Home Actualitate Elan Schwartzenberg, EVAZIONIST cu… acte-n regula

Elan Schwartzenberg, EVAZIONIST cu… acte-n regula

DISTRIBUIŢI

-Curentul- v-a prezentat in exclusivitate, in numerele trecute, documente oficiale din care reiesea ca romano-israelianul Emilian (Elan) Schwartzenberg a fost la un pas de a fi arestat la inceputul anului 2000, el scapand de puscarie doar gratie interventiilor unor persoane sus-puse si a bunavointei suspecte de care a dat dovada procurorul care a anchetat dosarul penal respectiv. Desi -Curentul- a demonstrat, cu ajutorul unor avocati reputati, ca decizia de clasare a dosarului penal in care sotul Mihaelei Radulescu a fost acuzat de savarsirea a CINCI INFRACTIUNI DEOSEBIT DE GRAVE miroase a coruptie, autoritatile n-au reactionat. Unica reactie – primita dupa aparitia articolelor in care dezvaluiam sirul infractiunilor (dovedite) comise de Schwartzenberg – a fost neoficiala si a venit din partea lui Victor Ponta… procurorul care a -anchetat- si clasat dosarul Elan. In incercarea de a ne convinge ca solutia clasarii unui dosar penal impanat cu infractiuni grave (-inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave si inselaciune in conventii in forma agravata-, -fals in inscrisuri sub semnatura privata-, -trafic de influenta-, -folosirea cu rea-credinta a creditului acordat unei societati, prin favorizarea unei alte societati in care avea interese directe-) a fost legala, Ponta a invocat un motiv pueril: reclamantii i-au comunicat ca a fost vorba de… un conflict comercial rezolvat pe cale amiabila.

Conform plangerii penale precizate, tranzactia in urma careia in conturile lui Elan au intrat 1,34 mil. de dolari a avut un scenariu asemanator cu cel al -jafului secolului- parafat de Petru Nica. Regia a fost insa una pretentioasa, demna de Hollywood, fapt ce denota abilitatea lui Schwartzenberg de a face rapid avere. In speta, despre ce a fost vorba. Profitand ca la acel moment partenerii sai ii acceptasera propunerea de a achizitiona 80 de magazine in Capitala prin intermediul unei firme autohtone, Elan le-a sugerat ca tranzactia sa fie derulata printr-o societate pe care a spus ca o controleaza: Exclusiv Site SRL. Numai ca, la vremea respectiva, Exclusiv Site SRL nu era inregistrata. Dar pentru Elan n-a contat. El a reusit sa-si convinga partenerii, dupa ce le-a promis ca le va ceda controlul Exclusiv Site SRL – firma in care urmau a fi transferati banii pentru cumpararea magazinelor. Nestiind ca firma nu exista si ca intre timp Elan a falsificat un document cu semnatura unuia dintre parteneri pentru a inmatricula Exclusiv Site SRL, -asociatii- acestuia au parafat afacerea si au virat 1,34 mil. de dolari in doua conturi indicate de Schwartzenberg. Intr-un final insa, oamenii s-au trezit ca n-au virat banii in Exclusiv Site SRL, ci in… Exclusiv Site Development SRL – societate administrata de… Schwartzenberg si intr-un cont personal al lui… Schwartzenberg, iar acesta (conform plangerii penale depuse la Parchet) -a scos din Romania aceste sume transferandu-le in contul societatii sale Blue Ribbon Assets Limited- (n.r. – off-shore din Insulele Virgine Britanice, asociat unic al Exclusiv Site Development SRL).

Astazi, -Curentul- va demonstra, coroborand plangerea penala indreptata impotriva lui Schwartzenberg – din care reiese ca suma de 1,34 mil. de dolari i-a fost virata cu certitudine in doua conturi deschise la ING Bank NV (intr-un cont personal si intr-unul al Exclusiv Site Development SRL – companie pe care o administra, acum in lichidare) – ca sotul Mihaelei Radulescu se face vinovat de EVAZIUNE FISCALA.

