În martie 2007, ziarul Curentul relata că procuroarea care l-a anchetat pe controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarele FNA – Banca Agricola și FNI, a murit otravită cu metaloizi. Știți că Vîntu îi spunea lui Ghiță că el a ucis oameni și declara că dacă procurorii ar ști tot ce a făcut el, ar face pușcărie pe viață? Șansele sale pentru asta cresc vertiginos.
Luminița Șega a fost procurorul-șef de secție în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție până în 2004, fiind implicată direct în dosarele FNI- Banca Agricolă și BID, care l-au avut cap de afiș pe controversatul SOV.
La începutul lui 2003, toate cauzele privind pe inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu și cauza FNI au fost repartizate spre supraveghere procurorului șef Luminița Șega. În același an, Ioana Maria Vlas îl arăta cu degetul pe Vîntu ca fiind responsabil de prăbușirea FNI, fapt probat de presă prin publicarea unui proces verbal de confruntare între Vlas și Vîntu, confruntare care avusese loc în prezența Luminiței Șega.
În septembrie 2003, la trei ani și jumătate de la prăbușirea FNI, Parchetul – Secția de urmărire penală și criminalistică, prin semnătura procurorului Luminița Șega, reținea că, în dosarul FNI, anchetatorii trebuiau să extindă cercetările împotriva fostului și actualului infractor de drept comun Sorin Ovidiu Vîntu, sub aspectul săvârșirii a șase infracțiuni pedepsite de Codul penal.
După ce l-a inculpat pe Vîntu, în vremea în care acesta declara că urinează pe generali, Parchetul, condus atunci de Ilie Botoș a restructurat postul său, Șega fiind obligată să se mute în cadrul secției a II-a de la Parchetul National Anticorupție. La scurt timp, în 2005, Luminita Șega a fost pensionată medical, suferind un atac cerebral care a dus în cele din urmă la moartea sa.
Printre dosarele instrumentate de Șega se mai numără și celebrele „Bancorex”, „Bancoop”, „Jimbolia” și „Țigareta”.
Analizele biochimice efectuate la Clinica de Toxicologie din Bergamo, Italia, au relevat că Luminita Șega a murit otrăvită cu metaloizi, în special cu aluminiu. Toxicologul dr. M. Leitha a consemnat în urma analizelor efectuate asupra firului de par ca „se poate evoca o coada (urma biochimica – n.r.) a unei intoxicatii aluminice”, iar specialistii clinicii italiene i-au recomandat Luminiței Șega administrarea unui „antidot pentru o posibilă intoxicare cu aluminiu”.
Colegii procurorului Luminița Șega susțin că magistratul a plătit cu viața faptul că a anchetat dosarele grele ale perioadei 1996-2000. Una dintre coincidențele care au facut parte din scandalul Fondului Național de Investiții este că anchetatorii, care au efectuat urmărirea penală în dosarul în care a fost implicat „părintele” FNI, au fost îndepărtați rând pe rând. Prin aceasta, toți cei care l-au deranjat pe SOV au pierdut contactul cu dosarele în care Vîntu era inculpat. Coordonatorul echipei, procuror șef adjunct secție Ovidius Paun a fost eliberat din funcție fărî motiv, ofițerul Constantin Duvac a fost „avansat”, ofițerul Ovidiu Dobleagă – „recompensat” cu o bursă în Franța, iar procurorul Luminita Șega a fost nevoită să se mute la PNA după ce postul sau a fost restructurat din schema Parchetului General, bineînțeles în urma deciziei lui Botoș.
Astăzi, la peste nouă ani de la moartea procuroarei, judecătorul Tribunalului București, Mihail Udroiu a decis redeschiderea dosarului morții acesteia, desființând sluția de clasare dată de Parchetul Tribunalului București prin decizia rezumată în continuare:
„In baza art. 341 alin. (6) lit. b) Cpp, admite plangerea formulata de petentul Mircea Slavila.
Desfiinteaza solutia de clasare dispusa de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti prin ordonanta din 11.08.2014 emisa in dosarul nr. 2842/P/2008.
Trimite cauza la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti in vederea inceperii urmaririi penale in rem cu privire la infractiunea de omor prevazuta de art. 188 Cp.
Dupa inceperea urmaririi penale, procurorul trebuie sa efectueze o ancheta efectiva care sa implice cel putin administrarea urmatoarelor mijloace de proba:
1. efectuarea unei expertize toxicologice intr-un laborator sau institut specializat din tara sau strainatate (ce detine acreditarile si certificarile necesare in domeniul investigatiilor toxicologice) in vederea stabilirii existentei sau inexistentei unei intoxicari a defunctei Luminita Sega cu metale grele/ metaloizi, si in special cu alumina;
2. audierea petentului Mircea Slavila, precum si a sotului defunctei, Marius Sega;
3. audierea colegilor de serviciu ai defunctei Luminita Sega din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (2003), precum si a colegilor de serviciu ai defunctei din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (procurori si politisti);
4. audierea martorului Ioana Maria Vlas;
5. obtinerea tuturor inscrisurilor din dosarele medicale ale defunctei Luminita Sega aflate in spitalele sau clinicile din tara sau strainatate unde defuncta a fost internata, respectiv, unde au fost efectuate investigatii medicale ale defunctei Luminita Sega; in privinta actelor medicale relevante redactate intr-o alta limba decat cea romana, este necesara traducerea autorizata a acestora in limba romana;
6.audierea personalului medical (doctori si asistente medicale) din spitalele sau clinicile din tara unde defuncta Luminita Sega a fost internata care s-au ocupat in mod direct de pacienta pe parcursul internarii.
Cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta din camera de consiliu, azi 28.012015″.