Modul in care gestioneaza Parchetul General anumite situatii de criza ridica mari semne de intrebare asupra intregului sistem juridic romanesc. Dupa ce s-au grabit sa declare, inainte de finalizarea anchetei, ca moartea procurorului Cristian Panait s-a produs pe fondul unui -episod suicidar-, la numai o zi, aceeasi institutie, prin vocea procurorului general, Tanase Joita, admite si varianta asasinatului.
Varianta parsiva a asasinarii
Pe acest fond, demn de remarcat este faptul ca largirea spectrului de variante nu este rezultatul unor cercetari riguroase, ci doar a unui joc periculos prin care Parchetul incearca sa arate ca asupra lui Panait nu s-au facut presiuni politice.
Mai mult, varianta asasinarii este menita a arata si hotararea cu care Parchetul trateaza dosarele de coruptie, pentru care procurorii sunt gata sa faca orice sacrificiu. Mai mult decat atat, Tanase Joita profita de ocazie pentru a-si regla conturile cu procurorul bihorean, Alexandru Lele, al carui dosar era in lucru la raposatul Panait. -Este nepermis ca anumite persoane sa incerce sa caute un anumit profit pentru ei. In ceea ce-l priveste pe fostul procuror Lele, indiferent de cate valuri face el, noi vom merge, in ceea ce-l priveste, pana la capat si vom descoperi tot ceea ce a facut el impotriva legii-, a declarat Tanase Joita. Pe aceasta constructie, acelasi Tanase Joita sustinea ca nu exista nici un fel de presiune exercitata asupra procurorilor.
Psihologii: Portretul lui Panait nu este cel al unui sinucigas
Mai multi medici psihiatri, inclusiv cel care l-a examinat?? la examentul de intrare in Magistratura pe Panait, medicul Florin Tudose, au declarat ca posibilitatea ca procurorul sa se fi siucis este extrem de mica, acesta neavand profilul psihologic al unui sinucigas. Mai mult, medicul Tudose face speculatii privind modul in care a ales acesta sa se sinucida. -Fiecare procuror are in dotare o arma…-, spune acesta, lasand sa se inteleaga ca Panait ar fi putut apela la aceasta.
Cu toate acestea, nimeni nu este in stare sa afle care sunt motivele acestui ipotetic gest sinucigaj. Asta, cu atat mai mult, cu cat specialistii psihologi nu au identificat nici un element -suicidar- in gestul tanarului procuror, unii sustinand chiar ca in proportie de 99% nu ar fi vorba despre sinucidere.
Tot mai putini cei care cred in varianta sinuciderii
In sustinerea psihologilor vin si declaratiile unor fosti colegi de facultate si de munca ai procurorului, care il caracterizeaza pe Panait ca fiind un tip extrem de echilibrat si de muncitor. Or, acest portret pare mult mai autentic decat cel scos de sub tiparul autoritatilor, care tin mortis, fara argumente, sa-l prezinte pe procurorul Panait ca fiind un sinucigas. La numirea in functia de procuror, respectiv la angajare, Panait a fost supus unor teste, inclusiv psihologice.
Nascut la Targoviste, pe 29 martie 1973, Cristian Nicolae Panait era necasatorit. El a absolvit Facultatea de Drept Romano-Americana in anul 1996.
La patru ani de la absolvire a promovat examenul de definitivat, pentru ca imediat dupa aceea sa fie numit procuror in cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie, sectie condusa de Ilie Piciorus.
A murit, miercuri seara, gasit pe trotuarul din fata casei sale, vizavi de o biserica.