Cand au realizat inselaciunea, partenerii lui Elan au depus o plangere penala la Parchet, documentul a ajuns la Victor Ponta. Apoi, la interventia lui Misu Negritoiu – oficial PSD si al ING Bank NV – catre procurorul general de atunci al Romaniei (n.r. – conform unor inregistrari audio pe care le detinem, in care chiar Schewartzenberg dezvaluie povestea neromantata a dosarului sau penal) Ponta, in loc sa dea inceperea sau neinceperea urmaririi penale, a dispus… clasarea lucrarii. Nu insa inainte de a-l convinge pe Elan sa le inapoieze (cel putin pe hartie) banii partenerilor – care au revenit la Parchet si au notificat ca totul ar fi fost …o neintelegere. Lasam la o parte faptul ca retragerea acuzatiilor penale de catre reclamanti nu putea conduce automat – conform Codului penal – la clasarea dosarului in care se cerea arestarea lui Schwartzenberg (n.r. – tinand cont de faptul ca, cel putin pentru acuzatia de trafic de influenta, Ponta trebuia sa-si decline competenta, lucru care nu s-a intamplat). Coroborand datele din plangerea penala respectiva – din care reiese ca 1.34 mil. USD au fost virati in doua conturi deschise la ING Bank NV de Schwartzenberg (unul personal si unul al Exclusiv Site Development SRL – companie pe care o administra, acum dizolvata) – vom demonstra ca sotul Mihaelei Radulescu se face vinovat de …

– Evaziune fiscala

Conform Legii contabilitatii, la orice societate comerciala -inregistrarile in contabilitate se fac cronologic si sistematic-, iar -orice operatiune patrimoniala se consemneaza, in momentul efectuarii ei, intr-un inscris care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ-. Legea 31/1990, modificata si completata, precizeaza ca, de corectitudinea operatiunilor derulate intr-o societate comerciala, raspunde administratorul societatii. Si acum sa luam cazul -parteneri reclamanti – Elan Schwartzenberg – Exclusiv Site Development SRL – 1.19 mil. USD-. Asa cum am precizat, nimeni nu a negat (nici Elan, nici Ponta, nici compania de avocatura angajata de reclamanti – Hall Dickler SRL Romania) ca in contul Exclusiv Site Devlopment SRL au intrat in anul 1999 cel putin 1.191.800,55 USD virati de partenerii lui Elan in contul cumpararii magazinelor in Bucuresti. Ca atare, suma respectiva ar fi trebuit sa fie inregistrata in contabilitatea Exclusiv Site Development SRL. Am incercat sa verificam datele contabile ale firmei, insa MFP ne-a comunicat ca firma n-a depus bilant incepand cu 1999. Sesizati de -Curentul-, finantistii au facut un control la firma administrata pana nu demult de Elan (aflata acum in lichidare), au aplicat o amenda pentru nedepunerea bilanturilor la Administratia Financiara si au afisat bilanturile firmei (certificate de Elan!) pe site-ul MFP.

– Surprize, surprize!

Studiind indicatorii financiari ai Exclusiv Media Development SRL – conform bilantului certificat de Schwartzenberg – firma a avut in 1999 o cifra de afaceri neprecizata si venituri de… 1.639 mil. lei. ne-am gandit ca Elan a bifat cei 1.19 mil USD (n.r. – echivalentul a 21.756 mld. lei la cursul de 18.255 lei/1 USD, comunicat de BNR la 30.12.1999) la capitolul -Datorii totale- (tinand cont ca el i-ar fi rambursat in 2000, dupa depunerea plangerii penale impotriva sa). Insa, -Datoriile totale- erau cifrate la 327.757.000 lei, echivalentul a… 17.954 USD. Nici in bilantul din 2000, cei 1.19 mil. USD incasati in 1999, nu figureaza. La fel ca in anul precedent, in 2000, firma a avut cifra de afaceri – zero, venituri totale – 2.178 mil. lei si datorii totale – 326.124.000 lei (echivalentul a 12.579 USD, la cursul de 25.926 lei/1 USD comunicat de BNR la data de 29.12.2000).

De ce Elan n-a inregistrat ei 1.19 mil. USD in contabilitate? Autoritatile fiscale ar trebui sa afle.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.