Home Actualitate După decizia privind medicii, Înalta Curte a stabilit astăzi că și profesorii...

După decizia privind medicii, Înalta Curte a stabilit astăzi că și profesorii sunt funcționari publici conform Codului Penal

DISTRIBUIŢI

În Codul Penal românesc, infracțiunile comise de funcționarii publici sunt pedepsite mai aspru decât cele comise de funcționarii de la privat. Astăzi Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că și profesorii sunt funcționari publici, asta după ce anterior decisese că și medicii sunt funcționari publici. Minuta ședinței:

„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală, în dosarul nr.2056/116/2015 (3486/2016), prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „dacă în sensul legii penale, profesorul din învăţământul preuniversitar de stat este funcţionar public în accepţiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II- a din Codul penal sau în accepţiunea art. 175 alin. 2 din Codul penal”.

Stabileşte că profesorul din învăţământul preuniversitar de stat are calitatea de funcţionar public în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II- a din Codul penal.”

Adică: Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie exercită o funcţie publică de orice natură;

Bătălia purtată aici de avocatul unei profesoare care luase o mită de 500 de lei s-a dat pentru ca profesorii să fie considerați funcționari publici pe art.175 alin(2) pentru că atunci mita este infracțiune „numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.” pe când pentru cei de la aliniatul 1 și pentru funcționarii privați, mita este  „Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri”.

Citește și Judecătorul Danileț lămurește ce constituie infracțiune pentru medici

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.