Într-un interviu acordat în urmă cu cinci ani, Mihai Tănăsescu explica, în legătură cu poziția și influența sa în bordul FMI: „Rolul meu este de a sustine in bordul director in a merge mai departe in programul cu fondul. Staff-ul este cel care sustine foarte puternic acest program in continuare. In general, toate scaunele, respectiv reprezentantii celor mai importante state, reprezentand Uniunea Europeana, Statele Unite, Canada, Australia, sunt puternic ancorate in sustinerea programului cu Romania si eliberarea celei de-a cincea transe”.” Așadar Tănăsescu recunoștea că intervenția sa era una crucială în eliberarea tranșelor de împrumut acordat României.
Este evident că dacă Mihai Tănăsescu strâmba din nas, FMI nu mai făcea plățile necesare României sau în cel mai bun caz le întârzia, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru țara noastră.
Toată lumea se întreba în urmă cu o săptămână când Dorin Cocoș recunoștea mita de 5.900.000 primită în dosarul Microsoft de ce a trebuit acesta să mai dea un milion de EURO fiului lui Mihai Tănăsescu când acesta nu mai putea influența în vreun fel semnarea contractului.
„In luna septembrie 2009 am avut o noua intrevedere cu Claudiu Florica, acesta spunandu-mi ca mai trebuie efectuata o plata de circa un milion euro din comisionul nostru catre Serban Tanasescu (n.red-fiul lui Mihai Tănăsescu, fostul ministru al finanțelor) si catre Rasvan Radu, presedintele Unicredit. Din discutiile purtate am inteles ca acest comision trebuia platit pentru a se realiza cesiunea contractului la Unicredit”, a povestit Cocoș în fața procurorilor DNA.
Însă aseară, totul a devenit mult mai clar după dezvăluirile făcute de Rareș Bogdan la Realitatea Tv. Acesta, citând documente DNA, a explicat că fostul secretar de stat din MFP, Gheorghe Gherghina (în prezent angajat al BNR) i-ar fi spus primului ministru de atunci, Emil Boc că dacă nu plătește contractul cu Microsoft, FMI nu va mai elibera tranșa de împrumut.
Noi mai avem doar o singură întrebare: la un șantaj cu implicare asupra a milioane de români, Mihai Tănăsescu se mai află în libertate?
Numele lui Mihai Tănăsescu apare în comunicatul DNA care anunța începerea urmăririi penale împotriva sa în calitate de ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii îl acuză că în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, ar fi pretins şi primit de la două persoane, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers CA, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft. Astfel, în luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea „inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar”. Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer.”
Totodată, deși în acea perioadă, românii nu aveau voie să dețină conturi în străinătate, numele soției lui Tănăsescu apare în scandalul uriașei spălări de bani de la banca HSBC Elveția, aceasta având bani depuși la respectiva bancă.
În prezent, Mihai Tănăsescu reprezintă România la BEI, ocupând funcția de Vicepreședinte al BEI din partea României, după ce timp de cinci ani a fost reprezentantul României la FMI, începând cu anul 2007. Să fim clari: Mihai Tănăsescu nu a suținut vreun examen pentru a lucra în aceste două instituții, ci a fost numit de autoritățile române pe criterii politice.
BEI este cea mai mare bancă internațională nesuverană atât din punct de vedere al finanțărilor acordate, cât și al emisiunilor pe piețele de capital. Din poziția de vicepreședinte al BEI, Mihai Tănăsescu coordonează activitatea băncii în Grecia, Cipru, Danemarca, Irlanda, statele ACP (Africa, Caraibe si Pacific) și Africa de Sud. BEI are opt vicepreședinți. Ce șpăgi poate lua Tănăsescu de la disperații din țările cu probleme financiare pe care le coordonează la BEI.
Probabil abia acum occidentalii și-au dat seama care e dimensiunea corupției din România exportată de „profesionistul” Tănăsescu.