Autoritatea Nationala pentru Control (ANC) a anuntat, ieri, ca a remis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie un dosar privindu-l pe controversatul afacerist romano-israelian Emilian Schwartzenberg. Decizia ANC survine dupa ce -Curentul- a sesizat, in august a.c., institutia condusa de Ionel Blanculescu cu privire la faptul ca Schwartzenberg a obtinut, in 2000, intr-un mod dubios, clasarea (!!!) unei plangeri penale in care era acuzat de catre parteneri de afaceri straini de savarsirea unor infractiuni grave (inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave; inselaciune in conventii in forma agravata; fals in inscrisuri sub semnatura privata; trafic de influenta; folosirea cu rea-credinta a creditului de care se bucura o societate prin favorizarea altei societati in care numitul avea interese directe).
Conform documentelor aflate si la ANC, rezulta ca, in 2000, folosindu-se de doua firme cu nume apropiat (Exclusiv Site si Exclusiv Site Development), Schwartzenberg si-a inselat partenerii de afaceri cu 1.190.808,55 de dolari si a fraudat bugetul consolidat al statului prin neinregistrarea corecta a sumei. Mai mult, plangerea penala depusa la Parchet in 2000 si actele anexate dovedeau ca Schwartzenberg – administrator al firmelor mentionate – a folosit -cu rea-credinta creditul de care se bucura Exclusiv Site SRL de la firma-mama Blueberry Hill Properties Inc., prin favorizarea Exclusiv Site Development SRL in care numitul avea interese directe-. Initial, oficialii ANC au fost indusi in eroare de actele prezentate de Schwartzenberg, ei neobservand ca acesta s-a prevalat de un contract redactat in romana care -legaliza-, sub titulatura -rambusare credit firma-mama-, transferul ilegal al celor 1,19 mil. de dolari apartinand Blueberry Hill Properties Inc. in contul Blue Ribbon Assets Ltd (firma-mama a Exclusiv Site Development) – off-shore in care afaceristul avea interese directe. Insa, pusi in fata evidentelor (n.r. – plangerea penala depusa in 2000 la Parchetul General, acte anexate la aceasta, extrase bancare si acte aflate la Inalta Curte de Justitie a Angliei si Tarii Galilor), oficialii ANC au realizat ca tranzactiile sunt asimilabile spalarii banilor.
Cazul se afla si in vizorul autoritatilor britanice, dupa ce Schwartzenberg si alti asociati ai sai au mai fost reclamati (dosarul nr. BVIHCV 2002/0154 aflat pe rolul Curtii de Justitie din Insulele Virgine Britanice) ca la vanzarea Exclusiv Media catre News Corp pentru 19 mil. de dolari nu au achitat WB Nominees Ltd. – asociat in respectiva companie de publicitate – decat 100.000 de dolari din partea ce-i revenea (458.800 de dolari). Insa despre acest dosar, in care apare si numele lui Gilbert Wood (presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania si asociat al Hall Dickler SRL), vom reveni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane