Home Actualitate Elicopterele Aviatiei Utilitare vor ramane la sol

Elicopterele Aviatiei Utilitare vor ramane la sol

DISTRIBUIŢI

52.000 de curse sanitare, 45.000 de grav bolnavi si accidentati transportati, 60.000 de kilograme de sange conservat si 25.000 de kilograme de medicamente plus deplasarea de urgenta a peste 1.500 de medici si personal medical pentru acordarea asistentei medicale de urgenta – acesta este epitaful aviatiei sanitare romanesti. Ramasi, in urma unor manevre dubioase, fara terenul care li se cuvenea de drept (unde s-au construit benzinarii si reprezentante auto) si somati sa plateasca o chirie care ar depasi de multe ori cifra de afaceri, reprezentantii SC Aviatia Utilitara, care include aviatia sanitara, sustin ca singura alternativa la aceasta stare de lucruri este disparitia. In acest mod, prin manevrele efectuate de conducerile care s-au perindat pe la Aeroportul Baneasa, se -reuseste- astfel sa puna cruce peste crucea rosie de pe avioanele si elicopterele destinate salvarii a mii de vieti omenesti.

O chirie imposibila

Aeroportul International Baneasa SA face presiuni asupra Aviatiei Utilitare sa incheie un contract prin care cea din urma sa achite chirie pentru suprafata pe care o utilizeaza. -Este dezastruos-, afirma Adrian Gardean, presedintele Consiliului de Administratie al SC Aviatia Utilitara: -Daca s-ar percepe o chirie minima de numai un dolar/metru patrat, si tot ar insemna peste 200.000 de dolari lunar, de 10 ori cat cifra noastra de afaceri. Asa ca suntem condamnati la disparitie, nu mai putem avea activitate si cu noi vor disparea avioanele si elicopterele pe care nu vom mai avea unde le gara. De necrezut, in situatia in care suntem singura societate autorizata de Ministerul Sanatatii sa facem transport de ambulanta aerian, aeronavele noastre fiind dotate cu toata aparatura necesara resuscitarii si acordare a asistentei medicale de urgenta celor accidentati sau grav bolnavi-.

S-ar putea spune ca afacerile sunt afaceri, Aeroportul Baneasa este proprietarul terenului si face ceea ce crede de cuviinta, in limitele legii. Situatia este insa cu mult diferita de aparente. Aeroportul Bucuresti Baneasa SA are in patrimoniu aproape 180 hectare de teren. Titlu de proprietate are pentru 38,5 hectare, dar nu pe cele din patrimoniul lor, ci pe cele ale vecinilor de la Aviatia Utilitara (?!?). Titlu de proprietate obtinut pe baza unei sentinte a Tribunalului Ilfov din 1921, prin care s-a dispus exproprierea unor suprafete de 2,5 si de trei hectare pentru cauza de utilitate publica, vizandu-se inca de atunci construirea unui aeroport, SC Aeroportul Baneasa SA considerandu-se probabil -mostenitor de drept-. In fapt insa, statul este cel care a devenit proprietarul terenului obtinut prin expropriere, iar in 1964, Consiliul de Ministri a adoptat o hotarare prin care statul a dispus, in calitate de proprietar, infiintarea intreprinderii de aviatie utilitara (actuala SC Aviatia Utilitara) si o alta, precursoare a SC Aviatie Baneasa SA. Dupa 1990, aviatia utilitara s-a reorganizat si-a evaluat patrimoniul si a ramas in asteptarea obtinerii titlului de proprietate pentru terenurile din folosinta. L-a tot asteptat pana la momentul privatizarii, cand in contract s-a specificat: -Vanzatorul (n.r. – FPS) atesta ca societatea nu detine certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor. Cumparatorul are drept de optiune la cumpararea actiunilor provenite din majorarea capitalului social cu contravaloarea terenului-. Cu alte cuvinte, atunci cand se obtine certificatul de proprietate, acesta se evalueaza, se majoreaza capitalul social cu valoarea terenurilor, statul primeste cota de actiuni aferenta valorii terenului, actiuni pe care cel care cumparase societatea are dreptul sa le cumpere.

Proprietar cu premeditare

Nu a fost insa asa, deoarece titlul de proprietate a ajuns, la data de 4 aprilie 2000, dar la o… alta adresa, mai precis la vecinii de la Aviatie Baneasa SA. Care stiau ei ce stiau, dovada ca-si permisesera cu un an inainte (in 1999) sa inchirieze terenuri ale aviatiei utilitare pentru o benzinarie Lukoil si un magazin plus service auto pentru SC Mit Motors SRL. De fapt, acestea nu poarta titulatura de contract de inchiriere, ci sunt contracte de asociere, in care Aeroportul Baneasa cedeaza dreptul de folosinta al terenului din patrimoniul aviatiei utilitare (?!), pentru care obtine, abia peste un an, certificat de proprietate, contra unei participari la profiturile asocierii. In cazul contractului (unde Baneasa -participa- cu 8.500 de metri patrati) cu Mit Motors, care evident ca nu are vreo culpa in aceasta asociere, acestea sunt: 3% din cifra de vanzare a tuturor autovehiculelor comercializate; 10% din veniturile din prestari de servicii; 5% din cifra de vanzare a tuturor pieselor de schimb si accesorii auto. Toate acestea, dar nu mai putin de 12.750 USD/luna, se specifica in contract.

Este cat se poate de posibil ca cei care au cautat spune-se, sa -rentabilizeze- activitatea Aeroportului Baneasa, chiar punand in pericol siguranta zborului, vor purta raspunderea morala a victimelor care nu vor mai putea fi salvate de elicopterele sau avioanele sanitare. Dar instanta morala este doar o emisiune de televiziune, tot asa cum numai la televizor vom mai putea vedea in actiune -ambulantele aeriene-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.