Partidele parlamentare și-au trimis reprezentanți de rang secund la consultările pe tema pactului pentru educație de la Cotroceni. Într-adevăr, la invitația șefului statului au răspuns toate partidele, mai puțin reprezentanții PRM. Doar că politicienii
mandatați să susțină interesul partidului pe tema educației fac parte din eșalonul doi sau trei când vine vorba de nivelul decizional din fiecare formațiune. Nivelul diferit de reprezentare a partidelor la consultări vorbește și despre interesul real față de problemele sistemului educațional, a observat președintele Traian Băsescu.
Liderii formațiunilor politice care se înghesuiau să îi transmită răspicat lui Băsescu puncul lor de vedere în cadrul consultărilor anterioare de la Cotroceni au schimbat strategia odată ce tema discuțiilor a fost pactul pentru educație. De la PSD s-au dus să-i vorbească lui Băsescu Vasile Dâncu, Ecaterian Andronescu și Ana Birchall, conservatorii i-au mandatat pe Gavrilă Vasilescu și Irinel Popescu, iar PNL i-a trimis în curtea președintelui pe Cristian Adomniței și Puiu Hașotti. Liderul PSD Mircea Geoană, reprezentantul "onorific" al PC Dan Voiculescu sau premierul Călin Popescu Tăriceanu au lipsit. Culmea, cele trei sunt formațiuni ce vizează electoratul direct interesat de reforma în educație (PSD și PC), iar PNL – principalul partid aflat la guvernare și responsabil de dezvoltarea domeniului.
Documentul
"Am rugat prin adresa trimisă partidelor să se facă observații asupra pactului. Am primit observații de la un singur partid, iar în măsura în care au fost fezabile, au fost incluse în concluziile pactului în ultima sa formă", a declarat Băsescu, precizând că documentul vizează obiectivele fundamentale ale sistemului de educație. Deocamdată, PSD, PNL, PDL și UDMR au promis că vor semna documentul. Astfel, pactul ar trebui să stea la baza unei strategii coerente de modificare, modernizare și eficientizare a sistemului de educație.