Două doctorițe specialiste la Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Sf Pantelimon au fost reținute pentru omor calificat și tentativă de omor în dosarul deceselor suspecte.
Procurorii Parchetului Tribunalului București le acuză că „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină” pentru pacienți care necesitau terapie intensivă, dar și că „apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață”.
Ancheta a fost deschisă după ce directorul de îngrijiri al spitalului a acuzat că, în perioada 4-7 aprilie, la Secția de Anestezie-Terapie Intensivă au murit 17 pacienți după ce le-a fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care-i ține în viață pe bolnavii intubați.
La momentul în care în presă a izbucnit scandalul, Rafila a trimis un consilier la Spitalul Pantelimon să verifice și nu a dispus nicio sancțiune. Rafila doar i-a cerut managerului Bogdan Socea să instruiască mai bine personalul în sensul respectării normelor de etică și deontologie profesională. Directoare de îngrijiri și Șefa de la ATI au fost concediate fiind bănuite că ele au avertizat presa.
Managerul și directorul de la Spitalul Sf. Pantelimon au demisionat
„Am discutat personal cu managerul, a înțeles solicitarea și motivația ei, directorul medical și-a depus demisia, managerul la fel, trebuie să asigurăm interimatul funcțional al acestui spital, să găsim persoanele care să conducă interimar un spital de urgență din București. Să lucrăm acum la recâștigarea încrederii cu furnizarea către Parchetul București a tuturor informațiilor necesare”, a continuat Alexandru Rafila.
Întrebat dacă e vorba de slaba pregătire a medicilor, Rafila a răspuns: „Nu are nicio legătură cu slaba pregătire a medicilor, vorbim despre premeditare. Slaba pregătire putea duce la o culpă, dar aici vorbim despre o acuzație în care este menționată premeditarea”.
Conform articolului 269 din Codul Penal, favorizarea făptuitorului reprezintă „Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.(2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârșită de autor.(3) Favorizarea săvârșită de un membru de familie nu se pedepsește.”