Home Actualitate Dosarul revolutiei de la Cluj va fi rejudecat

Dosarul revolutiei de la Cluj va fi rejudecat

DISTRIBUIŢI

Inca unul dintre celebrele -dosare ale revolutiei- a fost aproape definitiv inchis, dupa ce completul de noua judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat sa caseze decizia data anterior si sa trimita dosarul spre rejudecare. Aflat de aproape 12 ani pe rolul instantelor, dosarul este ca si clasat deoarece de la comiterea faptelor au trecut aproape 15 ani, motiv pentru care raspunderea penala pentru anumite fapte se va prescrie, iar pentru altele s-a si prescris. Sentinta respecta principiul atat de des afirmat de Ion Iliescu conform caruia armata nu a tras in popor. Pe baza acestei idei, generalii Chitac si Stanculescu au fost scosi nevinovati, iar in restul cauzelor, tergiversarea dosarelor a rezolvat problemele. Dosarul revolutiei de la Cluj este cu atat mai complicat cu cat in el s-a discutat despre implicarea fostilor sefi ai Statului Major General, generalii Mihai Popescu si Constantin Degeratu, oameni apropiati presedintilor Ion Iliescu, respectiv Emil Constantinescu.

Singurul dosar referitor la reprimarea revolutiei din decembrie 1989 ramas pe rolul instantelor de judecata va ajunge, in curand, -pagina de istorie-, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa trimita spre rejudecare cauza. Dosarul revolutiei de la Cluj este singurul in care justitia nu a ajuns la un verdict final, la mai bine de 15 ani de la comiterea infractiunilor si la peste 10 ani de la data cand s-a judecat pentru prima data cauza.


Respectand indicatiile primite de la -primul revolutionar al tarii-, Ion Iliescu, conform carora -armata a fost cu poporul-, generalii Chitac si Stanculescu au fost scosi nevinovati, iar in celelalte dosare fie faptele s-au prescris, fie vinovatii au murit. Mai mult, nici pana in ziua de azi Parchetul nu a mai finalizat dosarul revolutiei din Bucuresti, unde s-a inregistrat cel mai mare numar de victime, pentru ca nimeni nu a avut curajul sa-l contrazica pe Ion Iliescu. Astfel, armata a fost -spalata- de sangele sutelor de victime cazute sub gloantele trase de angajatii MApN, iar -democratia- a invins.

Ieri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mai dat o sentinta -inteleapta-, dand dreptate tuturor partilor si neluand, in fond, nici o decizie. Astfel, prin sentinta data, cei noua judecatori au admis toate recursurile formulate, atat de Parchet si inculpati, cat si de partile civile constituite in cauza. Motivele declararii recursurilor erau diametral opuse, reprezentantii Parchetului solicitand schimbarea incadrarii juridice a faptei din complicitate la ucidere din culpa in omor deosebit de grav si condamnarea tuturor inculpatilor. De cealalta parte, vinovatii au solicitat achitarea, chiar daca o alta instanta constatase ca faptele s-au prescris. La randul lor, victimele sau urmasii celor ucisi sau raniti la Cluj in decemrie 1989 solicitau recalcularea daunelor acordate, considerate a fi prea mici fata de prejudiciul cauzat. In -intelepciunea- ei, instanta a admis toate cele trei recursuri si a trimis dosarul spre rejudecare completului de trei magistrati ai Curtii Supreme. In conditiile in care pana la prima sentinta au trecut aproape 10 ani, iar pana la judecarea recursului aproape doi, cei sase vinovati pentru crimele de la Cluj pot dormi linistiti, nimeni nu ii va mai arunca in inchisoare.

5 ani de inchisoare pentru 26 de morti

Singurele persoane trimise in judecata pentru moartea a 26 de oameni si ranirea altor 52 au fost gen. col. (r) Iulian Topliceanu, Ioachim Moga, fost prim-secretar al Comitetului Judetean PCR Cluj, col. Valeriu Burtea, fost comandant al UM 01215-Floresti, lt.col. Ioan Cocan, fost comandant de divizie in cadrul UM 01215-Floresti, mr. Ilie Dicu, fost comandant de companie in cadrul UM 01278-Somesani, si Marian Bolbos, fost militar in termen la UM 01369-Somesani. Dupa ani de procese, in aprilie 2003, instanta suprema a dat un prim verdict in acest caz. Astfel, fostul prim-secretar Moga Ioachim a fost achitat pentru acuzatiile de instigare la omor deosebit de grav si instigare la tentativa de omor, ca si militarul in termen Marian Bolbos. Pentru Iulian Topliceanu, Ioan Cocan si Valeriu Burtea a fost schimbata incadrarea juridica din instigare si tentativa de omor deosebit de grav in ucidere din culpa si mai multe fapte de lovire din culpa. Dat fiind timpul scurs de la comiterea faptelor, instanta a constatat ca a intervenit prescriptia raspunderii penale pentru toate faptele retinute in sarcina celor patru militari. Singurul vinovat condamnat a fost maiorul Ilie Dicu care a primit 5 ani de inchisoare pentru omor calificat si omor deosebit de grav.

Numele -grele- au fost uitate

O posibila explicatie pentru verdictul dat ieri poate fi legata de numele celor care au fost, intr-un fel sau in altul, legati de evenimentele de la Cluj. Astfel, chiar daca niciodata nu au fost macar citati ca martori in dosar, s-a vorbit de implicarea fostilor sefi al Statului Major General, generalii Mihai Popescu si Constantin Degeratu, dar si a altor comandanti ai Armatei 4 Transilvania. Chiar la ultimul termen al procesului, unul dintre inculpati, locotenent-colonelul Ioan Cocan, a declarat ca adevaratii vinovati ar fi tocmai cei care s-au aflat la conducerea armatei. -Am fost dezinformati si intoxicati. Nu noi am dat ordinul, noi l-am executat. Inainte sa plecam din cazarma ne-au spus <trageti fara mila in dusman>, iar dusmanul era poporul care iesise in strada. De ce nu-i judeca nimeni pe cei care ne-au ordonat, pe toti generalii care concepeau planuri si care dadeau ordine. Unde sunt generalii Gheorghiu, Caba, Oprea, Degeratu, cel care a elaborat planurile de reprimare a demonstratiei, sau Popescu. Ei dadeau ordine, noi eram simpli executanti, dar pe ei nu-i deranjeaza nimeni-, a declarat Ioan Cocan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.