La trei zile dupa ce guvernul a decis curatarea escrocheriei RAFO de datorii de peste 15.000 mld. lei, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat ieri ca exista un dosar penal in care se investigheaza derularea unor tranzactii ale grupului de firme apartinand VGB Impex SRL, inclusiv relatiile dintre acest grup si rafinaria onesteana. Principalele acuzatii aduse de procurori -elefantilor- din spatele RAFO sunt evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Conform anchetatorilor, intre 2001 si 2003, la RAFO s-au colectat venituri datorate bugetului de stat de peste 7.972 mld. lei, suma pe care insa administratorii rafinariei n-au virat-o, ci au utilizat-o ilegal in achizitia unor companii. Desi Parchetul lasa sa se inteleaga ca lucreaza de zor la dosarul RAFO, IGP a iesit la rampa, afirmand ca ancheta se afla la politie, deoarece -prin rezolutia din 4.11.2004 procurorul a infirmat procesul-verbal de incepere a urmaririi penale si a dispus in completarea probatoriului noi activitati de cercetare penala, ce urmeaza a fi efectuate pana la 20.12.2004-. Lasand la o parte aceste inadvertente, se desprinde o intrebare: daca autoritatile au stiut inca de acum un an ca -elefantii- de la RAFO au savarsit infractiuni economice grave, de ce au permis aruncarea fraudei in carca contribuabililor?
Conform Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosarul de urmarire penala privind RAFO (171/P/2003) a fost constituit ca urmare a -mai multor informari de transferuri suspecte primite incepand cu a doua jumatate a anului 2003 de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), secvential, pentru mai multe societati care au avut relatii comerciale cu rafinaria-.
Procurorii au dezvaluit ca, pe de-o parte, in dosar -se efectueaza verificari cu privire la privatizarea RAFO, modul in care rafinaria a participat ca asociat la infiintarea altor firme si modalitatea in care aceasta si-a desfasurat activitatea comerciala in domeniul produselor petroliere si derivate ale acestora-. In acest sens, procurorii au aratat ca cerceteaza persoanele de la APAPS care au participat la privatizarea RAFO, indivizi din partea -investitorilor strategici-, dar si administratorii rafinariei. Procurorii au mai anuntat, in premiera, ca in acelasi dosar – instrumentat de Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog impreuna cu Directia de Investigare a Fraudelor a IGP si cu ONPCSB – -se deruleaza verificari in legatura cu modul in care s-au derulat unele tranzactii ale grupului de firme VGB Impex SRL, inclusiv relatiile comerciale pe care acest grup l-a avut cu RAFO-. Mai mult, procurorii ancheteaza si tranzactiile de import-export de produse petroliere pe care grupul VGB le-a realizat pentru sine si pentru RAFO, existand suspiciuni vizavi de -realitatea tranzactiilor comerciale rezultate din documentele de evidenta primara financiar-contabila si, pe cale de consecinta, legalitatea primirii sumelor de societate cu titlul de restituiri TVA de la buget-. -Aspectele mai sus-mentionate vizeaza si societati ale grupului Dany Grup SRL – unul din principalii creditori ai RAFO, partener viabil de afaceri al VGB Impex SRL si furnizor principal de produse petroliere pentru Lukoil SRL-, sustin procurorii, care au adaugat ca -cercetarile din dosarul 171/P/2003 vizeaza savarsirea de catre persoanele cercetate a unor infractiuni de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune-
Parchetul cere completarea dosarului de catre IGP
Contrazicand Parchetul, care a lasat impresia ca dosarul RAFO este in mainile procurorilor, IGP a comunicat, ieri, ca -lucrarea penala impreuna cu procesul-verbal de incepere a urmaririi penale au fost inaintate, la 16.07.2004, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea avizarii inceperii urmaririi penale-, insa -la 8.11.a.c., cu adresa 171/P/8.11.2004, Parchetul a restituit dosarul, intrucat prin rezolutia procurorului din 4.11.2004 s-a infirmat procesul-verbal de incepere a urmaririi penale, fiind dispuse, in completarea probatoriului, noi activitati de cercetare penala ce vor fi finalizate la 20.12.2004-. IGP sustine ca dosarul respectiv are la baza o sesizare din oficiu, datata 17.11.2003, a ofiterilor Directiei de Investigare a Fraudelor referioare la faptul ca, -intre 2001-2003, RAFO a constituit si colectat venituri datorate bugetului de stat (aferente produselor petroliere comercializate) pe care nu le-a virat, ci le-a utilizat ilegal la achizitia de actiuni/parti sociale la diverse companii-. -Actele premergatoare si verificarile efectuate in cauza de MFP au stabilit ca obligatiile restante catre bugetul de stat, apartinand RAFO, insumeaza 7.972 mld. lei. La 13.07.2004, in baza acestor constatari, existand date ca a fost incalcat regimul legal pentru aceste resurse, IGP a intocmit procesul-verbal de incepere a urmaririi penale impotriva celor care au deturnat sumele datorate statului. Tot ieri, PNA a anuntat ca o echipa mixta de procurori, politisti si specialisti investigheaza si modul in care peste 400 de firme partenere ale RAFO, Darmanesti si Carom au valorificat si procesat produse petroliere provenite de la aceste rafinarii.
Mihai Tanasescu: -Cine a gresit la RFAO Onesti va face puscarie!-
Aflat la Baia Mare, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat, ieri, ca, -pana la finele lunii noiembrie, justitia se va pronunta in cazul RAFO, iar cine a gresit si se face vinovat de ce s-a intamplat acolo n-are decat sa faca puscarie!-. Desi a spus ca guvernul nu tine in brate vinovatii de starea RAFO, ministrul s-a simtit dator sa explice de ce a primit rafinaria un tratament fiscal preferential, in acest sens el pedaland mult pe componenta sociala.