR”, iniţiat de Direcţia de Poliţie Transporturi, în urma căreia au descoperit într-un container, sosit din China, mărfuri susceptibile a fi contrafăcute.
Ulterior controlului vamal efectuat de către inspectorii din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, au fost descoperite 11 scutere electrice, susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală.
Mărfurile în cauză, având o valoare de piaţă estimată la 50.000 de lei, au fost reţinute de către organele vamale, în cauză fiind întocmit dosar penal de către lucrătorii S.P.T.M., efectuându-se cercetări faţă de reprezentanţii societății beneficiare, din judeţul Braşov, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie de mărfuri contrafăcute, conform Legii nr. 84/1998, privind mărcile si indicațiile geografice.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale, stabilirea exactă a prejudiciului creat, a identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor participante la săvârşirea faptei.
Activitățile desfășurate au beneficiat și de sprijinul colegilor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa şi al lucrătorilor vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud.