Home Actualitate Drastic de azi: plata jumătății din minimul amenzii s-a anulat, contestarea nu...

Drastic de azi: plata jumătății din minimul amenzii s-a anulat, contestarea nu suspendă confiscarea bunurilor și nici interzicerea accesului prin sigilare

DISTRIBUIŢI

De astăzi au intrat în vigoare modificările aduse OUG 1/1999 privind regimul stării de urgență.
Astfel, până astăzi, amenzile aplicate pentru nerespectarea OUG 1/1999 erau de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice, fără alte măsuri complementare.

Începând din 01 aprilie 2020, minimul amenzilor s-a majorat de 20 de ori pentru persoane fizice, de 10 ori pentru juridice iar maximul de 4 ori pentru persoane fizice. Posibilitatea plății a jumătate din minimul amenzii s-a anulat.
În plus modificarea prevede că se poate aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare: a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; c) suspendarea temporară a activității; d) desființarea unor lucrări; e) refacerea unor amenajări.

Astfel, se poate dispune confiscarea computerului și a imprimantei la care s-a listat declarația sau adeverința de circulație neconformă, mașina cu care omul se deplasa fără declarație sau adeverință, marfa vândută fără respectarea măsurilor și tot așa.

Totodată s-au introdus încă două modificări drastice
Art. 284. –
(1) Plângerea formulată împotriva procesului- verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunilor prevăzute la art. 28 nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.

Art. 291. –
(1) Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului- verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzute la art. 28. Asta, în timp ce până acum, se putea achita jumătate din minimul prevăzut de lege.

Totuși, legea mai prevede ca „în caz de anulare sau de constatare a nulității procesului- verbal instanța judecătorească dispune să se achite celui în drept o despăgubire care se stabilește în raport cu valoarea de circulație a bunurilor la momentul confiscării și care se asigură din bugetul autorităților și instituțiilor publice beneficiare.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.