Home Actualitate Elicopter SMURD prabusit la Cluj: patru morti, nici un supravietuitor!

Elicopter SMURD prabusit la Cluj: patru morti, nici un supravietuitor!

DISTRIBUIŢI

Marian Nicolae – comandant de aeronava, Ruzdup Lucian – copilot, Cordos Monica – medic, Csongor Ferencz – asistent medical. Toti au murit, in noaptea de marti spre miercuri, intr-un elicopter SMURD, intorcandu-se dintr-o misiune in urma careia salvasera viata unui pacient. Elicopterul care s-a prabusit transportase un copil bolnav de la Targu Mures la Cluj-Napoca. Copilul a scapat cu viata, salvatorii sai nu… Tragedia s-a produs in jurul orei 23.00, iar din primele date se presupune ca aparatul s-a izbit de un deal. Resturile elicopterului s-au imprastiat pe o suprafata de aproximativ 120 de metri, la doar doi kilometri de comuna Cojocna. Ceasul de la mana unuia dintre piloti se oprise la ora 22.50. Este ora la care a fost pierduta si legatura cu turnul de control al aeroportului din Cluj-Napoca…

Martorul ocular

In seara zilei de marti spre miercuri, un locuitor al comunei clujene Cojocna anunta politistii ca a vazut un elicopter prabusindu-se. Imediat s-a dat alarma. Din nefericire, s-a constatat ca cetateanul nu fabula sub influenta alcoolului, cum le-ar fi placut politistilor sa creada. Pentru a ajunge la locul accidentului, politistii s-au ghidat dupa resturile elicopterului, gasite pe o suprafata de 120 de metri, la nici doi kilometri de casele satucului Moristi. Printre resturile aparatului prabusit au fost descoperite corpurile a patru persoane. La fata locului au venit echipaje ale politiei, pompierilor, protectiei civile, precum si prefectul si reprezentanti ai SMURD. Echipajele de interventie au ajuns foarte greu la locul prabusirii, pentru ca traseul este in panta abrupta pe o distanta de 2,5 kilometri.

Misiune indeplinita!

Cu o zi in urma, elicopterul SMURD transportase, de la Targu Mures la Cluj-Napoca, un bebelus din Bistrita, in varsta de numai o luna, care urma sa fie dus in Ungaria pentru tratament. La ora 16.00, elicopterul a aterizat pe aeroportul din Cluj, de unde micutul a fost urcat intr-o cursa a Carpatair, insotit de medicul si asistentul care l-au adus de la Targu Mures. Copilul a ajuns la timp pentru a fi slavat. Misiunea fusese indeplinita. Medicul si asistentul s-au intors la Cluj si, la ora 22.45, au plecat cu elicopterul spre Targu Mures. La cinci minute de la decolare s-a produs tragedia.

Cine sunt ei

Dr. Monica Cordos avea 33 de ani, era specialist in medicina de urgenta. S-a mutat la Targu Mures, de la Oradea. Rezidentiatul si l-a facut chiar la SMURD si a tinut sa ramana alaturi de colegii ei. Pentru meseria sa si-a sacrificat viata. Nu era casatorita si locuia singura intr-un apartament din Targu Mures, dar cea mai mare parte a timpului -locuia- la centrul SMURD.

Csongor Ferencz era asistent medical. Avea doar 24 de ani. In 1995 s-a prezentat la sediul SMURD si a cerut sa faca munca de voluntariat. Devotamentul l-a ajutat sa devina asistent medical.

Lucian Huzdup – copilotul elicopterului, era casatorit si avea doua fete. A murit la 42 de ani.

Marian Nicolae era comandantul elicopterului si unul dintre cei mai buni piloti din tara. El se afla printre putinii piloti care au autorizatie de zbor pe timp de noapte. A lasat in urma trei copii. In august 2000, Marian Nicolae a fost implicat intr-un alt accident aerian, in urma caruia, desi aparatul de zbor s-a prabusit, nu a existat nici o victima.

Atunci, elicopterul pe care Marian Nicolae il pilota avea la bord si patru inspectori ai Autoritatii Aeronautice pentru a decide prelungirea sau nu a licentei de zbor. A decolat de la Sighisoara si s-a prabusit pe un camp din apropierea orasului. La o inaltime de aproximativ 80 de metri, pilotul Marian Nicolae a realizat ca din cauza unor defectiuni tehnice aparatul se va prabusi si, aflandu-se deasupra cartierului Tarnava, a reusit sa evite acest loc pentru a cadea pe un camp.

Coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat, spune, pe buna dreptate, ca toti reprezinta -o pierdere care nu poate fi inlocuita-.

Cauze necunoscute

Cazul este investigat de o echipa formata din politisti, procurori si reprezentanti ai serviciilor de interventie. Pana ieri dupa-amiaza nu se facuse, insa, nici o apreciere privind cauza prabusirii elicopterului. Unul dintre controlorii de trafic de la aeroportul din Cluj sustine insa ca este exclus ca accidentul sa se fi produs din cauza conditiilor meteo, intrucat la acel moment nu era ceata. Tot ieri, se astepta sa soseasca la Cluj si o comisie a Autoritatii Aeronautice Civile.

Elicopterul fusese -renovat-, anul trecut, la IAR Ghimbav

O comisie formata din reprezentanti ai Inspectoratului Aviatiei Civile (IAC) era asteptata, ieri, sa se deplaseze la locul in care s-a prabusit elicopterul SMURD, pentru a stabili cauzele accidentului, a declarat, ieri, seful IAC, Dan Vulcan. Elicopterul prabusit este de productie frantuzeasca si a fost complet -renovat-, anul trecut, la IAR Ghimbav. Aparatul de zbor – un elicopter de tip Alouette IAR 316 B – a fost inchiriat de SMURD in februarie 2002, de atunci fiind folosit pentru transportul urgentelor medicale. Anul trecut, elicopterul in cauza a facut 450 de ore de zbor, din care cel putin 40% pe timp de noapte.


Angajatii SMURD, considerati niste eroi

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare – SMURD a fost primul de acest gen infiintat in Romania. Initiatorul proiectului este Raed Arafat, un medic de origine palestiniana stabilit de cativa ani in Romania. In 1990, dupa ce proiectul a fost refuzat la Cluj, Raed Arafat s-a mutat la Targu Mures, iar timp de un an serviciul a functionat pe baza voluntariatului. Dupa modelul sistemelor occidentale, serviciul a fost integrat in unitatea pompierilor militari. Medicii si pompierii din Targu Mures au beneficiat de ajutorul colegilor din Scotia, de la care au primit masini de interventie si chiar o cladire mobila. In ciuda piedicilor puse de comportamentul balcanic al autoritatilor, dr. Raed Arafat a reusit totusi sa achizitioneze o masina de urgenta prin cheta publica si a introdus, in premiera in Romania, interventiile la urgente cu ambulanta aeriana. Prin devotamentul lor si prin zecile de mii de vieti salvate, in conditii de multe ori vitrege, angajatii SMURD si-au castigat respectul cetatenilor. Acum, cetatenii, cei pentru care s-au sacrificat angajatii acestui serviciu, se afla si ei in doliu, alaturi de SMURD.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.