Home Actualitate Drept la replică ROMSILVA

Drept la replică ROMSILVA

DISTRIBUIŢI

În urma preluării materialului de ”investigație” al organizației Agent Green referitor la ”masacrul” parcurilor naționale și la cazul Parcului Național Domogled – Valea Cernei, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva face următoarele precizări:
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 12 parcuri naționale, cu o suprafață totală de 539.749 de hectare, din care 352.615 de hectare păduri. Raportat la suprafața întregului fond forestier național, de 6,55 milioane de hectare, suprafața fondului forestier din parcurilor naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva nu este de 1%, ci de peste 5%.
Din cele 352.615 hectare, suprafață acoperită cu păduri în cele 12 parcuri naționale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, 58.746 de hectare se află în zone de protecție strictă sau integrală. În celelalte zone din aceste parcuri, respectiv zonele tampon și zonele de dezvoltare durabilă, lucrările silvice sunt permise și necesare, fiind prevăzute în amenajamentele silvice întocmite de specialiști silvici.
În privința recomandărilor organizației IUCN ca obiectivul primar pentru care a fost desemnată aria protejată să se aplice la cel puțin 75% din aria protejată, acestea ar trebui aplicate cu ocazia elaborării documentației de declarare a ariei protejate și să faca parte din documentația care stă la baza fundamentării deciziei de aprobare. Pentru majoritatea ariilor naturale protejate din Romania nu s-a tinut cont de această recomandare în momentul declarării. Obiectivul primar al unui parc național este: protejarea biodiversităţii naturale alături de structura sa ecologică de bază şi a proceselor de mediu pe care se sprijină, şi de a promova educaţia şi recreerea.
În privința Parcului Național Domogled – Valea Cernei din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, suprafața acestui parc este de 60.100 de hectare, din care 46.440 de hectare de păduri, iar în zona de protecție strictă și integrală sunt incluse 20.135 de hectare de pădure.
Pădurea Rădoteasa nu a fost inclusă în studiul PIN MATRA/2001/018 ”Păduri virgine în România”, în UP XI Cernișoara, u.a. 6, 7 și 8 fiind efectuate lucrări silvice, tratamentul tăieri progresive, în conformitate cu amenajamentele silvice. În Pădurea Cărbunele nu au fost efectuate lucrări silvice.
Cât privește acuzația că s-ar fi exploatat păduri seculare, vârsta de exploatare a majorității speciilor forestiere, conform normelor silvice în vigoare, este de peste 100 de ani, deci majoritatea pădurilor din România ajunse la vârsta exploatabilității sunt seculare.
Pădurile din Parcul Național Domogled – Valea Cernei au fost inventariate anul trecut de organizația WWF România, cu sprijinul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, pentru identificarea pădurilor virgine. În urma acestui proces, au fost identificate 2.077 de hectare păduri virgine și cvasivirgine, acestea fiind propuse Gărzii Forestiere spre includere în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine. Studiul de fundamentare depus de organizația WWF România a fost aprobat la ultima verificare efectuată pe 20 noiembrie a.c. de Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea.
În plus, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inclus recent în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO peste 24.000 de hectare de păduri valoroase de fag, din acestea, 9.732 de hectare de păduri cvasivirgine de fag aflându-se pe raza Parcului Național Domogled – Valea Cernei.
Până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine aproximativ 10.000 de hectare și a propus în primul semestru din acest an încă aproximativ 4.000 de hectare, iar acest proces continuă.
Toate acestea demonstrează o administrare responsabilă și o gestiune durabilă a parcurilor naționale de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Regretăm că instituția dumneavoastră a preluat unilateral informațiile false vehiculate în ”investigația” Agent Green, fără a prezenta, echilibrat, toate punctele de vedere referitoare la parcurile naționale și situația Parcului Național Domogled – Valea Cernei. Informațiile false diseminate de organizația Agent Green afectează serios interesele și imaginea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. Ne exprimăm speranța că, pentru informarea obiectivă a publicului, instituția dumneavoastră va prezenta punctul de vedere al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Vă asigurăm că suntem o instituție transparentă și vă stăm la dispoziție cu toate informațiile de interes public referitoare la activitatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

1 COMENTARIU

  1. Padurea s-a furat cu stirea si aprobarea Romsilva care avea/are director pe criterii politice.
    Cand era Sarbu ministrul mediului (socrul lui Ponta ) s-au „cumparat” 146 de cabane de vanatoare. Totul in mare secret.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.