Stoparea copiatului in scoala romaneasca produce efecte de jos pana sus. Dupa dezastrul de la bacalaureat, iata ca si licentele dar si examenele de titularizare date de profesori intra in soc: se pica pe capete, iar foarte multi abandoneaza din start, vazand ca nu mai pot copia.
Nu stim cum a reusit acest miracol actuala conducere a Ministerului Educatiei, cert este ca profesorii supraveghetori au devenit cu adevarat intransigenti. Asa se face ca si studentii care isi dau acum examenele sunt supravegheati mult mai strict. Unde nu sunt camere indreptate spre ei, sunt profesorii neiertatori, iar rezultatele reflecta mult mai corect realitatea.
De exemplu, la examenul de licenta de la Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania din Brasov, s-a picat pe capete. Peste 80 de studenti din 183 au obtinut note de 2 sau 3 si au cazut la examen, informeaza ProTV.
"Sunt colegi de-ai nostri care au fost sefi de promotie si sunt picati. Anul trecut au fost 2, 3, 4, acum 80", a declarat un student, precizand ca cea mai mare medie a fost doar 7,75.
Profesorii au o explicatie: anul acesta nu s-a putut copia. E drept ca nu au fost camere de supraveghere, dar nimeni n-a putut intra cu telefonul mobil si, ca sa nu se inspire unii de la altii, au fost asezati cu cel putin un loc liber intre ei.
Nici la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universiatii Bucuresti nu se pot mandri foarte multi studenti ca, incepand din acest an, sunt licentiati. Note ceva mai mari s-au luat la specializarile Publicitate si Relatii Publice.
Dezastruoase au fost insa rezultatele obtinute de viitorii jurnalisti. Astfel, doar 30% din studentii care au dat examenul de licenta la specializarea Jurnalism au reusit sa treaca de examen, doar cativa din ei reusind performanta de a lua note mai mari de 8.
Doar 2000 de elevi au rasuflat usurati dupa contestatii
Rezultatele finale la bacalaureatul din acest an au fost afisate pe parcursul zilei de vineri, dupa centralizarea notelor obtinute la contestatiile depuse la inceputul acestei saptamani de absolventii nemultumiti.
La nivel national, peste 2.000 de elevi, care se pregateau sa sustina examenul in cea de-a doua sesiune, au fost salvati, primind note de trecere dupa reevaluarea lucrarilor.
Potrivit unor calcule preliminare facute in toata tara, promovabilitatea a crescut cu 1,12%.
Înscrierile pentru a doua sesiune de bac încep luni
Candidații respinși la bacalaureatul din vară se pot înscrie în perioada 11-15 iulie pentru cea de a doua sesiune, excepție făcând cei care au fost dați afară de la test pentru fraudă și care nu mai pot participa la două sesiuni ale examenului..
Astfel, potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, în perioada 11- 15 iulie are loc înscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen.
Examenul începe cu probele orale. Astfel, în 22-23 august are loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 22-24 evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna, în 23 -24 august, evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, iar în 25 – 26 august evaluarea competențelor digitale.
Probele scrise încep în 29 august cu Limba si literatura română. Vor urma în 30 august proba la Limba și literatura maternă, în 31 august proba obligatorie a profilului și în 2 septembrie proba la alegere a profilului și specializării.
?à?ín 4 septembrie vor fi afișate rezultatele, până la ora 16.00, după care vor fi depuse contestațiilor, respectiv în intervalul orar 16.00 – 20.00. Contestațiile vor fi rezolvate în intervalul 5-6 septembrie, iar în 7 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.
Studiu: Rezultatele la bacalaureat corespund realității, elevii sunt principalii vinovați
Românii cred că rezultatele obținute la sesiunea 2011 a examenului de bacalaureat corespund realității, elevii fiind principalii vinovați pentru rezultatele slabe, iar peste 60 la sută sunt de părere că viitorii absolvenți vor fi mai responsabilizați, rezultă dintr-un studiu prezentat ieri de IRES.
Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu privind rezultatele obținute în sesiunea iunie – iulie a examenului de bacalaureat, pentru a identifica percepțiile publice cu privire la rezultatele examenului, pentru a investiga modul în care populația se raportează la sistemul educațional din România, dar și pentru a identifica factorii pe care populația îi indică drept generatori ai rezultatelor scăzute obținute la nivelul întregii țări și pentru a verifica poziționarea atitudinală a cetățenilor față de potențialul fenomen al fraudelor la examenul de bacalaureat.
"Ampla dezbatere publică și emoția politică nu au basculat tema responsabilității rezultatelor proaste de la Bacalaureat exclusiv spre zona sistemului educațional sau guvernamental, cum părea la un moment dat, opinia publică dovedind un anumit realism al soluțiilor și al distribuirii responsabilității. Simpatizanții partidelor politice integrează doar parțial pozițiile liderilor preferați, în anumite privințe existând un destul de pronunțat consens al aprecierilor. De exemplu, femeile și susținătorii PDL sunt mai tentați să dea vina pe elevi sau profesori, bărbații și suporterii USL pe sistemul educațional și zona guvernamentală", precizează reprezentanții IRES.
Din studiu rezultă că românii cred că elevii sunt principalii vinovați pentru slabele rezultate din acest an de la bacaualreat, majoritatea respondenților fiind de părere că rezultatele obținute corespund realității și apreciază că rezultatele obținute reflectă cunoștințele acumulate de elevi pe durata parcursului școlar.
Aproape 70 la sută dintre participanții la studiu sunt de părere că în acest an incidența fraudei la examenul de bacalaureat a existat în mică sau în foarte mică măsură, aceștia apreciind sistemul de supraveghere video, în timp ce doar 21 la sută își exprimă o opinie negativă.
Dintre cei care cred că sistemul de supraveghere video a avut un rol în rezultatele finale, aproape jumătate (48 la sută) cred că acest sistem i-a împiedicat pe elevi să copieze, iar 35 la sută consideră că elevii au fost speriați/inhibați de prezența camerelor.
Aproape 40 la sută dintre intervievați sunt total de acord cu afirmația conform căreia ministrul Funeriu ar trebui să demisioneze după acest examen, în timp ce 27 la sută sunt în total dezacord cu această afirmație.
"O treime dintre respondenți consideră că rezultatele slabe din acest an îi vor descuraja pe elevii care vor susține în viitor examenul de bacalaureat. 64 la sută susțin însă că aceste rezultate îi vor responsabiliza pe viitorii participanți la examen, în timp ce 43 la sută cred că inspectoratele școlare județene unde s-au înregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat ar trebui să fie sancționate iar 49 la sută au o opinie contrară", rezultă din studiul IRES.
Doar 24 la sută dintre respondenți consideră că liceele în care examenul de bacalaureat nu a fost promovat de niciun elev ar trebui desființate, cinci la sută fiind total împotriva acestei posibile idei, în timp ce premierea profesorilor ai căror elevi au obținut rezultate foarte bune este susținută de 59 la sută dintre participanți.