Home Actualitate După două luni de scandal, Rafila declară că vaccinul hexavalent e autorizat

După două luni de scandal, Rafila declară că vaccinul hexavalent e autorizat

DISTRIBUIŢI

Pe 29 februarie anul acesta un scandal a izbucnit în presa românească: vaccinul hexavalent administrat în România este produs în Kazahstan și ne îmbolnăvește bebelușii de sindrom hemolitic uremic. Părinții disperați au început să refuze vaccinarea pruncilor, că vorba ceea mai bine cu hepatită decât mort. Astăzi, la două luni și jumătate de la izbucnirea scandalului, catadicsește și
președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, să declare pentru RomaniaTV.net că acest vaccin este avizat şi că, în ciuda ambalajului diferit, compoziţia este aceeaşi.
Vaccinul hexavalent este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei şi se administrează gratuit în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii.
 
„(Vaccinul n.r.) este avizat. Cum să se administreze un vaccin care nu are autorizaţie de punere pe piaţă? Se foloseşte şi în alte ţări, nu numai în România, ci şi în Belgia. Există două tipuri de autorizări. Există autorizare europeană, adică în toate ţările, care se face central de Agenţia Europeană (EMA), dar şi autorizare naţională. Unele ţări, pentru anumite produse îşi autorizează naţional produsul prin agenţia de specialitate, la noi, Agenţia Naţională a Medicamentului”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

„(Vaccinul n.r.) Nu e importat din Kazahstan. E acelaşi producător, e din Franţa, Sanofi Pasteur. El era pentru piaţa din Kazahstan, era în altă formă, împachetat, dar produsul era acelaşi. Acum trei ani, pe vaccinul gripal care s-a folosit scria în limba chineză, dar nu era chinezesc, era făcut în Olanda pentru piaţa chineză. Fiecare produs are etichetare, ambalare în funcţie de piaţă unde e destinat. Nu putea să scrie în română pentru Kazahstan, dar lotul pe care l-au avut ei disponibil, aşa am înţeles, era un lot pentru alţii, nu l-au luat şi atunci am avut noi oportunitatea să îl luam, că nu aveau alt lot disponibil, pentru că vaccinul acesta să îl producă durează trei ani. Vaccinul era destinat pentru piaţa din Kazahstan şi ambalat pentru acea piaţă. Practic doar ambalajul era diferit, dar compoziţie, totul era identic”, a explicat Rafila.

Ce-o fi făcut două luni și jumătate Rafila, adică în timpul în care medicii români și-au spart capetele cum să-i convingă pe părinți să-și vaccineze totuși copiii, o fi fost în țările calde la plajă? O fi căutat avizul vaccinului în arhive?

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.