Cererea de excludere din magistratura a presedintelui Biroului Electoral Central, Emil Ghergut, va fi judecata, eventual, dupa constituirea viitorului Consiliu Superior al Magistraturii. Ieri, actualii membri ai CSM au hotarat sa trimita aceasta solicitare Colegiului de Conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cu toate acestea, cazul Ghergut a reusit sa agite apele, unul dintre membrii Consiliului, judecatorul Nineta Anghelina, coleg cu Ghergut la Curtea Suprema, declarand public ca presedintele BEC este o rusine pentru corpul magistratilor si trebuie exclus pentru implicare fatisa in sfera politica si pentru comportamentul lamentabil afisat cu ocazia alegerilor.
Cel mai important punct pe ordinea de zi a sedintei CSM a fost discutarea cererii de excludere din magistratura a judecatorului Emil Ghergut, actualul presedinte al Biroului Electoral Central. In memoriul depus saptamana trecuta la CSM de catre un reprezentant al Aliantei PNL-PD se sustinea ca Ghergut a incalcat statutul magistratilor in momentul in care a facut o declaratie cu caracter politic in care il ataca pe Traian Basescu. O alta cerere cu caracter similar a fost depusa si de Liga pentru Apararea Drepturilor Omului.
-O rusine la adresa justitiei-
Ambele solicitari au fost luate in discutie, ieri, cand CSM s-a reunit in plen. Din pacate, procedura prevazuta de lege in asemenea situatii prevede ca primul organism care trebuie sa se sesizeze este Colegiul de Conducere al instantei din care face parte magistratul reclamat, in acest caz cel al Curtii Supreme. Procedura fiind clara, discutiile pe aceasta tema nu au fost prea lungi, toti membrii CSM fiind de acord ca raportul sa fie inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care sa-l analizeze si sa stabileasca daca este cazul sa sesizeze consiliul pentru o eventuala sanctionare a magistratului.
Cea mai dura pozitie fata de acest subiect i-a apartinut judecatorului Nineta Anghelina, colega la Curtea Suprema cu Emil Ghergut. Fara a mai tine cont de decizia de a trimite dosarul la Curte, Nineta Anghelina si-a spus, cat se poate de transant, punctul de vedere. -Ceea ce a facut Emil Ghergut este incalificabil. Modul in care s-a prezentat in acea conferinta de presa si modul in care a discutat au fost jalnice. A lasat o imagine jalnica a justitiei. Ar trebui sa convingem ca ceea ce facem nu trebuie asimilat si judecat dupa imaginea acestui magistrat. El trebuie exclus imediat din magistratura pentru ca legea nu-i permite sa faca astfel de declaratii politice, iar prin acel mesaj a patat imaginea tuturor judecatorilor. Este o rusine pentru justitie-, a declarat judecatorul Nineta Anghelina. Intrerupta destul de brutal de alti judecatori, care au sustinut ca prin aceasta declaratie s-ar putea sa se considere ca s-a antepronuntat in caz, Nineta Anghelina a ripostat. -Nu consider ca ma antepronunt in acest caz, intrucat nu fac parte din Colegiul de conducere al Instantei Supreme si nici din viitorul CSM. Este punctul meu de vedere de membru al actualului CSM si de judecator la Curtea Suprema-, a afirmat judecatoarea.
Ghergut are si prieteni
Mult mai moderat, Dan Lupascu, secretarul general al CSM, s-a declarat -partial in dezacord- cu judecatoarea Nineta Anghelina, sustinand ca acest caz trebuie lamurit, in prima faza, de Colegiul de Conducere al Curtii Supreme. Cu toate acestea, Dan Lupascu a fost de acord cu ideea ca magistratii nu se pot implica politic, in nici un fel, atragand colegilor de consiliu atentia ca toti judecatorii trebuie sa respecte obligatiile si interdictiile prevazute de articolul 8 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor. Acest articol prevede ca -magistratii nu se subordoneaza scopurilor si doctrinelor politice; nu pot sa faca parte din partide sau formatiuni politice si nici sa desfasoare activitati cu caracter politic; sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice-. In apararea presedintelui BEC a sarit insa un alt judecator de la Curtea Suprema, Gheorghe Bucur, care a incercat sa puna punct discutiilor, declarand ca -nu-l pot infiera pe Ghergut in CSM si nici nu pot fi facute comentarii pana cand Colegiul de conducere nu se va pronunta in acest caz-.
Omul PSD, in fruntea BEC
Presedintele BEC, Emil Ghergut, a criticat, ieri seara, Alianta PNL-PD si candidatul acesteia la presedintie, Traian Basescu, pentru solicitarea de anulare a alegerilor, apreciind ca -nu este permis- sa se aduca acuzatii grave numai de dragul de a castiga. -Dar nu este permis sa se aduca aceste grave acuzatii la adresa noastra numai de dragul de a castiga sau poate a te inscrie in cursa electorala pe care n-ai castigat-o din primul tur, asa cum s-a laudat domnul Basescu-, a continuat el. Numirea lui Emil Ghergut la conducerea BEC, organismul abilitat prin lege sa vegheze la corecta desfasurare a procesului electoral, a starnit vii controverse, dat fiind trecutul sau si apropierea de Ion Iliescu si PSD. Astfel, revolutia din 1989 l-a gasit pe Ghergut in postura de judecator la Tribunalul Suprem si de membru in Biroul Organizatiei de Baza. Cu toate acestea, el a reusit sa-si mentina pozitia, din 1990 pana in 1998 fiind judecator la Curtea Suprema de Justitie. Mutat la Curtea de Apel Bucuresti, Ghergut este -reabilitat- si numit, din nou, la Curtea Suprema, la propunerea Rodicai Stanoiu.
Ce de Gherguti au ramas in justitie si inca si mai multi au intrat de la Revolutie incoace!