Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, profesor doctor Horaţiu Suciu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că egalizarea veniturilor tuturor medicilor nu este de natură să încurajeze performanţa în domeniul sănătăţii, astfel încât se aşteaptă din partea factorilor de decizie adoptarea unui sistem de „pay for performance”.
„O decizie bună ar fi găsirea unor soluţii de motivare a medicilor care fac performanţă şi a medicinei de excelenţă, pentru că în acest moment sentimentul este că nu se întâmplă acest lucru. S-a produs o egalizare a activităţii tuturor şi nu consider că acest mod de a motiva personalul medical este adecvat. Chiar dacă sunt convins că s-au făcut nişte eforturi bugetare foarte mari, din păcate s-a ajuns la un rezultat care nu era aşteptat. Să simtă medicii că sunt preţuiţi pentru ceea ce fac şi sunt şi motivaţi. Aşteptăm o decizie de ‘pay for performance’. Motivaţia la un medic nu se traduce doar în bani, e vorba despre recunoaştere şi apreciere”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.
Acesta a precizat că anul viitor se împlinesc 20 de ani de la primul transplant cardiac realizat la Târgu Mureş, al doilea din România, însă Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş este singurul centru din ţară în care se mai face transplant de cord din România.
Plata pentru performanţă (P4P), cunoscută şi sub denumirea de „achiziţia bazată pe valoare”, este un model de plată care oferă stimulente financiare medicilor, spitalelor, grupurilor medicale şi altor furnizori de asistenţă medicală pentru îndeplinirea anumitor măsuri de performanţă.