Procurorii PNA l-au trimis ieri in judecata, in stare de arest preventiv, pe Dumitru Sechelariu pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita in forma continuata, inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. O data cu el au fost deferiti instantei Iulian Lucas – fost viceprimar si consilier local la Bacau – pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni, complicitate la luare de mita in forma continuata, fals in declaratii, fals intelectual si uz de fals, si Dorinel Ifrim – sef al Serviciului Cadastral si Fond Funciar din Primaria Bacau – pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la luare de mita.
Procurorii au retinut din probatoriul administrat ca Sechelariu a incalcat grav prerogativele functiei de primar si a initiat constituirea unei asocieri in scopul savarsirii unor fapte de coruptie, care au adus atingere atat unor activitati de interes public, cat si patrimoniului municipalitatii ori drepturilor cetatenilor. Obiectivul central si principal al acestei asocieri a vizat obtinerea in proprietatea acestuia si in concesiunea Selena Motor Sport si a Selena SRL, ambele controlate de fostul primar, a unor suprafete de teren pe str. Chimiei din Bacau (unde a construit kartodromul). Pentru aceasta, Sechelariu s-a asociat cu Iulian Lucas si Dorinel Ifrim. Cei trei au stabilit o strategie urmata de actiuni concrete: delegarea exercitarii atributiilor principale ale primarului catre Lucas; desemnarea lui Lucas ca membru in comisia de reconstituire a drepturilor de proprietate; mentinerea lui Ifrim in functia de sef la Cadastru si Fond Funciar, desemnarea acestuia ca membru in comisia de reconstituire a drepturilor de proprietate. Lucas si Ifrim au identificat persoanele care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si le-au conditionat in schimbul eliberarii titlurilor de proprietate sa vanda terenurile catre Sechelariu. -Pretul- era platit de Ifrim, care se ocupa si de intocmirea documentatiei necesare incheierii si semnarii contractelor de vanzare. Mai mult, cei trei au emis in fals certificatele de urbanism pe numele vanzatorilor.
Sechelariu a conditionat de neplata impozitului restant de peste 8,5 mil. lei, datorat de catre o persoana fizica, de vanzarea in beneficiul lui a terenului (4.500 mp) proprietatea acelei persoane fizice, impunandu-se un pret de 150 mil. lei, adica 1 dolar/mp fata de 6,4 dolari/mp. In acest mod, Sechelariu Dumitru a obtinut ilegal si un folos necuvenit de 24.154 dolari.
Cei trei au mai conditionat eliberarea titlurilor de proprietate catre persoane fizice indreptatite de incheierea contractelor de vanzare-cumparare a inca sapte suprafete de teren in beneficiul lui Sechelariu, ceea ce constituie un folos necuvenit injust in sensul art. 254 Cp. Prin aceasta constrangere, Sechelariu a obtinut si avantaje materiale – 295.500 dolari si 48,5 mil. lei – constand in diferenta dintre preturile impuse de cumparator si valoarea reala a imobilelor la momentul tranzactiei.
In februarie- mai 2004, CL Bacau a aprobat 179 schimburi de terenuri, proprietatea municipalitatii, de pe urma acestora a beneficiat si Sechelariu, personal sau prin firmele unde era actionar majoritar: Letea SA, Selena SRL si Desteptarea SA.
Fostul primar a determinat membrii CL Bacau sa aprobe schimbul a doua terenuri apartinand municipalitatii in valoare totala de circa 33,5 mld. lei cu alte doua terenuri – respectiv un teren proprietate personala (150 mil. lei) si un teren al Letea SA, fara avizul MEC, necesar legalitatii tranzactiei. Mai mult, Sechelariu a determinat consilierii locali sa aprobe schimbul unui teren situat in intravilan ce apartinea municipalitatii Bacau (2,5 mld. lei), cu un teren al lui de 60 mil. lei situat in extravilan, mintind ca este in intravilan, prejudiciind CL cu 2,4 mld. lei. Sechelariu mai este urmarit penal intr-un dosar de spalare de bani.