Dupa ce s-a grabit sa-i scoata basma curata pe politistii corupti, difuzand datele preliminare ale campaniei -Averile cu epoleti, la control-, ministrul de interne isi trimite Corpul de Control la treaba si afla, ceea ce era de asteptat, ca pe langa cele 36 de cadre care nu-si puteau justifica averea, mai sunt inca 74 in aceeasi situatie. De asemenea, afla ca la nivelul comandamentelor de arma si al directiilor generale a existat o coordonare defectuoasa si o lipsa de interes din partea cadrelor cu functii de conducere, care au acceptat cu usurinta rapoartele subordonatilor. Rus a mai aflat, de asemenea, ca unele comisii centrale nu au facut verificari temeinice in randul cadrelor din subordine. Cele mai frecvente situatii de acest fel au fost intalnite la Comandamentul National al Jandarmeriei.
Satul de atatea bobarnace, Rus il baga la inaintare pe Zaharia
Generalul Toma Zaharia a anuntat, ieri, ca, in urma celei de-a doua etape a controlului privind averile politistilor, Corpul de Control al MI a descoperit inca 74 de corupti. Tot generalul Zaharia a trebuit sa explice de ce a fost nevoie de aceasta a doua etapa, gen verificarea verificarilor, initiata pe 5 septembrie. -In timpul primului control au existat nereguli. Verificarile efectuate de cele 12 comisii ale MI au relevat ca, fata de cele 35 de cazuri sesizate de comisiile locale, alte 74 de cadre au acumulat bunuri ?çin disproportie vadita?ê cu posibilitatile legale de castig. In cazul a 60 dintre aceste cadre au fost sesizate comisiile competente, iar pentru 14 cadre se intocmesc, in prezent, adrese de inaintare a dosarelor catre comisiile Curtilor de Apel-, a anuntat, dezarmat, loctiitorul ministrului de interne.
De unde provin politistii corupti
Cele mai multe sesizari au fost inregistrate in judetele Arad, Brasov, Braila, Suceava si Sibiu. 62 de cadre fac parte din structurile Inspectoratului General al Politiei, sapte din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si cate unul de la Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, Comandamentul Protectiei Civile si, respectiv, de la Oficiul National pentru Refugiati. Trei dintre sesizari privesc inspectori-sefi si adjuncti, adjuncti-sefi de inspectorate, 27 de alte cadre cu diferite functii de conducere, iar restul (44) sunt cadre cu functie de executie. Dintre cei 62 de politisti care au facut obiectul sesizarilor, 24 fac parte din efectivele de Ordine Publica, zece din Politia Rutiera, cinci din serviciile Economico-Financiare, patru din cele Judiciare, unul de la Crima Organizata si Cercetari Penale, sase de la alte formatiuni ale MI, iar 11 sunt adjuncti ai sefilor de inspectorate ori sefi de politii municipale si orasenesti. In prezent, se mai afla in verificari, la comisiile locale, alte 25 de cazuri care au facut obiectul unor sesizari in timpul actiunii MI sau care nu au putut fi finalizate din cauza unor conditii obiective (spitalizari, lipsa din localitate, extinderea verificarilor in alte judete sau localitati) ori pentru ca au refuzat sa prezinte datele si documentele solicitate de membrii comisiilor.
Cad primele capete
Conducerea ministerului a hotarat -retrogradarea din functiile detinute si analizarea oportunitatii mentinerii, in actualele locuri de munca, a unor cadre de conducere sau sesizarea comisiilor de judecata-. Totodata, conducerea MI a dispus ca, la nivelul Comandamentului National al Jandarmeriei si al Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, sa fie analizata activitatea comisiilor locale, care au dat dovada de superficialitate in executarea primului control. In acelasi context, generalul Florin Sandu, inspectorul general al Politiei, a declarat ca sapte dintre cadrele MI care au facut obiectul acestui control au cerut trecerea in rezerva, fara sa precizeze insa daca aceste solicitari au legatura cu rezultatele controlului.